Moj profil

Kako uštedjeti prostor i povećati ekonomičnost zamrzivača?

Klјuč za uštjedu i bolju organizaciju prostora u zamrzivaču počinje sa načinom pakiranja hrane prije nego što je odložite u hladnjak. Bilo da imate zamrzivač ladičar ili škrinju, ovi savjeti će vam pomoći da pametno iskoristite prostor u njemu i na taj način povećate njegovu ekonomičnost.

Priznaćete da može biti prilično frustrirajuće kada prilikom otvaranja zamrzivača, kako bi u njega nešto dodali, shvatite da apsolutno nema načina to i uraditi. Ako niste pravilno upakirali hranu i napravili neki red u zamrzivaču apsolutno nećete uspjeti. Možda će vam i poći za rukom, ali uz bjesomučno prepakivanje već uskladištenih namirnica. Na kraju, nećete više znati ni gdje šta stoji ni kako doći do njega, ni prije koliko vremena je zamrznuto.

Ipak, uz pravilno pakiranje, prostor u zamrzivaču možete uštedjeti, čime ćete povećati i njegovu ekonomičnost, a istodobno ćete uvijek znati gdje vam se šta nalazi od zamrznutih namirnica.

Neka bude ravno

Prvi i vjerojatno najvažniji savjet za uštjedu prostora vezan je za način na koji pakirate hranu koju želite zamrznuti. Hrana se obično pakira u providne plastične vrećice za zamrzivač od po nekoliko kilograma zapremine. Veličina pakovanja zavisiće najviše od vaših potreba, od broja članova obitelji i od vrste hrane koju želite zamrznuti.

Najbolje je prilikom pakiranja, ako je to ikako izvodljivo, istisnuti sav zrak iz vrećice, a vrećice sa hranom ređati na poslužavnik ili tacnu, tako da pakovanje bude što ravnije. Tako poređanu hranu zajedno sa tacnom odložite u zamrzivač. Nakon zamrzavanja dobit ćete ravne smrznute ploče hrane koje lako i bez gubitka međuprostora možete ređati jednu na drugu ili pored druge.

Zamrznite pakovanja u veličini koja vam je potrebna za jedan obrok

Ukoliko namirnice kupujete u velikim pakovanjima, podjelite ih prije nego ih zamrznete. Ako kupite svježe meso, ali znate da nećete za pripremanje obroka iskoristiti svu kupljenu količinu odjednom,  podjelite ga u onoliko djevola koliko obroka možete pripremiti od ukupne količine, i onda stavite u vrećice za zamrzavanje. To pomaže u uštjedi prostora, ali vam i olakšava rad u budućem pripremanju hrane.

Izvadite hranu iz kutija

Ako vam hrana za zamrzavanje dolazi pojedinačno upakirana u kartonskim pakovanjima, uklanjanje iz kartonske kutije omogućit će vam više prostora za skladištenje u zamrzivaču. Naime, kartonske kutije često sadrže puno praznog prostora, jedno tipično pakovanje nekog proizvoda puno je zraka, plastičnog omota i hrane. Ovo je trik proizvođača kojim se na neki način vizualno obmanjuju kupci, kako bi pomislili da pakovanje sadrži veću količinu namirnica nego što zaista jeste. Ako proizvodi nisu pojedinačno umotani, možete ih izvaditi i staviti u kese za zamrzavanje, a u skladu sa željenom veličinom porcije.

Ispišite trajnim markerom na papiru oznake koje će vam pomoći da da znate šta se nalazi u pakovanju I kada je to pakovanje zamrznuto. Papir zaljepite na spolјnu stranu vrećice. Nemojte zaboraviti da prepišete rok trajanja koji je utisnut na ambalaži.

Uvijek obilježite pakovanja prije skladištenja u zamrzivaču

Kada otvorite zamrzivač svaka neobilježena vrećica stvorit će vam glavobolju. Ako niste sigurni u koje pakovanje trenutno gledate, a tek ste ga stavili u zamrzivač, nećete ga zasigurno prepoznati ni za nekoliko tjedna kada budete željeli da ga odmrznete. Ako ne možete ni odrediti koliko je dugo već zamrznuto, možda je bolje da ne rizikujete i da ga jednostavno bacite.

