Moj profil
Koji cimet koristite?
Koji cimet koristite?

Koji cimet koristite?

Cimet mi je uvek bio među omiljenim začinima. Neizostavni sastojak sutlijaša kojeg mi uvek bilo malo, koliko god da stavim. Do pre par godina jedini cimet koji smo nalazili u prodaji je bio kasija cimet koji vodi poreklo iz Kine.

Kasija cimet u sebi sadrži znatno veću količinu kumarina, koji je toksičan ako se pretera sa unosom. Mnogo bolji izbor je cejlonski cimet, poreklom sa Šri Lanke, koji je svetliji i blaže arome. Štapiće cejlonskog cimeta je lako samleti u mlinu za kafu, dok štapići kasija cimeta mogu oštetiti nožiće mlina.

Osim boje razlikuju se i u aromi, cejlonski je delikatnije arome, blag na jeziku, kasija je oporijeg ukusa i tamno braon boje. Štapići kasija cimeta su od deblje kore i imaju šupljinu u sredini, cejlonski od više tankih slojeva kore, gusto zbijenih.

Cimet je poznat i po brojnim lekovitim svojstvima kao što su antibakterijska, dejstvo protiv gljivica, pomaže pri stabilizovanju šećera u krvi. Neki svedoče o suzbijanju migrenoznih i drugih vrsta glavobolje. Cimet je bogat gvožđem, kalcijumom i manganom.

Koji je vaš omiljeni začin?

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.