Moj profil
Budimpešta viđena mojim očima
Budimpešta viđena mojim očima

Budimpešta viđena mojim očima

Boby

Tamo gde Budim ljubi Peštu :)

Budim i Pešta su se povezali i zajedno čine jedan od najlepših Evropskih gradova, Budimpeštu.  

Naše putovanje bilo je kratko, produženi vikend, i zaista je neverovatno koliko toga smo videli za kratko vreme. Posle ovog putovanja zaključili smo da je tamo i deset dana malo, ali ukoliko vam se ukaže prilika da odete, makar na dan, iskoristite je, nećete se pokajati.

shimmer fallback

Neću vas preterano zamarati brojkama i geografskim podatcima, to sigurno možete naći sami na netu. Pokušaću da vam dočaram Budimpeštu onako kako smo je mi videli i ono što smo mi doživeli.

 Peštanska strana nalazi se u ravnici, sa leve strane Dunava, dok je Budim brdovit i nalazi se na desnoj strani Dunava.  Kada se nađete na strani Pešte i gledate u Budimsku stranu, reći ćete da vam je lepši Budim, pređete li na Budimsku stranu, reći ćete da vam je Pešta lepša. 

Na Budimskoj strani nalazi se Citadela i na njenom vrhu Statua slobode, koja se vidi iz svih delova grada, zatim brdo Gelert, hotel Gelert,  Ribarski bastion, Crkva sv. Matije, Kraljevska palata..

shimmer fallback

Na Peštanskoj strani  se nalaze zgrada Parlamenta, Bazilika sv. Ištvana, Trg Heroja sa Gradskim parkom, Zoo vrt, Termalna kupatila, najveća pešačka uluca Vaci, poznata poslastičarnica Žerbo, Andraši bulevar..

Budim i Pešta povezani su predivnim mostovima i ukupno ih ima devet. Najstariji i meni najlepši je Lančani most  za koji se vezuju brojne legende. Od toga, kako svaka devojka koja želi da se uda treba da pređe peške sa jedne na drugu stranu mosta, zatim da će se most srušiti kada preko njega pređe Mađarica verna svome mužu, do toga da je graditelj mosta skočio u Dunav kada je uočena greška na lavovima, a to je da nisu imali jezik, koji inače imaju ali se jedva vidi. 

shimmer fallback

Pored ovog tu su još Eržebet most ili Beli most, Most slobode, te Margitin most.

 Neverovatan je šarm kojim odiše grad, a arhitektura je impozantna. Od običnih zgrada, preko bazilike i katedrala, crkava, hotela, bastiona, do Parlamenta i Kraljevske palate... ne možete se odlučiti koja vam je građevina lepša.

U Mađarskoj je zvanična valuta forinta, otprilike za 1 eur dobićete oko 300 forinti. Obiđite menjačnice pre nego što promenite novac, jer je razlika u kursu velika, čak i po 50 forint, a imate ih na svakom koraku.

 Ako se nađete u ovom gradu obavezno prošetajte ulicom Vaci. To je pešačka zona, sa brojnim lokalima i manjim restoranima, te pabovima. Ono što je jako interesantno je veliki broj prodavnica suvenira. U toj ulici ćete naći brojne male restorančiće u kojima možete uživati u čarima Mađarske kuhinje. Za dobar gulaš će vam trebati od 7-9 eura. Nisam neki ljubitelj gulaša, pa ne mogu reći da me oduševio, ali bilo je onih koji su zaista uživali u njemu. Na početku Vaci ulice vam preporučujem da probate Kürtőskalács, tradicionalni mađarski kolač. E to mi se jaaako dopalo. 

shimmer fallback

🙂

Nakraju Vaci ulice nalazi se poznata poslastičarnica Žerbo. Probali smo u njoj Žerbo, Esterhazi i  Doboš tortu. Nama su se ukusom jako dopale. Posebno Žerbo jer smo do sada imali priliku jesti samo Žerbo kocke koje ne liče na ovu tortu koja je dominantno čokoladna. Cene kolača u ovoj poznatoj poslastičarnici su od 1,5 eura do 2 eura.

shimmer fallback

Divno je koliko imaju statua, spomenika i fontanica svuda po gradu. Primetićete da u širem centru gotovo da nema novih zgrada, modernog izgleda. Jako se vodi računa gde se i kako gradi.

