Moj profil

Zlatno mlijeko - napitak zlata vrijedan

Doznajte sve o zlata vrijednom zlatom mlijeku te od biljnog mlijeka i kurkume spremite najukusniji ljekoviti napitak na svijetu koji je odavna zvijezda ayurvedske medicine.     

Zlata vrijedno zlatno mlijeko

Doista, zahvaljujući svojim sastojcima, prvenstveno kurkumi, jednom od najzdravijih začina uopće, zlatno mlijeko je napitak koji zlata vrijedi.

Iako se u njegovom okusu i pozitivnim utjecajima i na tijelo i na psihu, može uživati svakodnevno, te je primjerice savršena, ukusna i zdrava zamjena za jutarnju kavu, koja nam osim razbuđivanja daruje energiju za dnevne aktivnosti, zlatno mlijeko je idealan jesensko-zimski napitak.

Zlatno mlijeko idealan je jesensko-zimski napitak koji pomaže u očuvanju imuniteta.

Naime, kako njegov osnovni sastojak kurkuma snažno jača naš imunitet, te između ostalog potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma, djeluje protuupalno i razrjeđuje sluz, zlatno mlijeko nas može očuvati, ali i pomoći da znatno ublažimo simptome prehlade, viroze, gripe, hunjavice i ostalih boljki tipičnih za hladnije i tmurnije doba godine.

No, to još nije sve. Zlatno mlijeko štiti od zloćudnih oboljenja i preuranjenog starenja, te povoljno djeluje na kožu, jetru, srce i krvotok, probavu, funkcioniranje živčanog sustava te primjerice zglobove i vezivno tkivo.

Začinske tajne učinkovitosti zlatnog mlijeka

Osnovu zlatnog mlijeka čine biljno mlijeko, primjerice kokosa, soje, zobi, riže ili badema, ali i kravlje ili kozje, te kurkuma u prahu. Među obaveznim sastojci su i svježe mljeveni crni papar i hladno prešano ulje (primjerice kokosovo ili bademovo, a po želji i gee pročišćeni maslac!) koji prvenstveno pospješuju iskorištavanje hranjivih i ljekovitih sastojaka kurkume. K tome, zlatnom mlijeku se mogu dodati i drugi začini, primjerice đumbir u prahu ili njegov svježe istisnuti sok, svježe naribani muškatni oraščić, te cimet, klinčić i kardamom u prahu, koji će pridonijeti kako njegovom okusu, tako i učinkovitosti.

Nadalje, ono se može zasladiti i nekim prirodnim sladilom, primjerice šećerom od šećerne trske ili kokosova cvijeta, medom te javorovim ili sirupom agave. Naravno, neobično je važno da svi sastojci budu vrhunske bio kvalitete, te da se za miješanje sastojaka i kuhanje koriste drvene žlice i kuhače.

Kako pripremiti svoju prvu šalicu zlatnog mlijeka

Iako za zlatno mlijeko postoje brojni recepti, te i sami možete eksperimentirati sa sastojcima i njihovom količinom, ono se u pravilu priprema u dva vrlo jednostavna koraka. Stoga, za svoju prvu šalicu zlatnog mlijeka najprije pripremite pastu od kurkume, za koju u posudi za kuhanje dobro pomiješajte ¼ šalice kurkume u prahu i ½ šalice prirodne negazirane mineralne ili filtrirane vode.

Potom je, uz stalno miješanje zagrijte na srednjoj, a zatim kuhajte na laganoj vatri dok se ne pretvori u mirisnu, zlatnožutu pastu (cijeli proces traje 10-tak minuta!) Kako ne smije biti previše gusta, za vrijeme kuhanja po potrebi dodajte još malo vode. Nakon što se ohladi, čuvajte je pokrivenu u staklenki ili porculanskoj posudi u hladnjaku (do 2 tjedna!), te koristite po potrebi.

Potom za jednu šalicu zlatnog mlijeka, na srednje jakoj vatri, uz stalno miješanje, zagrijte 1 šalicu biljnog mlijeka u koje ste prethodno umiješali 1 čajnu žličicu prethodno pripremljene paste od vode i kurkume i ¼ čajne žličice svježe mljevenog papra. Kad mješavina zakuha, obavezno umiješajte još 1 čajnu žličicu kokosovog ili nekog drugog ulja, te druge začine i sladilo po želji. Zlatno mlijeko zatim još jednom promiješajte te kad ponovo zavri maknite s vatre.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.