Moj profil
Jednostavno – jaje
Jednostavno – jaje

Jednostavno – jaje

5.4.2007.Valika

Obično jaje se u rječniku simbola proteže čak na nekoliko stranica. Ono utjelovljuje ponovno rođenje, obnavljanje, sigurnost i blagostanje. No, ono je glavno i u svim kuharicama svijeta.

shimmer fallback

Obično jestivo jaje zauzima neobično važno mjesto u mnogim mitologijama, religijama i filozofijama. Jaje, stanica iz koje će se razviti život, univerzalan je i sam po sebi jasan simbol. Primjerice, u kineskim predajama prije podjele na nebo i zemlju, kaos je imao oblik kokošjeg jajeta. Prema peruanskom mitu, božansko je sunce poslalo na zemlju tri jajeta: iz zlatnog su nastali dostojanstvenici, iz srebrnog njihove žene, a iz bakrenog puk. Skolastici su "razbijali glavu" pitanjem što je postojalo prije, kokoš ili jaje, dok konačno netko nije odgonetnuo da je jaje u kokoši, a kokoš u jajetu. U mnogim religijama ono predstavlja ponovno rođenje, povratak i ponavljanje pa je uskršnje jaje simbol periodičnog obnavljanja prirode. Ono je i znamenje sigurnosti, blagostanja, ali i unutrašnjeg sukoba.

Jaje, koje se u rječniku simbola proteže čak na nekoliko stranica, glavno je i u svim kuharicama svijeta. Nebrojena su jela koja je nemoguće spraviti bez barem jednog jajeta. Ono je u kolačima, musakama, nabujcima, kremama i tjesteninama. Kako je ne samo ukusno nego i vrlo hranjivo, jaje i samo po sebi ima nebrojene obožavatelje. Unatoč upozorenju o visokom postotku kolesterola i zgražanju ortodoksnih vegetarijanaca, ljudi jednostavno ne mogu živjeti bez kuhanih jaja, jaja na oko, kajgane ili omleta. Štoviše, mnogi ozbiljno konkuriraju jednom od najvećih slavnih ljubitelja jaja u povijesti Bismarcku, koji ih je, kako je zabilježila povijest, dnevno smazao najmanje dvanaest. No, to nimalo ne čudi. Jaja su kao stvorena da na najbolji i najbrži mogući način utaže glad, da nas ujutro vrate u stvarnost ili da nas u vrijeme bruncha osposobe za nove poslovne izazove.

Uz dobro poznavanje tehnike njihova spremanja, koja se može usvojiti već nakon prvog čitanja i malo dodataka koji se mogu naći čak i u hladnjaku osobe kojoj je kuhanje zadnja stvar na svijetu, obična jaja mogu prerasti u prave male maštovite kompozicije koje kao da su osmislili vrhunski majstori gastronomskih užitaka.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.