Iz Vaci ulice brzo ćete peške stići do Bazilike sv. Ištvana. Dovoljno je što ću vam reći da je to treća bazilika po veličini u Evropi. Svaki detalj na njoj,  i najsitniji, će vas zadiviti.  

shimmer fallback

Imali smo priliku obići Ribarski bastion i Crkvu sv. Matije. Pogled odavde na Peštu i Parlament je predivan. Takođe do ovog vidikovca možete stići i pomoću lifta koji kreće blizu Lančanog mosta. 

shimmer fallback

Obavezno obiđite Trg Heroja, mi nismo mogli peške da ga obiđemo, jer je bio zatvoren zbog snimanja nastavka filma Umri muški. U blizini se nalazi i Gradski park, Zoo vrt, termalna kupatila koja su u Mađarskoj jako popularna, a blizu je i najčuveniji restoran u Budimpešti Gundel, koji po kategorizaciji prelazi pet zvezdica. U njemu ručavaju najviši svetski zvaničnici prilikom posete Mađarskoj. Neophodna je rezervacija i u ovaj restoran ne možete bez poštovanja dress code-a. 

Ono što nikako ne treba propustiti je noćna vožnja Dunavom. Koštaće vas oko 10 eura, a uz šampanjac, melodiju Bečkog valcera, šum talasa i miris vode, doživećete Budimsku i Peštansku stranu iz jednog sasvim drugog ugla. Predivno osvetljenje daće jednu sasvim novu dimenziju divnim  građevinama. Meni se svakako u noćnoj vožnji najviše svidela zgrada Parlamenta, ali nikako ne bih mogla reći da mi se nisu dopale ostale građevine i mostovi. Apsolutno je sve osvetljeno i sliku koju ćete videti nećete sigurno nikada zaboraviti.

shimmer fallback

U blizini Budimpešte nalazi se malo mesto Sentandreja. Nekada je ovo bio gradić u kome su živeli Srbi, danas ih ima jako malo. Kada kročite u njega, imaćete utisak kao da ste u nekom medteranskom gradiću iz tridesetih godina prošlog veka. Ulice su uzane, strme i kamene, i dok se njima spuštate imate utisak da ćete svakog trenutka izaći na more, međutim ispred vas će se ukazati Dunav.

shimmer fallback

U ovom gradiću se nalaze Grčka i Srpska crkva, takođe veliki broj prodavnica suvenira, mini restorana i poslastičarnica. Uživali smo u jednoj poslastičarnici u predivnim tortama, probali smo Panamu, Trufle i Szarvasgombas torte. Cene oko 1,5 eura za parče torte.

shimmer fallback

U ovom malom gradiću nalazi se i muzej marcipana. Neverovatno šta se tu sve može videti napravljeno od marcipana. Takođe možete kupiti i razne deserte od marcipana, a ima čak 1001 ukusa!  

shimmer fallback

 Još jedno mesto koje je vredno pažnje je Tropikarijum. Nalazi se u okviru tržnog centra Campona, a ulaz u Tropikarijum se plaća oko 7 eura, zavisno od toga koliko vas ide. Pri prvom koraku shvatićete da se isplati svaki cent poseta ovom čudesnom svetu. Neverovatan je osećaj da se na samo par centimetara od vas nalaze krokodili, zmije i druge tropske životinje. Posebno bi izdvojila ogromne akvarijume sa ajkulama i morskim ribicama najrazličitijih boja, koje bukvalno plivaju iznad vaših glava. Kada samo pomislite da vas razdvaja par milimetara stakla, osećaj je fenomenalan! Ajkule raznih vrsta, već su navikle na posetioce, pa ukoliko budu raspoložene, bukvalno će vam izvoditi predstave uvijajući se pred vašim očima. 

shimmer fallback

 Iz Budimpešte smo otišli puni utisaka. Najlepše od svega je što nije puno daleko i jednostavno možete stići do nje. Toliko toga je ostalo da nismo obišli i videli, i sigurno puno razloga da se ponovo vratimo u Budimpeštu.

Divan članak o Budimpešti i slike zimske Budimpešte imate ovde, kod Zazu.  

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.