Moj profil
Kako da doručak postane cool obrok!
Kako da doručak postane cool obrok!

Kako da doručak postane cool obrok!

Budući da bez ukusnog i zdravog doručka nema ni uspješnog dana u školi, doznajte kako izbjeći dramu i naviknuti dijete da iz doma ne izlazi bez cool jutarnjeg obroka.

Kako izbjeći jutarnju dramu i postići da djeci neomiljeni doručak postane ne samo neizostavan već i vrlo cool obrok:

Osvijestite važnost doručka!

Bez sumnje, doručak je neobično važan jer ne samo da pogoduje psihofizičkom rastu i razvoju već dječjem organizmu omogućuje obnavljanje energije (potrošene tijekom spavanja!), nužne za optimalno funkcioniranje i udovoljavanje svim zahtjevima koji ga očekuju u školi.

Uspješan školski dan započnite u opuštenoj atmosferi tako da isplanirajte dovoljno vremena za ukusan doručak.

I znanstveno je dokazano da su djeca koja redovito doručkuju ne samo pozornija, motiviranija i uspješnija na nastavi već su i opreznija na putu do škole.

K tome, doručak pridonosi i stvaranju zdravih prehrambenih navika i očuvanju zdravlja u odrasloj dobi.

Budite primjer!

Kako su za probleme s doručkovanjem više krivi roditelji nego djeca, neobično je važno da vlastitim primjerom pokažete i dokažete djetetu da se iz kuće ne izlazi bez doručka. No, ako si, kao i većina zaposlenih roditelja, ne možete priuštiti zajednički doručak, to svakako nadoknadite obveznim jutarnjim okupljanjem oko stola u vrijeme vikenda, godišnjih odmora i praznika. Za stolom nemojte zaboraviti ni na motivirajuće pohvale za pristojno ponašanje, a u školskoj dobi i za redovitost doručkovanja te tako i za brigu za vlastito zdravlje.

Isplanirajte dovoljno vremena!

Kako doručak mora proteći bez žurbe, u mirnoj i opuštenoj atmosferi, isplanirajte dovoljno vremena pa dijete od prvog dana, dosljedno i bez popuštanja, probudite na vrijeme. Za lakše buđenje posegnite za malim trikovima koji će i vama i djetetu pomoći da dan započnete bez stresa.Tako malog školarca možete povremeno iznenaditi i motivirati tematskim doručkom (primjerice doručak za princezu ili malog gusara!), novom šalicom s omiljenim likom te malim poklonima poput slikovnice, bojica i slično.

Budite kreativni i maštoviti!

Poznato je da djeca jedu očima te im maštovito serviran doručak otvara apetit pa dajte mašti na volju (ideje potražite i na coolki!) te, primjerice, na namazu ili čokolinu "nacrtajte" smajlića ili lice klauna. Sendviče pretvorite u maštovite ražnjiće, pa na drveni štapić nanižite kockice kruha, sira, salame i povrća, dok primjerice štapiće s komadićima voća servirajte utaknute u čašu jogurta ili voćnog soka. Poigrajte se i s djeci zanimljivim tekućim doručkom (posebno ako ste u žurbi), poput smoothyja koji mogu sadržavati sve djeci nužne hranjive tvari.

Pobrinite se za raznovrsnost i mogućnost izbora!

Kako bi svakome ubrzo dosadio svaki dan isti namaz i napitak, pobrinite se za raznovrstan izbor koji ne pogoduje samo zdravlju već i apetitu i motiviranosti za doručak. K tome, zaigrajte i na dječju potrebu da sami biraju i odlučuju što će jesti, čime ćete također potaknuti njihovu motiviranost i apetit, ali i pridonijeti njihovu samopouzdanju i osjećaju odgovornosti. U tu svrhu ponudite uglavnom dvije opcije, primjerice kruh ili pecivo, marmeladu ili linoladu, te svakako uporno među ponuđene namirnice uvrstite i one koje dijete inače odbija.

Uključite dijete u planiranje, kupnju i pripremu doručka!

Kako se djeca svih dobi vole družiti i sudjelovati u aktivnostima odraslih, uključite ih u planiranje, kupnju i pripremu doručka (starija djeca pritom mogu biti i mnogo samostalnija!) koji će i na ovaj način djeci postati mnogo privlačniji i, naravno, ukusniji.

K tome, zajedničkom brigom za doručak, primjerice pečenjem muffina ili pripremanjem povrća i voća za jutarnji smoothy, štedite i na vremenu koje je dragocjeno svim zaposlenim roditeljima. Također, u skladu s dobi neka dijete sudjeluje i ujutro u pripremi te prostiranju, serviranju i raspremanju stola.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.