Moj profil
Gacka
Gacka

Gacka

Gacka dolina je pravi ekološki biser, prostrla se između  Kapele i  Velebita. Tu se nalazi prelijepa rijeka Gacka sa četiri  glavna izvora  i mnogo manjih i mrežom potoka. Za Gacku  vjerojatno najljepšu ponornicu u Hrvatskoj kažu da je jedna od najčišćih naših rijeka a i  po čistoći voda druga u Evropi a   treća u svijetu. Gacka je bogata kisikom, vodenim biljem i sitnom faunom- hranom glasovite  gacke potočne pastrve, podjednako hladna i ljeti i zimi. Svjedok  čistoće  gacke je bjelonogi potočni rak u Gackoj se mogu uloviti  kapitalni primjerci najcjenjenije potočne pastrve koja se izborila za slavu, čak svjetsku!. 

Danas je svjetski dan voda  i imamo i temu tjedna: Blagodati iz rijeka.

 Na putu iz Zagreba prema jugu  ima kroz našu lijepu zemlju ima mnogo prirodnih ljepota . Najlipši pogled je na Gacku,  okruženoj planinama, dolina  se čini kao jedan veliki zeleni tepih. Kroz nju teče rijeka Gacka  koja daje osobitu čar  Gackom polju a rijeka krivuda malo lijevo malo desno..Zbog blagog pada nadmorske visine tok joj je miran i zavojit. Mir i sjedinjenost prirode rijeke Gacke i čovijeka  je  osobita i rijetka ljepota  koja se rijetko gdje susreće..

U moju dolinu možete doći sa svih strana svijeta, sa a Vratnika, iz Ogulina i Gorskog Kotara , s mora preko najveće hrvatske planine Velebita i lijepog Krasna s juga preko Gospića i Like preko Janča.

Gacka dolina  je sva zelena; šume, livade i ravna polja, rijeke potoci i jezera. Bogata je špiljama i ponorima. Naselja su nehajno raštrkana  U ovoj čaroliji koju je stvorila priroda  skladno se uklopio čovjek  i moj rodni grad Otočac. Prvo spominjanje Otočca  Gacka Fluvis  vezano je uz benediktinski samostan sv. Nikole-”Mikule v Otočci” – na Baščanskoj ploči 1100. god . Stariji autori /Vj Klajić ,V. Štefanić ,I. Črnčić I,. Ostojić) misle da se radi o Otočcu u Gackoj.

Rijeka Gacka  je mirna i tiha rijeka, malo neobično za rijeku u kršu. Ona lijepo mirno i tiho izvire iz najvećeg Tonkovićevog vrila i nešto manjeg Klanac vrila. Iz Majerovog vrila teče desna pritoka Sinačka pučina, a iz izvora Pećina u Lešću Kostelka koju zovu i topli potok zbog nešto više temperature vode, Kostelka prolazi s jedne strane  naše kuće

s druge strane.

mala riječica.

 Kako je bistra i čista  vidi se i na slici flora i fauna rijeke Gacke koja je  veoma  bogata. Vodeno je raslinje bujno zbog povoljne temperature vode, ugodnog kemijskog sastava, muljevita dna, od mahovina, algi do stabljikastog bilja.Prosječna godišnja temperatura iznosi 9,4°C (zimi 7,9°C, ljeti 10,8°C)  što dobro pogoduje ribama. Vode su rijeke Gacke bogate kisikom (p,1 do 13,5 mg/l), čak prezasićene, a po kemijskom sastavu blago alkalna, te prilično tvrda i obiluje kalcijevim solima.

.


Ribolovna sezona na rijeci Gackoj počinje 1. ožujka i završava 31. listopada.

Rijeka Gacka za žitelje Gackog polja predstavlja život. 

