Moj profil

Velika nutritivna vrijednost u malom zrnu maka

Sjemenke maka bogate su prehrambenim vlaknima i mineralnim tvarima koja blagotvorno mogu djelovati na srčano-krvožilni sustav.

Ono što mi u svakodnevnom kulinarskom rječniku koristimo kao „mak“ su zapravo sjemenke biljke maka (Papaver somniferum). Biljka mak karakteristična je za područje istočnog Mediterana i Azije, a njegovi cvjetovi postoje u više boja – bijeloj, žutoj i crvenoj. Ovisno o podneblju i načinu kultivacije, sjemenke maka mogu također biti različite boje – od vrlo tamnih, gotovo crnih do svjetlosivih.

Nutritivna vrijednost maka

Sjemenke maka su izuzetno kvalitetan dodatak u kulinarstvu s obzirom na obilje raznih hranjivih tvari koje posjeduju, a koje mogu doprinijeti zdravlju organizma.

Od mineralnih tvari sjemenke maka se posebice ističu po sadržaju mangana. Uz to jako dobar su izvor i bakra i kalcija. Mangan je važan za očuvanje koštanog i vezivnog tkiva te metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina. Bakar je važan čimbenik u proizvodnji energije u organizmu dok je kalcij poznat po svojoj važnosti u očuvanju zdravlja koštanog sustava.

Osim u obliku sjemenki koje mogu biti cijele ili mljevene, sjemenke maka se mogu konzumirati i u obliku ulja.

Također su značajan izvor prehrambenih vlakana što je posebice važno u onih osoba koje imaju problema sa zatvorom ili otežanim pražnjenjem crijeva.

Sjemenke maka kao i većina sjemenki unutar svojih stijenki sadrže masne kiseline. Kod sjemenki maka se posebice količinom ističe oleinska masna kiselina koja spada u skupinu mononezasićenih masnih kiselina – onih koji mogu pomoći u očuvanju srčano-krvožilnog sustava.

Od fitonutrijenata i aktivnih tvari, sjemenke maka su dobar izvor polifenola – antioksidanasa za koje se pokazalo da također mogu blagotvorno djelovati na zdravlje srčano-krvožilnog sustava.

Kako konzumirati sjemenke maka?

Sjemenke maka se mogu konzumirati na više načina – kao cijele sjemenke, mljevene sjemenke ili u obliku ulja sjemenki maka.

Jesu li sjemenke maka opasne?

Puno se priča o mogućnosti sjemenki maka da izazovu opioidni učinak te se ponekad ljudi boje konzumirati iste zbog straha od neželjenih reakcija.

Istina je da sjemenke maka sadrže male količine opioidnih alkaloida poput morfija i kodeina međutim količine u maku koji se dodaje hrani su toliko male da mogu izazvati beznačajan učinak na živčani sustav.

Prijedlozi za konzumaciju sjemenki maka

Za razliku od drugih sjemenki, sjemenke maka se baš i ne mogu konzumirati samostalne, kao međuobrok ili mješavina s drugim sjemenkama već kao dio različitih jela.

Najčešće se koriste kao sastojak slatkih jela od kojih je svakako najpoznatija naša tradicionalna makovnjača. A nikako ne treba zaboraviti ni prekomursku gibanicu ili savijaču od maka.

Ali sjemenke maka ne moraju biti samo sastojak slastica. Neki drugi prijedlozi za serviranje uključuju:

  • dodatak jogurtu
  • dodatak zobenoj kaši
  • posip za salatu
  • sastojak povrtnih popečaka
  • dodatak riži

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.