Moj profil
Maslina – nikada okrunjena kraljica drveća
Maslina – nikada okrunjena kraljica drveća

Maslina – nikada okrunjena kraljica drveća

Prema Bibliji, maslina predstavlja simbol pomirenja, primarno između Boga i ljudi, a kasnije je proglašena i simbolom mira. U moderno vrijeme maslina je bila i ostala inspiracija mnogim glazbenicima, slikarima, kiparima...


O njenim hranjivim i ljekovitim svojstvima ispričane su mnoge "priče", ali nikako se ne smiju zanemariti i zaboraviti priče koje su ispričane kroz vjekove. Može se reći da njen život koji traje već više tisuća godina nije zaobišao ni jednu legendu, mit, basnu, priču ... Dio je svih važnih epoha, a i veliki vladari skidali su kapu pred maslinovim drvetom.

Zašto je nikada okrunjena kraljica? Jer kako legenda kaže, ovozemaljsko drveće ponudilo je maslini da im bude kraljica, maslina je tu ponudu odbila jer bi, kako je rekla, s vremenom kao i svaki vladar postala ohola i ne bi služila ljudima, što je njena jedina i najvažnija misija. Vjerojatno je iz ovog razloga postala i dio Biblije.

Prema Bibliji, kada je Bog odlučio oprostiti ljudima njihove grijehe, poslao je Noi bijelu golubicu koja je u kljunu držala maslinovu grančicu. Od tada predstavlja simbol pomirenja, primarno između Boga i ljudi, a kasnije je proglašena i za simbol mira. Inače, maslina se u Bibliji spominje više od tisuću puta. Mojsije je oslobađao ratovanja muškarce koji su uzgajali masline. Kada je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je pozdravljao maslinovim grančicama, dok je križ na kome je razapet, prema predaji, bio napravljen od maslinovog i cedrovog drveta.

Možda će sljedeća priča pokazati koliko je bila ispravna odluka masline da se ne proglasi kraljicom, jer je možda samo tako mogla pobijediti u ovom mitu. Prema grčkoj mitologiji, bog mora Posejdon i boginja mudrosti Atena posvađali su se po kome od njih će se nazvati glavni grad Grčke. Zeus kao vrhovni bog, i netko tko je bio sklon davanju zadataka, kako svojim bogovima s Olimpa, tako i ljudima, odlučio je da će pobjednik u ovoj svađi biti onaj koji ljudima podari korisniju stvar. Bog mora Posejdon darovao im je slani izvor, a boginja mudrosti Atena je u osvit zore zabila svoje koplje u tlo na Akropoli i na tom mjestu je niknula maslina. Iako je voda neophodna za čovjeka, ali nažalost samo kada je slatka, kao pobjednica duela izašla je Atena, jer maslina daje ljudima plod, ulje i hladovinu. Tako je grčka prijestolnica dobila ime koje ponosno i danas nosi, a kada odete na Akropolu, između svih monumentalnih hramova, jedini dah daljeg života daje jedno drvo masline, za koje se i danas vjeruje da je to ona prvobitna Atenina maslina.

Ali ovdje samo počinje grčka priča o maslini, ona se spominje u gotovo svakom mitu, pa je tako Herkul imao toljagu od maslinovog drveta, Odisej je maslinovim koncem oslijepio Kiklopa, a među smrtnicima svoje učešće je našla maslina na Olimpijskim igrama, gdje se pobjednicima darivao maslinov vijenac, a glavna nagrada su bili ćupovi s maslinovim uljem.

Svoj put maslina je našla i u egipatskoj kulturi, gdje je pronađena u oslikanim grobnicama kao hijeroglif, Rimljani su vjerovali da je maslina "Prvo drvo", a u moderno vrijeme bila je inspiracija mnogim glazbenicima, slikarima, kiparima, piscima, no za ovu priču zanimljiviji je taj tisućljetni korijen i njen zov prošlosti.

Nažalost, u današnje vrijeme, maslina je sačuvala svoj komercijalni status kao namirnica za prehranu, u vidu ulja i ploda, dok je njena mirotvorna uloga gotovo potpuno zaboravljena. Zašto je to tako, pa možda, ali samo možda zato što je odbila staviti krunu na svoju krošnju.

Autor slike: funadium

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.