Moj profil

Ne trebamo čekati ljeto da bismo stavili ribu na tanjur

Budući da svježa (ili zamrznuta) riba nije uvijek dostupna ili pak cjenovno prihvatljiva, konzervirana riba poput tune, skuše ili sardine izvrstan je način za zadovoljenje preporuka za ribom.

Često možemo čuti kako je riba jedna od najboljih i najzdravijih namirnica koje možemo konzumirati i da bismo je zapravo trebali konzumirati što češće. No, zašto je riba tako hranjiva namirnica i što to ona zapravo sadrži, a što može blagotvorno djelovati na zdravlje?

Dobrobiti ribe na zdravlje ljudi

Riba općenito sadrži nisku količinu tzv. loših, nezasićenih masnih kiselina te visoku količinu tzv. dobrih. Posebice se to odnosi na masnu ribu poput tune, skuše, sardine i lososa koje su bogate omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 masne kiseline važne su za kvalitetno i optimalno funkcioniranje mozga i pamćenje u svim životnim razdobljima.

Bogata „dobrim“ mastima, omega-3 masnim kiselinama i brojnim hranjivim tvarima poput vitamina D, E i kalcija, riba je jedna od najpoželjnijih namirnica na našem tanjuru.

S druge strane, sadržaj masnih kiselina ribe može pružiti snažnu zaštitu organizmu od srčano-žilnih bolesti pa su tako riba i riblji proizvodi prvi izbor kod bilo kakvih srčano-žilnih oštećenja.

Nutritivna vrijednost ribe

Riba je iznimno bogata kvalitetnim proteinima, ali i antioksidansima poput vitamina E. Sitne kosti sardine odličan su izvor kalcija pa su poželjne u prehrani pogotovo u onih osoba koje ne konzumiraju mliječne proizvode životinjskog podrijetla.

Preporuke za unos ribe

Američko društvo dijetetičara na koje se i europska društva često referiraju izdalo je preporuke prema kojima bi tjedno trebalo uvesti barem dva obroka bogata masnom ribom.

Svježa, zamrznuta ili konzervirana?

Gotovo uvijek se navodi kako je svježa namirnica puno bolja od bilo kakve prerađevine, pa tako i konzervirane. To je i kod ribe uglavnom slučaj, kada smo sigurni da zaista na tanjuru dobivamo svježu ribu, kod koje je od ulova do stola prošlo minimalno vremena. Nažalost, nismo svi u mogućnosti uvijek odabrati svježu ribu.

Zamrznuta je riba također odličan izbor, pogotovo kada je do procesa zamrzavanja došlo netom nakon ulova. Ali, poput svježe ribe, i zamrznuta zahtijeva malo dulju pripremu.

Stoga u nedostatku vremena, ideja ili svježe/zamrznute ribe, konzervirana može biti odlična alternativa.

Tuna, skuša i sardina

Masna riba, pa tako i ona konzervirana koja uključuje tunu, skušu i sardinu, odličan je izvor vitamina D koji je deficitaran u većine ljudi s obzirom na ograničene izvore iz prehrane te izloženost sunčevim zrakama zimi.

Tuna je i odličan izvor vitamina K, vitamina koji ima važnu funkciju u aktivaciji proteina odgovornih za zgrušavanje krvi u organizmu, zdravlje hrskavica i kostiju.

Skuša sadrži visokokvalitetne proteine i odličan profil masnih kiselina koje mogu pomoći u smanjenju rizika od nastanka metaboličkih bolesti povezanih s prekomjernim nakupljanjem masnog tkiva u organizmu.

Osim što kosti sardina mogu biti izvor kalcija, bogate su i ostalim vitaminima kao i druga masna riba.

Što je s teškim metalima u ribi?

Ako se slijede preporuke za tjednu konzumaciju ribe, vrlo teško će doći do kontaminacije teškim metalima u organizmu. To se pogotovo odnosi na konzerviranu ribu jer su pravilnikom točno propisane količine proizvođačima za dozvoljene količine teških metala. Budući da se često provode kontrole kvalitete proizvoda, gotovo je nemoguće da se te količine premaše.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.