Moj profil
Baklave koje su se pravile u Bosni i Hercegovini
Baklave koje su se pravile u Bosni i Hercegovini

Baklave koje su se pravile u Bosni i Hercegovini

29.7.2014.Dzidza

Zeljela sam da skupim sve recepte za baklave koje su se pravile u BiH. Ovdje sam nabrojala neke od njih i opisala njihove karakteristike (bez recepta). Ukoliko se sjetite jos neke koja se pravila u vasem kraju slobodno me obavjetite da dodam i nju. 

Sarajevska baklava
Pravi se sa 2 reda/tavana tirita i 2 reda/tavana oraha. Naizmjenicni redovi tirita i oraha daju atraktivnu boju baklavi sa strane (kada se izreze).

Sevdidzan baklava
Baklava koja se pravi sa jajima, brasnom i maslom. Krakterise je to sto se u nju ne stavljaju orasi niti bilo koje drugo kostunjavo voce.

Dzandar baklava
Ovo je vrsta kajmak baklave koja je oblikovana kao sam rolne. Naziv joj dolazi od rijeci "cendere" sto znacava deblju oklagiju.
Filuje se slatkim kajmakom i bademima ili orasima koji su skuhani u mlijeku.
Jufke za ovu baklavu se suse i po nekolilko dana, a filuju se tek nakon pecenja.

Divit baklava
Za ovu baklavu tirit se pomijsa sa mljevenim i sjeckanim orasima. Ovaj fil se posipa po prosusenim jufkama, mota se na tanku oklagiju i skupi (harmonika) . Oklagija se polahko izvuce i rezu se diviti (komadi). Odatle joj i naziv divit baklava.

Kajmak baklava
Kao "glasovito jelo" i specijalitet Sarajeva i Banja Luke Evlija Celebija pored drugih jela navodi i Kajmak baklavu. Za onu koja mu je servirana u Banja Luci kaze da je toliko rahli i socna da kada bi se na nju stavila druga tepsija sva bi se istopila.
Tesko da se danas moze doci do recepta koji spominje Evlija Celebija, ali u sustini Kajmak baklava se pravi sa medom, slatkim kajmakom i mljevenim bademima (mogu i orasi).

Perverda (krajiska kajmak baklava)
Ovo je vrsta krajiske kajmak baklave. Nepoznato je porijeklo naziva. U Gradaccu Perverde nazivaju slatko od dunja.
Ona se pravi sa suhim sljivama, orasima i slatkim kajmakom sa dodatkom karanfilica i cimeta.
Od tankih jufki/kora se soljom izdvajaju kolutovi i peku na vrelom ulju. Sljive se kuhaju u agdi kojom se zaljeva pervida. U kuhane sljive se stavlja jezgra oraha i reda se red pecenih kolutova red sljiva sa orasima (3-4 reda/tavana). Na kraju se zalije agdom u kojoj su se kuhale sljive, prelije se slatkim kajmakom i malo poseceri. 

Stambol baklava
Ovo je vrsta baklave koja se filuje dzulbe-secerom (slatkom od ruze).

Bademli baklava
Baklava koja se pravi sa slatkim bademima. Zbog toga se i zove bademli baklava.

Mostarska baklava
Za ovu baklavu tirit se mijesa sa orasima i time se filuje baklava.

Jalan baklava

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.