Zato spriječite da se takva situacija ponovi. Napravite naljepnicu kako biste jasno označili šta se nalazi u svakom pakovanju, kao i datum kada ste to pakovanje hrane zamrzli. Hrana koja je dugo u zamrzivaču vremenenom postaje nebezbjedna za prehranu.

Izbjegavajte plastične posude + trik za zamrzavanje tečne hrane

Plastične, posebno dizajnirane posude za pakiranje ostataka hrane mogu očuvati svježinu hrane u zamrzivaču, ali su glomazne i teško ih je ugurati u skučene prostore za zamrzavanje. Tipična plastična vrećica za zamrzavanje dovolјna je za skladištenje bilo koje vrste hrane, od povrća, voća pa do juhe.

Ukoliko skladištite tečnu hranu, i brine vas curenje uvijek možete duplirati kesu i tako riješiti problem. Najbolji način da zaledite neku tečnu hranu, recimo  juhu ili čorbu, jeste da neku posudu pravougaonog oblika, zapremine koja odgovara  porcijama dovoljnim za jedan obrok čitave obitelji, obložite folijom. Foliju ostavite da viri sa strane u dužini dovoljnoj da kasnije njome može obuhvatiti gornji dio posude. Zatim u tako pripremljenu posudu ulijte sadržaj, zatvorite poklopcem i zamrznite. Kada je sadržaj posude zamrznut, izvucite zamrznutu kocku iz posude zajedno sa folijom i obuhvatite je ostatkom folije. Paket spakujte u plastičnu vrećicu i odložite na željeno mjesto u zamrzivaču. Na ovaj način možete ređati porcije jednu na drugu i tako uštedjeti gomilu prostora u zamrzivaču.

Prije kupnje zamrzivača pogledajte koje sve opcije vam stoje na raspolaganju

Novi, moderni uređaji, pored klasičnog zamrzavanja hrane nude i mnoge druge pogodnosti i na svaki mogući način podižu ekonomičnost uređaja. Brojne robne marke danas nude zamrzivače raznih inovativnih funkcija. Pa tako, primjerice ako kupite novi Bosch, LG, Gorenje, Liebherr zamrzivač, ali i zamrzivače drugih poznatih brendova, dobit ćete mnoštvo različitih pregrada za sortiranje hrane, police posebno dizajnirane za čuvanje boca i sl.

Mnogi suvremeni zamrzivači dolaze sa noFrost funkcijom koja osigurava da nikada ne dođe do gomilanja leda, već se on kroz višak vlage automatski odstranjuje iz uređaja. Ova funkcija znači da se hlađenje vrši na način da zrak kružno cirkulira tako da nema miješanja mirisa. Novi uređaji posjeduju i čitav niz drugih korisnih i pametnih funkcija koje doprinose većoj ekonomičnosti.

Obratite pozornost na gomilanje leda

Ukoliko ne planirate ili vam pak financijski uvjeti ne dozvoljavaju da nabavite neki od modernih uređaja u kojima se suvišna voda odstranjuje van sistema i gdje nema nagomilavanja leda, već posjedujete zamrzivač starijeg datuma proizvodnje, neminovno je ručno odstranjivanje leda.

Sigurno već znate koliko to može biti naporan posao, ali ako želite da vaš uređaj dobro radi, morate redovito odstranjivati led iz njega. Na taj način osigurat ćete dobro hlađenje i istodobno utjecati na manju potrošnju električne energije. Da biste dobro očistili zidove zamrzivača I odstranili sve neprijatne mirise, čistite ih rastvorom vode i sode bikarbone.  

Nadamo se da smo vam u ovih nekoliko savjeta pomogli da napravite red u zamrzivaču.Najbitnije je da zdrava hrana u vašem zamrzivaču ostane zdrava, i da ne izgubi puno na kvaliteti kada je odmrznete i pripremite za konzumiranje.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.