Moj profil
Djeca i slatkiši: kada, koliko i zašto dopustiti papanje slatkoga
Djeca i slatkiši: kada, koliko i zašto dopustiti papanje slatkoga

Djeca i slatkiši: kada, koliko i zašto dopustiti papanje slatkoga

Djeci moramo usaditi vrijednost slatkiša kao dijela uravnotežene prehrane, a nikako kao dodatka cjelodnevnoj prehrani koji nam je dozvoljen ako smo bili dobri.

Zabrana konzumacije slatkog kod djece stvara kontra efekt

Čokolade, bomboni i općenito kolači hrana su koja se smatra neprihvatljivom i "nezdravom" kada govorimo o pravilnoj prehrani i tome kako bi se uistinu trebali hraniti. Stoga mnogi roditelji u strahu od moguće pretilosti djece ograničavaju pa čak i zabranjuju konzumaciju slatkiša misleći kako će ih time iskorijeniti iz prehrane djece i kako ona za njima više neće imati želju.

Nažalost, to vrlo često dovodi do tzv. "kontra efekta" gdje djeca izvan roditeljskog doma konzumiraju velike količine slatkog budući da kod kuće tome nemaju pristup.

Djecu moramo učiti da slatkiše jedu umjereno i kao dio izbalansirane prehrane.

Stoga umjesto da djecu učimo kako su slatkiši zlo u prehrani te im zabranjujemo njihovu konzumaciju, trebali bi ih učiti kako ih umjereno konzumirati, u različitim prilikama i na različite načine, budući da je to i bit pravilne prehrane.

Djeci nikada ne smijemo davati slatkiše kao nagradu ili kao poklon

Britanski Nacionalni Ured za Zdravstvo (NHS - National Health Service) je početkom ove godine to i potvrdio kada je donio nove preporuke koje glase "Djeci nikada ne smijemo davati slatkiše kao nagradu ili kao poklon jer ih na taj način učimo da je slatko dozvoljeno samo ako smo nešto lijepo i dobro napravili te u posebnim prilikama nekoliko puta godišnje. Umjesto toga, djecu moramo učiti da slatkiše jedu umjereno i kao dio izbalansirane prehrane".

Bezglutenski brownies

Umjerena konzumacija slatkiša je nužna zbog usvajanja raznovrsnog oblika prehrane

Prilikom objašnjavanja koncepta umjerenosti važno je djeci objasniti kako niti drugu hranu poput mesa, tjestenine, ribe, riže te različitih vrsta voća i povrća ne jedemo svaki dan, nego mijenjamo što ćemo jesti kako bi imali prostora unijeti što više različite hrane u organizam jer nam ona osigurava različite tvari kako bismo bili veliki i jaki. Na taj način im usađujemo vrijednost slatkiša kao dijela uravnotežene prehrane, a ne dodatak cjelodnevnoj prehrani koji nam je dozvoljen ako smo bili dobri.

Slatki obrok priredite kao obiteljski gdje će cijela obitelj uživati.

Kako i na koji način će svaki roditelj svom djetetu inkorporirati slatkiše u svakodnevnu prehranu je individualna stvar koja ovisi o tome koliko dijete zaista žudi za slatkim, koliko je izbirljivo prema ostaloj hrani te koliko često je izloženo slatkome i ima ga priliku konzumirati izvan kuće kada roditelj nema kontrolu nad unosom.

Kao roditelj, trebali biste odrediti:

  • koliko puta tjedno ćemo djetetu uvesti slatkiše u prehranu
  • pripaziti da to ne bude svaki puta isti dan i u istom obroku kako dijete ne bi steklo naviku
  • djecu moramo učiti da slatkiše jedu umjereno i kao dio izbalansirane prehrane
  • takav obrok prirediti kao obiteljski gdje će cijela obitelj uživati slatko u obroku.

To može biti obiteljska večera vikendom gdje će se pripremati palačinke, kolač kao desert nakon obiteljskog ručka, keksi ili komad čokolade između doručka i ručka. Važno je da svaka obitelj pojedinačno odredi kako i na koji način će inkorporirati slatko u vlastitu pravilnu prehranu ovisno o dnevnom/tjednom rasporedu, učestalosti i vremenima glavnih dnevnih obroka te preferenciji djeteta za slatkim.

Vilinski muffini sa šumskim voćem

Kada u prehrani nemamo slatkiše, moramo djetetu ponuditi alternativu

Naime kao što umjesto recimo mesa sljedeći dan za ručak imamo ribu, tako umjesto slatkoga moramo smisliti pametno alternativu. To može biti narezano voće koje ćemo umakati u jogurt, pečene jabuke punjene orašastim plodovima, ražnjići od voća, voćni sorbeti ili smoothieji.

Važno je značaj slatkiša pokušati izjednačiti s ostalom hranom – i količinom i učestalosti konzumiranja i važnosti u prehrani te pokušati usaditi koncept raznovrsnosti obroka gdje će slatko biti dio prehrane, a ne dozvoljena hrana samo u posebnim situacijama.

Nadjevene palačinke od zobenih pahuljica

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.