Moj profil

Kako provesti praznike?

Osim za poticanje djeteta na svakodnevnu fizičku aktivnost, praznici su idealni za osvještavanje potrebe i početak bavljenja nekom sportskom aktivnošću, kojom će dijete ciljano razvijati svoje skrivene potencijale.

Djeca su na zasluženom odmoru. Nema više cjelodnevnih obaveza, učenja i pisanja zadaća, kao ni dodatnih satova glazbe, pjevanja ili stranih jezika. Djeca konačno imaju vremena samo za sebe. Mogu se igrati, družiti, čitati, gledati televiziju i surfati do mile volje. K tome (i na sreću), konačno mogu ljenčariti i prepustiti se samo svojim mislima i maštanjima. No, mnoga od njih će cijelo jutro, možda po prvi put, biti sama kod kuće, što, osim prednosti, ima i brojne mane.

Za optimalan i zdrav psihofizički razvoj stručnjaci preporučuju dnevno najmanje sat vremena umjerene fizičke aktivnosti.

Bez kontrole roditelja, djeca se mogu prikovati uz televizor ili kompjuter i zaboraviti na doručak i užinu, ali i na igru i fizičku aktivnost na otvorenom te druženje s prijateljima. K tome, kada su roditelji odsutni, djeca mnogo lakše posežu za neprimjerenim kompjuterskim igrama, sadržajima i kontaktima na internetu. Također, iako mala, nažalost, ipak postoji šansa da djeca postanu i žrtvom pedofilskog nasilja.

Da biste zaštitili dijete od neprimjerenih sadržaja i eventualnog nasilja, formirajte jasna pravila korištenja kompjutera te otvoreno razgovarajte o svemu. Praznici su pravo vrijeme da dijete uključite u neku sportsku grupu. Time ćete djetetu omogućiti optimalan psihofizički razvoj, na pozitivan ćete ga način odviknuti od pretjeranog sjedenja pred kompjuterom te ga naviknuti na permanentnu fizičku aktivnost. Jednako tako, potrudite se da dijete naviknete i na potrebu da redovito i zdravo doručkuje, jer doručak, posebno za djecu, predstavlja jedan od najvažnijih dnevnih obroka.

Potaknite dijete na sport

U izboru izvanškolskih aktivnosti, mnogi roditelji zapostavljaju fizičke aktivnosti i sport na račun stranih jezika, glazbe, informatike i slično. Djeca stoga gotovo čitav dan provode sjedeći u klupama ili pred televizorom i kompjuterom, pa mnoga već u školskoj dobi pate od pretjerane težine, lošeg držanja i poremećaja u funkcioniranju krvotoka i srca. Naprotiv, za optimalan i zdrav psihofizički razvoj stručnjaci preporučuju dnevno najmanje sat vremena umjerene fizičke aktivnosti. Dakle, dijete bi svakodnevno trebalo imati uvjeta i vremena za, primjerice, vožnju biciklom, rolanje, skakanje, penjanje, trčanje, igranje loptom i ostale aktivne igre.

Osim za poticanje djeteta na svakodnevnu fizičku aktivnost, praznici su idealni za osvještavanje potrebe i početak sustavnog bavljenja nekom sportskom aktivnošću, kojom će dijete ciljano razvijati svoje fizičke, ali i psihičke te socijalne potencijale. Iako je kretanje u prirodi djeteta, pri izboru sportske aktivnosti treba voditi računa o njegovim fizičkim i psihičkim osobinama. Primjerice, za dijete s viškom kilograma idealni sportovi su plivanje i biciklizam, u kojima težina ne predstavlja prepreku za uspjeh, koji je važan faktor motivacije. Za djecu koja su muzikalna i imaju izraženi smisao za ritam idealan je sportski ples, a za djecu koja i inače obožavaju igre loptom, savršeni su košarka, nogomet ili rukomet.

Nadalje, povučeno i stidljivo dijete neće biti zadovoljno u timskom sportu, a živahno i otvoreno dijete zasigurno se neće snaći u individualnim sportovima poput gimnastike ili atletike. Prilikom odabira sportske aktivnosti, vodite brigu o stručnosti i pedagoškim kompetencijama voditelja koji će vam, s obzirom na djetetove predispozicije, dati i korisne savjete. No, da bi dijete zaista uživalo u odabranom sportu, ono ne smije osjećati ni pritisak roditelja ni trenera. Kako djeca vole eksperimentirati, prije nego što dijete formalno upišete u grupu i nabavite opremu, a posebno ako je ona skupa, pričekajte mjesec dana da vidite da li dijete redovito i s voljom odlazi na treninge.

