Moj profil

Kako je nastala simbolika slavskog kolača?

Pored Božića i Uskrsa, jedan od najvažnijih porodičnih praznika u Srbiji jeste slava, a Srbi su jedini hrišćani koji slave slavu, Ritual proslavljanja sveca, zaštitnika kuće i porodice, ujedno je i crkveni i narodni. 


Svake godine članovi jedne porodice se marljivo pripremaju, a pripreme počinju nekoliko dana pre. Mnogi koji slave još uvek se verno pridržavaju običaja koji nalažu da se tada pravi slavski kolač i žito, dok se na dan slave obavezno pali i sveća i poziva sveštenik da blagosilja dom. 

U daljem tekstu ćemo vas upoznati sa dugom tradicijom i simbolikom slavskog kolača, nezaobilaznim rekvizitom svake slave.

Slavski kolač - glavno obeležje srpske trpeze

Žene najčešće mese ovaj kolač za slavu, ali zbog brzog načina života, danas mnoge od njih ne znaju kako umesiti slavski kolač, niti su upoznate sa tradicijom i simbolikom ukrasa koji se na njemu nalaze. Nije loše znati zašto se baš slavski kolač pravi na određen način već vekovima, budući da je i dalje rado viđen na trpezama, kupljen u prodavnici, odnosno pekari, ili napravljen kod kuće.

Tradicija najvažnijeg slavskog rekvizita

Slavski kolač predstavlja simbol tela Isusa Hrista, dok vino, kojim se kolač preliva, simboliše njegovu krv. Na sredini kolača se obavezno stavlja pečat sa ćiriličnim slovima IS, HS, NI, KA, što na grčkom znači ‘’Isus Hrist pobeđuje’’. 

U svakoj porodici, u kojoj se i dalje poštuju običaji, slava ne može da prođe bez slavskog kolača i žita. Na dan slave, ovaj kolač se zajedno sa žitom nosi u crkvu, gde ga sveštenik osvećuje, preliva vinom i lomi. Lomljenje kolača predstavlja Hristovu žrtvu i lomi se u obliku krsta. 

Njegovi sastojci zavise od toga da li je reč o mrsnoj ili posnoj slavi, a šaranje kolača raznim simbolima se razlikuje od porodice do porodice. 

Simbolika ukrasa na slavskom kolaču 

Slavska pogača je izuzetno lep i jestiv detalj svakog stola, ali se ona ne ukrašava samo iz tog razloga. Svaka šara na njemu simbolizuje nešto drugo, a koji će ukrasi biti napravljeni, zavisi od izbora domaćice koja ga sprema, kao i kad je reč o ceremonijalnom Uskršnjem kruhu. U nekim krajevima Srbije, slavski kolači se čuvaju za sreću, dok se u drugim, bacaju u reku. 

Neki od najčešćih oblika na slavskom kolaču su klasje žita, grožđe, burence, ptica, knjiga i cveće. Klasje žita označava želju da naredna godina bude rodna. Grožđe i burence se često sreću u vinogradskim krajevima, sa željom da godina bude puna dobrog vina, odnosno plodova grožđa. Ptica simbolizuje zdravlje, veselje i mir, knjiga znanje i uspeh, dok cveće predstavlja lepotu i čistoću duše i tela. 

Kako da napravite lep i ukusan slavski kolač?

Ima mnogo recepata za mrsni i posni slavski kolač, jer mnoge domaćice vole da unesu nešto po svom ukusu. 

U daljem tekstu ćete pročitati koji vam sastojci trebaju i kako da napravite mrsni i posni slavski kolač koji će oduševiti i vas i vaše goste. I jedna i druga vrsta kolača pripremaju se na isti način, a razlika je samo u sastojcima.

Recept za ukrase - napravite ih dan pre

Ukrase morate napraviti dan pre nego što pravite slavski kolač. Ovi sastojci će vam biti potrebni:

  • 200 gr brašna 
  • 100 gr gustina
  • 1 kašika soli
  • 1 - 2 dl hladne vode

Gustin, brašno i so izmešajte i dodajte 1 decilitar vode. Mešajte viljuškom dok se ne ujednači, a ako se prave grudvice, dodajte još malo vode. Testo ne sme biti ni previše meko niti sme da se cepa. Kada dobro umesite, stavite u kesu, pa u frižider da odstoji 15 minuta, isto kao što treba ostaviti testo za palačinke. Nakon toga prionite na pravljenje oblika. 

Recept za posni slavski kolač

Za pripremu slavskog kolača potrebni su vam sledeći sastojci:

  • 1kg brašna
  • 1 kesica praška za pecivo 
  • 1 kockica svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera
  • 3 kašike ulja 
  • strugana limunova korica

Razmutite kvasac u posudi u kojoj ste stavili polovinu količine ulja i vode, šećer i brašno, i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi. Kada kvasac naraste, dodajte ostatak brašna, limunove korice, ulja i prašak za pecivo. Umesite testo rukama, pokrijte krpom i ostavite da naraste. Ostavite nekoliko kuglica testa za pletenice. 

Pre nego što stavite da se peče, ukrasite slavski kolač pletenicama i stavite ukrase koje ste napravili. Obložite dno šerpe papirom za pečenje i malo nauljite. Pecite kolač na 200°C, a posle 15 minuta smanjite na 180°C i pecite još 30 minuta. Nakon 45-50 minuta, izvadite iz rerne, prekrijte krpom i ostavite da se ohladi. 

Recept za mrsni slavski kolač

Biće vam potrebni sledeći sastojci: 

  • 750 g svenamenskog brašna
  • 1 kašičica soli 
  • 1 kašičica šećera
  • 2 jajeta
  • 1 kockica kvasca
  • 500 ml mlakog mleka
  • 2 kašičice ulja
  • 100 g putera

U umlačeno mleko dodati kvasac, kašičicu šećera, so, ulje i ostavite da naraste. Zatim dodavati dve trećine brašna, otopljeni puter i jedno jaje. Umesite testo i ostavite 15 minuta da naraste. Nakon toga, mesite ponovo i dodajte ostatak brašna. Važno je da vam se testo ne lepi za posudu. 

Kao i za posnu pogaču, ostavite nekoliko kuglica testa, od kojih ćete praviti pletenice i dodajte oblike koje ste napravili dan pre. U posudu za pečenje stavite papir premazan uljem. Pre pečenja, premažite je umućenim žumancem i ostavite da stoji 15 min. Nakon toga stavite u rernu da se peče oko 45 min na 180°C.

Iako se danas slava proslavlja drugačije nego nekad, slavski kolač se i dalje mesi. Pravljenje slavskog kolača može biti zanimljivo, a ono što vam je potrebno jeste volja, vreme i maštovitost. Možete ga praviti zajedno sa svojom decom, kojoj ćete objasniti kako i zašto se kolač pravi i koja je simbolika njegovih ukrasa. Idealna prilika da kroz praksu naučite svoje najmilije o značaju ovog važnog ukrasa srpske slave.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.