Moj profil
Kalendar dohrane
Kalendar dohrane

Kalendar dohrane

...sad kad smo malo vidjeli najnovije smjernice o uvođenju namirnica u bebinu prehranu, evo i KALENDAR DOHRANE koji opisuje siguran i dobar način uvođenja različitih namirnica u prehranu naših beba...

Kalendar dohrane govori nekoliko bitnih stvari:

1.  ...navodi mlijeko koje je najbolje za dojenče:  a to je, naravno, majčino mlijeko! No, u koliko ni majka ni beba nemaju sreće dojiti, najbolja i jedina adekvatna zamjena majčinom mlijeku je adaptirano dojenačko mlijeko.

NAPOMENA: adaptrirano dojenačko mlijeko je KRAVLJE mlijeko (u prahu) kojemu je kemijski sastav djelomićno promjenjen na način da bude što je moguće sličnije sastavu majčinog mlijeka. Kravlje mlijeko, bilo da je domaće ili kupovno (homogenizirano/pasterizirano/sterilizirano) ne preporuča se davati djetetu mlađem od 7 do 8 mjeseci starosti, a do navršene 1. godine života ne preporuča se da bude glavni mliječni napitak, već samo dodatak mliječnim kašicama (kojima je baza adaptirano dojenačko mlijeko).

 2. ...navodi i vrlo važne masnoće kojih se majke često "boje" i kojima bebina prehrana često oskuduje. No, sad ću vas upoznati s jednom važnom značajkom dojenačke prehrane, odnosno prehrane djece do njihove druge godine: njihova prehrana treba biti punomasna, tj. treba sadržavati čak 40% ukupnih kcal porijeklom iz visokokvalitetnih masnoća (čisto za usporedbu: nama velikima dovoljno je 25 do 30 %). Zato ne uskraćujete djeci masnoće, one su vrlo bitne - kako za rast, tako i za razvoj...

NAPOMENA: budući da se djeci masnoće najčešće dodaju u gotove kašice, najbolje je koristiti hladno prešana biljna ulja - maslinovo, suncokretovo i laneno.

3. ...u stupcu 6. mjeseca djetetova života, kalendar navodi MESO! Meso je nezaobilazan dio djetetove prehrane. Ono je u prvom redu najbolji i najpotpuniji izvor bjelančevina, odnosno aminokiselina koje su gradivno tkivo organizma te izvor nekih vrlo bitnih mikronutrijenata kao što su željezo i vitamin B12. Budući da kalcij ometa vezanje željeza, savjetuje se da se tzv. neslatki obroci sastavom: meso(kasnije riba)/povrće/krumpir ili žitarice, ne mješaju s mlijekom i/ili mliječnim prerađevinama.

4. ...voće i povrće se, kada pričamo o dojenčadi, preporuča dobro oprati i obavezno prokuhati. Dva su razloga kuhanja: 1. dezinfekcija - uklanjanje bakterija i raznih drugih mikroorganizama koji se mogu naći na i u voću i povrću te 2. povećavanje probavljivosti - djelomična razgradnja teže probavljivih hranjivih tvari. Isto se odnosi i na mahunarke koje kalendar navodi uvoditi poslije 10. mjeseca starosti djeteta.

NAPOMENA: voće i povrće nešto su teže probavljivosti zbog relativno visokog udjela djetalnih vlakana, osobito onih topivih u vodi, zbog čega će dobro doći u omekšavanju stolice vaše bebe. Mahunarke, s druge strane, sadrže visok udio djetalnih vlakana koja su netopiva u vodi (opna graška, graha, mahune i dr.) koje mogu poboljšati probavu beba koje imaju tvrđu stolicu, ali neke i napuhnuti zbog čega će beba imati malo više vjetrova.

Konačno, kalendar dohrane možete prilagoditi svojim naklonostima i bebinom tempu, no savjetujem da uvijek imate na umu one glavne smjernice!!!

Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh.                                                                                           nutricionistica/klinička dijetetičarka                                                                                             Klinika za dječje bolesti Zagreb                                                                                                     Referentni centar za dječju gastroenterologiju i prehranu                                                             

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.