Pobrinite se da dijete doručkuje

Kako je i loša i neredovita prehrana, a posebno preskakanje doručka, jedan od glavnih uzroka za mnoge probleme sa zdravljem (primjerice, pretjeranu težinu, karijes i pad imuniteta), pobrinite se da dijete koje je samo kod kuće obavezno pojede kvalitetan i zdrav doručak. Kako činjenica da li ćete uspjeti u svojim nastojanjima uvelike ovisi i o vašim prehrambenim navikama, budite djetetu uzor i na tom području, pa ni sami nikako ne preskačite jedan od najvažnijih dnevnih obroka. U prilog važnosti zdravog doručka govori istraživanje koje dokazuje da osobe koje su u djetinjstvu preskakale doručak ne doručkuju ni u odrasloj dobi te su sklonije lošijim životnim navikama, cigaretama, kavi i alkoholu, a time i bolestima.

Doručak koji ćete pripremiti za dijete bazirajte na namirnicama koje sadrže hranjive tvari neophodne za optimalan psihofizički rast i razvoj, dakle, mlijeku i siru, biljnim mastima, cjelovitim žitaricama, kvalitetnim mesnim prerađevinama te voću i povrću. Kako je djeci potrebno mnogo više tekućine nego odraslima, pripremite i nezaslađene voćne ili biljne čajeve, negaziranu mineralnu vodu ili svježe istisnute voćne sokove razrijeđene vodom.

Da bi djecu motivirali da ne preskaču doručak i pojedu zdrave namirnice, navečer im dajte mogućnost izbora između dva-tri podjednako kvalitetna jela te ih uključite u pripremu nekih namirnica za vaš i djetetov doručak sljedećeg jutra. Nadalje, doručak poslužite na maštovit način. Primjerice, namaz od sira nemojte uvijek namazati na kruh, nego ga servirajte u zdjelici uz štapiće od sirovog povrća ili grisine od cjelovitih žitarica, a u sendviče, koje djeca obožavaju, dodajte listove zelene salate, kolutove rajčice i grubo ribanu mrkvu. Tanjuri i šalice također neka budu razigrani, a nemojte zaboraviti ni šarene salvete, slamčice, papirnate podloške i ostale važne sitnice. Prilikom uvođenja novih, zdravih namirnica, primjerice, od cjelovitih žitarica, budite uporni - neka djeca će ih prihvatiti tek nakon desetak pokušaja.

Zaštitite dijete od opasnosti kompjutera

Da bi djecu motivirali da ne preskaču doručak, navečer im dajte mogućnost izbora između dva-tri podjednako kvalitetna jela.

Iz dana u dan, sve više djece posjeduje vlastiti ili ima pristup kućnom kompjuteru, pa veliki dio slobodnog vremena provode na internetu i igrajući kompjuterske igrice. Iako kompjuter igra važnu ulogu u intelektualnom i psihomotornom razvoju djeteta, za dobrobit djeteta moraju postojati jasna pravila korištenja koja će ga zaštititi, posebno ako je samo kod kuće, i od pretjeranog korištenja i od opasnosti koje vrebaju s interneta. Iako kompjuter predstavlja veliko zadovoljstvo, on ne smije postati zamjena za igru i ostale aktivnosti na otvorenom te druženje s vršnjacima, niti mu roditelji mogu namijeniti ulogu dadilje koja će zabavljati dijete koje je samo kod kuće dok su oni na poslu.

Da bi dijete imalo isključivo koristi od kompjutera, najprije treba razumno ograničiti vrijeme koje se uz njega smije provesti, a potom treba pažljivo nadzirati i pridržavanje dogovora i načine na koje se on koristi, posebno kada je riječ o komuniciranju s drugim korisnicima e-mailovima i na chatu, te kada je riječ o surfanju. Da bi se dijete uspješno zaštitilo od kontakata s neprimjerenim sadržajima, a posebno od seksualnog nasilja putem interneta, koje je, nažalost, u porastu, s djetetom o tome treba otvoreno razgovarati. Treba ga podučiti kako da postupi, a pritom stvoriti ozračje u kojem će se dijete u takvim situacijama uvijek moći povjeriti roditeljima. Između ostalog, dijete treba podučiti da nepoznatim osobama ne otkriva svoj identitet ni informacije o svojoj obitelji te da nikako ne šalje tajne poruke i ne dogovara sastanke bez znanja i suglasnosti roditelja.

U svrhu bolje kontrole i zaštite, uputno je kompjuter, umjesto u dječjoj, instalirati u dnevnoj sobi. Nadalje, od velike je koristi i to da roditelji pokažu zanimanje za on-line prijatelje i sadržaje kojima se djeca bave te da povremeno sudjeluju u nekoj kompjuterskoj igri, što, između ostalog, može imati i pozitivan učinak u smislu prevencije komuniciranja s tajnim poznanicima, kao i igranja igrica i posjećivanja stranica neprimjerenog sadržaja, koje su djeci, dakako, vrlo zanimljive.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.