Osim što koriste njezinu vodu za piće (rijeka Gacka je u Europi po kvaliteti druga voda za piće, a u svijetu treća), love ribu, kose vodeno bilje za stoku, na izvorim (u Sincu i Lešću) i slapovima (u Švici) sagradili su brojne mlinice za mljevenje žita, pilane, stupe za stupanje domaćeg sukna i koševe za valjanje biljaca i suknenih deka.   Dole je slika tkalačkog razboja ili tzv. KROSNA  na kojima su se tkale šarenice..biljci  krpare ili šareni tepisi od krpica raznobojnih koje bi se skuplalo i  od njih radile trakice..i tkali tepisi - stazice.

.

Tradicionalni život Gačana bio je usko vezan uz rijeku, skroman i radišan. Kuće su bile malene, sazidane od kamena i prekrivene drvenom šimlom, narodna je nošnja jednostavna, tamnih boja i diskretnog uzorka. Glavni materijal za odjeću bilo je vuneno tkanje od vune ličke  šarenice i krpare . Dio nošnje je i prepoznatljiva muška crvena kapa, za koju se smatra da je nastala po uzoru na metalno pokrivalo za glavu japodskih žena. Od vune se pravio i biljac – čupavi vuneni prekrivač. Hrana Gačana bila je jednostavna i teška: sušena svinjetina s kiselim zeljem, police i slanina, kobasice, pečenka, sarma, palenta i kìselina, sir škripavac, janjetina s ražnja, pršut, pastrva iz Gacke i rakija šljivovica  ( svi su navedeni Recepti u  LIČKA KUHINJA U GAČANA 1 )

Mlinice na Gackoj  u Sincu su posebna atrakcija

.

kao ostatak tradicijskog graditeljstva na vodi i starih obrta. U Sincu je sačuvana stupa za stupanje sukna i jedna je od rijetkih primjeraka u Hrvatskoj, koja je još u funkciji.

Treba vidjeti mlinice u Sincu,osjetiti miris svježe mljevenog brašna, čuti klopotanje mlinskog kamena i huku bistre vode koja se ruši na pogonski kotač, te uživati na čistom zraku.

Evo kako izgleda Majerovo vrilo:  KAKO IZGLEDA MAJEROVO VRILO

http://www.youtube.com/watch?v=Xhhi2ovegkI&feature=related

Ovo je slika na Tonoković vrilu.  Gacka   ta prelijepa  ponornica prije je  bila   puna slapova kroz grad Otočac  od Sinsa  do  Švice. Sijećanja moja idu u davnu 1961 godinu  kad je promijenila tok i  lijepotu ali nije nestala njena ljepota  no čovijek je zbog HE Senj  utjecao na nju. Sijećam se kad sam sa tatom  zbog povlaćenja toka rijeke,   Gacka bila i neke pritoke  pune mulja i ribe koja je uginula..Donesli smo pune dvije pune  vreće  ribe  pastrve i štuke koje su se još koprcale. Moj otac je plakao, a ja kao dijete od nekih 6 godina nisam ni bila svjesna situacije.  Selo Kruščica je potopljeno za potrebe HE Senj i izgradnje brane.  Tunelogradnja je onda sjećam se spajala  Gacku tunelom sa rijekom Lika  zbog potreba HE Senj. Voda im je potopila ognjišta i uspomene  ali ostala su sijećana  na tu ljepotu. Sjeta me hvata za  ta vremena. Po duljini Gacka je treća ponornica na svijetu. Njezin je izvorni tok dugačak 32 km, no nakon izgradnje HE Senj 1960-ih skraćen je na 11 km, budući da se na području grada Otočca veći dio vode za potrebe hidroelektrane odvodi tunelima u umjetno Gusić jezero.  

.

Sinac na izvoru Gacke;  tu su bile i mlinice slapova ima kao male Plitvice…   Mlinice su danas preuređene i tu su kola stapovi i turisti polako dolaze u obilazak svako ljeto

Svjedok njene čistoće je bjelonogi potočni rak. Rijeka Gacka je ribički  raj, malo je takvih salmonidnih voda u svijetu gdje se  mogu uloviti  kapitalni primjerci najcjenjenije potočne pastrve. Lov pastrve kroz sva 4 godišnja doba  vodi vas mali video.

