Moj profil
Kerala, zavičaj bogova
Kerala, zavičaj bogova

Kerala, zavičaj bogova

Zemlja koja ima sve - od tropskih plaža na Arapskome moru do planinskih plantaža kaučuka, čaja i vanilije... od brodova, aviona, slonova, plavoga tigra do jezika malayalam, koji je raj za fonetičare.

Legenda kaže kako je Kerala izronila iz vode kada je ratnik-mudrac, inače jedan od avatara (reinkarnacija) hinduističkoga boga Višnua, bacio ratničku sjekiru u more.

Stanovnici Kerale ponose se činjenicom da je njihova mala zemlja na vrhu ljestvice pismenosti u cijeloj Indiji (gotovo 100% stanovništva), prva koja je primijenila zemljišne reforme i reforme u školstvu, zemlja s najnižim mortalitetom i s najduljim životnim vijekom, jedina koja u svakom selu ima bolnicu. Zemlja koja ima sve - od tropskih plaža na Arapskome moru do planinskih plantaža kaučuka, čaja i vanilije... od brodova, aviona, slonova, plavoga tigra do jezika malayalam, koji je raj za fonetičare.

A kada smo već kod jezika, bilo bi šteta ne spomenuti nešto što je za Hrvatsku kuriozitet. Prvu tiskanu gramatiku sanskrta u Europi 1790. godine objavljuje bosonogi karmelićanin, misionar, Hrvat Filip Vezdin (Pavao od sv. Bartolomeja), koji je proveo 13 godina na jugu Indije, govorio desetak jezika i uz to naučio nekoliko indijskih dijalekata. Vezdinov je lik 1999. isklesan u bijeloj mramornoj ploči u Muzeju grada Trivandruma, prijestolnice Kerale, kao posebna zahvalnost indijskih znanstvenika hrvatskim filološkim istraživanjima dravidskih jezika.

Za posebne se svečanosti i blagdane priređuje , vrsta vegetarijanskoga banketa na kojem se hrana poslužuje na listu banane.

Keralska kuhinja i ostale zanimljivosti

Kuhinja je svakako nešto što Indiju čini distinktivnom u odnosu na ostatak svijeta. Nacionalna se jela Kerale uvelike razlikuju od onih na sjeveru zemlje po tome što se uglavnom spravljaju s kokosom. Za doručak se obično jedu pogačice od fermentiranoga rižinog i lećinog brašna (idli, appam, idiyappam), dosa, vrsta palačinke, s raznovrsnim chutneyima i karijima koji se kuhaju na kokosovu ulju. Vrlo rijetko doručak je sladak. Riječ je o kolaču od rižina i kokosova brašna koji se zove puttu, kuhanom na pari u specijalnoj bambusovoj tubi. Obično se jede s crvenim bananama.

U Indiji se riža sprema na više načina, a jedan od popularnijih recepata u Kerali je riža s limunom. Dnevni jelovnik gotovo da ne prođe bez barem jednoga "suhog" karija kao što je npr. thoren, a česte su i njegove mesne varijante. Za posebne se svečanosti i blagdane priređuje sadhya, vrsta vegetarijanskoga banketa na kojem se hrana poslužuje na listu banane. Obrok se sastoji od riže i nekoliko povrtnih karija.

O Kerali bi se moglo pisati puno - o njezinoj umjetnosti, klasičnome plesu (kathakali) i glazbi, o neobičnoj borilačkoj vještini (kalaripayattu), o crkvama, džamijama i hramovima koji žive jedni uz druge u rezonanciji s prirodom i divljinom. Nije zato ni čudo što sve turističke brošure Keralu popularno nazivaju Božjom zemljom (God's Own Country). A meni, zaljubljenoj u njezinih 40 rijeka, ona sliči na platno na kojemu je Bog ostavio svoj najljepši otisak.

Površina: 38, 863 km2, jugozapadna obala Indije, izlazak na Arapsko more.
Stanovništvo: 31, 8 milijuna (60% hindusi, 20% muslimani, 20% kršćani; postoji i mala židovska zajednica od 22 člana).
Jezik: malayalam, hindski, engleski.
Glavni grad: Thiruvananthapuram (Trivandrum).
Glavni proizvodi: kokos, guma, papar, kardamom, đumbir, kakao, indijski oraščić, kava i čaj. Također se uzgajaju i muškatni oraščić, cimet, klinčići, itd. No najvažniji su poljoprivredni proizvodi riža i tapioka.

Zanimljivosti:

  • 1957. godine Kerala je postala prva zemlja u svijetu koja je na demokratskim izborima (a ne revolucionarnim putem) dovela na vlast komunističku partiju.
  • Preko 90% stanovnika u Kerali posjeduje zemljište na kojem su sagradili domove (vlasništvo nad zemljištem ograničeno je na 8 hektara po obitelji).
  • Noviju povijest bilježi od 1000. godine pr.Kr. kada je Ophix, brod kralja Solomona, uplovio u vode Arapskoga mora na njezine obale kako bi trgovao slonovačom, sandalovinom i paunovima preko dolaska trgovaca iz Rima, Grčke, arapskih zemalja i Kine, Vasca da Game koji je Europljanima otvorio novu rutu u ovu pradomovinu začina do kršćanstva i islama koji su u Keralu došli puno prije nego u ostatak Indije.
  • Ova mala zemlja veličine Švicarske pravi je raj za istraživače, turiste, kulinare, avanturiste i dobronamjerne putnike.

Za više fotografija pogledajte na tagu - indija-una64.

Autor slika: una64

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.