Moj profil
Majstorske plate na blagdanskom stolu
Majstorske plate na blagdanskom stolu

Majstorske plate na blagdanskom stolu

Jednostavne i primamljive. Bogate i neodoljive. Hladne plate su savršen način za obogatiti i utopliti blagdanski stol, dajući mašti na volju da se poigra teksturama, bojama i okusima

Volimo kada delicije na koje smo navikli još iz djetinjstva, mirisi tradicije pomiješani s aromama modernih uzdanica, začina i recepata uklopimo u omiljena obiteljska jela. Tu su i kolači, suhi i kremasti, hrskavi domaći kruh, sarme, pečenje ali i  - plate. Ponekad nepravedno zanemarene, plate su vaš maleni trik za – ove godine – malene gozbe. Možda jesu hladne, ali će utopliti svaki blagdanski stol.

Ma 'ko ovo može PLATIt'

Kad bolje razmislimo, plata je idealan spoj svih želja, ideja i delicija, na jednome tanjuru ili dasci. Bogatstvo narezaka, pršuta, tradicionalnih kobasica, sireva i povrća na jednom mjestu, spremnih za dijeljenje, kombiniranje i uživanje. Plate ne traže mnogo vremena, samo spretne ruke i dobru ideju. Svega toga, niti ovih blagdana neće manjkati, a vjerujemo da će se i mali vilenjaci i njihove vrijedne ručice rado uključiti u dekoriranje. Ne trebate biti iskusan kuhar i stručnjak da biste napravili majstorsku platu, dovoljno je slijediti ovih nekoliko jednostavnih savjeta.

1. Mala tajna neparnoga broja 

Mnogi kuhari smatraju kako neparni brojevi rezultiraju čišćim i privlačnijim cjelokupnim dizajnom plate, pa se pokušajte voditi brojkom tri. Tri vrste sira, povrće raspoređeno u tri grupe, tri vrste kobasica – strastvena, iskrena i autentična Vatroslava, zatim Vinka, koja nudi kombinaciju najkvalitetnijeg svinjskog mesa i bijelog vina te Blaženka, tradicionalna i neodoljiva kobasica kojoj se svi uvijek rado vraćaju. Neka svaka od njih drži tri kuta adventske plate, a četvrti rezervirajte za neodoljivi Jeger i igre mogu početi. Veće komade stavljajte na zadnji dio plate, a manje, nježnije naprijed, kako bi gosti imali što bolji pregled ponuđenog.

2. Uzmite si vremena za odabir pravih daski i tanjura 

Blagdani su vrijeme kada si dajemo oduška s hranom, ali i dekoracijama. Neka i vaša plata bude sjajna, blještava i bogata. Odabir savršenog tanjura ili daske omogućit će vam stvaranje kontrastnih boja i oblika te omogućiti maksimalnu izloženost hrane. Boja i oblik omogućit će vam da najbolje prikazujete svoje prehrambene proizvode. Kako bi suhomesnate delicije što bolje došle do izražaja, odaberite svjetliju dasku, bilo da je drvena, mramorna ili staklena, čiju monotoniju uvijek možete  „razbiti“  zdjelicama za umake, povrće i namaze. Nemojte zaboraviti na vilice ili prigodno ukrašene čačkalice s kojima će gosti jesti te noževe s kojima ćete im olakšati nanošenje namaza.

3. Uskladite boje, ali se ne zaboravite igrati

Slojevite boje stvorit će prigodan vizualni aspekt vašoj advenstskoj plati i istaknuti baš svaku namirnicu. Postavite narančaste i žute boje pored svjetlijih narezaka, a uz tamnije komade mesa i sireva ukomponirajte zeleno povrće. Svaki kut plate može pričati svoju priču, a dodatno ih možete odvojiti uz pomoć primjerice suhih šljiva, oraha i badema ili štapića od kruha. Nema greške, granica vam je samo mašta, a najveći problem kojem je potrebno doskočiti – kako brzo dopuniti plate jer će gosti sigurno tražiti još.

Uz malo truda i slojevitog stavljanja sireva, kobasica i povrća na platu, lako ćete dobiti oblik Božićne zvijezde, bora ili poklona. Posložite suhe kobasice na dno, u obliku bora, a iskoristite kalupe za kolače u obliku božićnih ukrasa i motiva kako biste od salame, šunke i sireva stvorili ukrase, primjerice srca ili pahuljice, a na vrh stavite veliku zvijezdu od sira. Uz pokoju maslinu, grančicu kopra i ružmarina stvorit ćete jestivo i neodoljivo božićno drvce.

Trajne kobasice i sirevi narezani na kockice i naizmjence posloženi jedni preko drugih u vis, rezultirat će izgledom poklona, a sigurno će poslužiti i kao središnji komad sjajne fotografije za društvene mreže.

Slastan adventski vjenčić napravit ćete tako da na okruglu dasku ili prozirni tanjur nanizate omiljene nareske. Salame, kobasice i povrće narežite i presavinite te ih jednostavno nanižite na čačkalice, koje se mogu ili ne moraju vidjeti. Slažite u krug, dekorirajte maslinama, ukiseljenim rajčicama i krastavcima i uživajte u jestivoj kreaciji.

Najvažnije pravilo je da odaberete kvalitetne namirnice, omiljene delicije za sve uzraste i uživate u njihovom kombiniranju i slaganju. Oku privlačne, nepcu neodoljive, Majstorske adventske plate su baš ono što svaki blagdanski stol treba imati.

Želimo vam sretne i ugodne blagdane!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.