.

  Od ribljih vrsta, Gacka je u svijetu poznata po potočnoj pastrvi (Salmo trutta) koja je meka strastvenih ribiča. Zbog obilja hrane potočna pastrva u Gackoj raste 5 do 7 puta brže nego u bilo kojoj drugoj pastrvskoj vodi na svijetu. Zato kapitalni primjerci gackine potočne pastrve nerijetko narastu i do 5 kg.

  Ribička legenda  je Milan Štefanac Ćićo iz Otočca ..za kojeg kažu da poznaje dušu rijeke Gacke. koji spretno izrađuje  umjetne mušice bez naočala (82 godine ima tek) Taj zaljubljenik u rijeku ribolovne dogodovštine skupio je u knjižici *Gacka - europska kraljica opala*.

  . 

i ono što su ostavili tijekom stoljeća  na prostoru Gacke izuzetne je kulurne i umjetničke vrijednosti. Zato ovaj kraj poziva da  otkrijete nešto lijepo i čarobno  a to je  zemlja voda i Gacka  ekološki biser mog rodnog kraja. 

Slapovi u Švici,

nedaleko od Otočca, se svojim prirodnim ljepotama osobito ističu. Iza plitvičkih slapova zacijelo su najljepši u Hrvatskoj.  Danas o švičkim slapovima svjedoči tek poneka stara fotografija ili putopisna bilješka. “Dragutin Hirc još krajem prošlog stoljeća u Švici zapaža znamenite vodopade Gacke koja se u jezero ruši sa više od četrdeset slapova preko sadrenih batrica.
Švica se nalazi na cesti u Kompolju prema Kuterevu i Krasnu. Posebno je slikovito Gornje švičko jezero bogato ribom kao i ostaci starih mlinica. Između dva svjetska rata sagrađena je malena hidrocentrala, jedna od najstarijih u Hrvatskoj. Švica je bila već naseljena već u pretpovijesti. I ovdje su pronađeni tragovi japodske kulture Još 1446 g Frankopani darivaju dva mlina u Švici. U Švici je 1772g. sagrađena crkva sv. Ivana Krstitelja. Osim ribolova na štuku i soma u G. švičkom jezeru u Švici se mogu razgledati stare mlinice i h i d r o c e n t ra l a.

Gacka je nekada ponirala u tri ponorne zone: Ponori kod Švice, Gusić polje i Hrvatsko Polje. Na području Otočca tok Gacke nekada se račvao u dva rukavca, od kojih je onaj južni u Švici tvorio dva jezera međusobno povezana slapom visokim 50 m. To su područje zvali i "", a tu je također bio velik broj mlinica, pila pokretanih vodom kojima su se pilili trupci dopremljeni rijekom, stupa i koševa, pa čak i mala hidroelektrana, izgrađena 1936. za potrebe grada Otočca i okolice.

 Malo više  možete pročitai ovdje : Nacionalni park Sjeverni Velebit

 Mogla sam to i lijepše napisati,  složiti ali kako je danas  svjetski dan voda, učinilo mi se prigodnim složit nešto slika i teksta za ovu ljepoticu Gacku..

Pozdravlja vas 🙂 i SRETAN USKRS vam želim!!

 I za kraj jedan mali video..da osjetite  mir i tišinu i cvrkut ptica  na  prelijepoj rijeci Gackoj

http://www.youtube.com/watch?v=vNuP6yUs80Q&feature=relmfu

Prelijepe  fotke Gacke  za pogledatihttp://www.youtube.com/watch?v=9RG8ad9biEk&feature=results_video&playnext=1&list=PL1B2C3E378C9A5930

Gacka dolina  i snježna zimska idila ovih dana prd Uskrs  3 mj 2013 

Video uradci nisu moji  nego od mojih dragih Gačana.. 

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.