Moj profil

D kao Dukan,D kao DASH.

Poslije blagdana puno nas nabiju koji kilogram viška.Svi ti slasni kolači,masna hrana itekako ostavlja traga na našem tijelu.Nakupljeni kilogrami nam ne daju zakopčat omiljene traperice ili haljinu no isto tako smo tromi,bezvoljni i umorni.Prehranom i tjelovježbom možemo izgubti kilograme i opet biti puni energije. :)

Česta novogodišnja odluka je izgubiti kilograme.Vjerujem da puno vas,poput mene,niste krenili u ostvarivanje cilja 1.1.Ipak se moraju do kraja pojesti francuska,prasetina,kolači...I to je sasvim uredu jer hrana se ne baca. 🙂 Ja sam na dijeti od danas,ponedjeljak je,početak je prvog mjeseca,kolači su pojedeni...I tako sam ja krenila u istraživanje idealne dijete.

Dukan dijeta je vjerujem poznata svim bucama,zato što omogućuje brzo skidanje kilograma i relativno je lako održiva.Preko ljeta sam i sama bila na njoj i za malo manje od 2 mjeseca izgubila 14 kila (doduše,4 sam vratila u 2 tjedna 😁 ) i odlučila sam otić od doktora i nutricionista na kontrolu.Iako sam sad zdrava,imam indeks tjelesne mase nešto veći od normalnog i potrebna mi je dijeta.Na spomen riječi ''Dukan'' nutricionistica je samo okrenila očima,a dotorica me popljuvala.Potpuno ih razumijem jer mi nije baš bilo ugodno za vrijeme dijete.Imala sam zatvore,užasno nizak tlak,krvna slika mi nije blistala.S nutricionističkog gledišta dijeta nije dobra-ne unosi se masti i ugljikohidrata,a oni su jako važni za pravilno funkcioniranje organizma,naručito mozga.Osobno,ta dva mjeseca sam se osjećala jako slabo,ali mi se sviđalo to brzo riješavanje naslaga.Ne kažem da nekome takav način može biti neškodljiv i dobar,al ja se više ne vraćam tome.🙂

Dakle,preporučena mi je takozvana DASH dijeta (Dietary Approaches to Stop Hypertension),koja je namjenjena osobama s visokim tlakom i kolesterolom.Zapravo,to je način života kojim je moguće skinuti oko 0.5 kg tjedno.Uz tjelovježbu,to je najzdraviji način prehrane jer su zastupljene sve namjernice po pravilu piramide zdravlja.Svaki dan se jedu sve vrste namjernica u određenim porcijama,ovisno o dobi i načinu života.Jedino treba paziti na sol te koristiti oko je žlicice dnevno za pripremu jela.

1 porcija žitarica se odnosi na 1 šnitu kruha ili pola šalice mekinja tj.kuhane riže ili tjestenine.Prednost imaju integralni proizvodi.

1 porcija povrća se odnosi na 1 šalicu neprerađenog porća tj.pola porcije kuhanog,dinstanog...Dozvoljenje su sve vrste povrća.

1 porcija voća se odnosi na jedan plodd srednje veličine.

Također je dozvoljeno piti sokove od voća i povrća u iznosu od 180 ml.

1 porcija mlječnih proizvoda se odnosi na šalicu mljeka ili jogurta tj.fetu sira od oko 50 g.

1 porcija mesa iznosi oko 100 g ribe ili mesa,najbolje piletine ili puretine.Smiju se jesti i jaja no treba paziti na količinu zbog kolesterola.

Orašasto voće/sjemenke se konzumiraju po principu 'koliko ti stane u šaku'

Masnoće su dozvoljene i to najbolje u obliku maslinovog ulja.1 porcija je jedna žlica,no mogu se konzumirati maslac,majoneza light i slično.

Slatko također nije izostavljeno te jedna porcija je jednaka 1 žlici šećera tj.marmelade ili 1 red čokolade s visokim udjelom kakaa.

Alkohol je dozvoljen.Samo umjereno-ograničite se na jednom manjem piću dnevno.

Također ova dijeta je proglašena najboljom u 2012.godine.Broj kombinacija namjernica je beskonačan.Mene je osvojila,nadam se da je i vas.Obavještavat ću vas s rezultatima i nadam se da ćemo si biti podrška. 🙂

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.