Moj profil
Fiš paprikaš
Fiš paprikaš

Fiš paprikaš

Jedno od jela za koje se veže dobro društvo i fino Baranjsko vino. Kod pomena fiš paprikaša moja prva asocijacija je kotlić. Upravo taj kotlić i je razlogom što nisam u mogućnosti često uživati u ovome jelu. Ovaj put imao sam sreće što su me kolege pozvali na gozbu zvanu fiš paprikaš.  Majstor je bio Rista, koji obiteljski recept svojega oca i tetka čuva od radoznalaca jer to je njihov fiš.  Dio tog iskustva dijelim s vama u ovome članku. A ja sam samo uživao u dobrome društvu, finim mirisima koji su se širili iz kotlića i naravno u odličnom fišu kada je bio gotov. Siguran sam da i vi imate svoj način pripreme fiša.

Nije mi želja podjeliti recept o fišu s vama već prenijeti atmosferu dobroga društva i uživanja u pripremi, kuhanja fiša jer to ga čini zabavnim. Mada najzanimljivje detalje oko pripreme fiša podijeliti ću s vama.

Svaki kraj Hrvatske ima svoj način pripreme fiša isto tako svaki ribič ima svoj recept za fiš. Ali svima njma je zajedničko:

  1. Bar tri vrste  slatkovodnih riba
  2. Najmanje 30% od mase ribe staviti luka kojega se pirja dok se ne raskaši
  3. Dobra domaća mljevena crvena paprika
  4. Slatkasti domaći sok od rajčica

Par puta godišnje društvo se okupi i složi neko od domaćih jela iz kotlića. Tako se u kotliću zna naći pastirac (čobanac), divljač a i fiš. Za svako od jela poznat je i kuhar a i domaćin koji nabavlja namirnice. Za namirnice ovaj put bio je zadužen "Mašina" a šef odnosno kuhar bio je "Rista". Obojca su Slavonci i vrlo dobro znaju što u dobar fiš ide. Uz nezaobilaznog šarana, našlo se i soma, jedan manji smuđ, deverike i kečige. Sve zajedno preko 5 kg slatkovodne ribe. Fina Baranjska mljevena crvena paprika svojim mirisom jamčila je odličnu aromu fiša. Ja sam ovaj put donio samo piće i dobru volju za druženjem.

Kotlić je isproban na mnogim feštama i pokazao se kao odličan za pripremu paprikaša. Prerezana bačva od pive dobro drži temperaturu i ravnomjerno kuha jelo u njoj.

Dok se luk pirja društvo se polako zagrijava s nezaobilaznim ribičkim vicevima. Par njih sam zapamtio pa ih dijelim s vama.

Par ribičkih viceva;

U napušenog zeke su velike oči

Sijedio zeko na obalu i pušio joint. Skužila ribica da se nešto čudno dešava, izronila odmah do zeke pa ga upita : - Zeko, zeko, šta to radiš? - Pa, eto, pušim joint - odgovori zeko. - A, šta ti je to ‘joint’? - Ma, to ti je nešto super! Eto, uzmeš to u usta, pa udahneš punim plućima i zadržiš dah koliko možeš, i onda ti je super. O'š probat’? I tako ribica fino povuče dim, zaroni i ode. Pliva ona tako, luda, nabrijana, piči okolo. Skuži veliki kit da tu nešto ne štima, pa ode do ribice. - A, što si ti, ribice, danas tako vesela i nabrijana ? - pita kit ribicu. - Ma, zeko tamo na obali puši nešto što kad popušiš si luuuuuuuuud!!!" - kaže ribica i ode, a kit, ni pet ni šest, nego prema obali do zeke. Izroni kit i kaže : - Ej, zeko ... A zeko, onako napušen, počne vikat: - IZDAHNI, RIBICE, IZDAHNI!!!!!!!

Jura i Štef

Pecali Jura i Štef na rijeci i usput razgovarali o svemu što im padne na pamet. Kaže Jura:
- Tko zna kaj sad naše žene delaju?
- Koliko ih ja poznam - odgovori Štef - ili heklaju ili koriste priliku kaj nas nema...
Na te riječi Jura skoči kao oparen, baci ribički pribor i pohita kući, a Štef poviče za njim:
- Daj čekaj, kam ideš?
- Doma, Štef, idem ja doma! Moja Bara ne zna heklati!

Ribič kod doktora

Doktor:
- Ti, mali, boluješ od slabih živaca. Zbog čega se toliko živciraš?
Bolesnik:
- Zbog pecanja riba, doktore.
- Što! Pa pecanje baš naprotiv umiruje živce.
- Da, ali ja pecam bez dozvole.

Kada se luk razišao i stvorio finu kašu "Rista" je dodao mrkve, crvene parike, sok od rajčice i temeljca od ribljih glava i povrća.

Miris juhe iako bez ribe proširio se uokolo. Kada je mrkva omekanila riba je stavljena u lonac i lagano kuhanje, bez mješanja se nastavilo još pola sata.

Uz ugodne razgovore, smijeh i zamamljive mirise iz kotlića, baš opuštajuće provedeno je prijepodne.

Uz fiš će vam odlično odgrovarati domaći široki rezanci. Mi ih nismo imali ali to nije umanjilo doživljaj uživanja u jelu. Bez obzira na pokoje prigovore ja sam uživao i u ovako pripremljenom fišu. Jer ako netko zna i umije bolje neka se dokaže.

Iskoristite priliku i sami pripremite fiš za vaše društvo.

U slast!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.