Moj profil

Zašto volim avokado

Avokado je za mene namirnica iz kategorije onih s kojima uvijek možete nešto sprčkati. Poput jaja ili banana! Postao je mojom glavnom sporednom namirnicom.

Moj dio grada graniči s kvartom u kojem žive većinom Meksikanci. Dugo mi je trebalo da shvatim da je to razlogom zašto se u dućanćiću na uglu prodaju najbolji avokadi koje sam ikad jela. Priznajem da prvi koje sam probala nisu govorili nijednim poznatim jezikom. Ni slatki, ni slani! Ni za začinit, ni za zagrist! Naravno, to je bilo prije nego sam postala iskusna u njihovoj kupovini, ali prvenstveno prije nego sam ih otkrila u dućanćiću na uglu.

Otad, pa unatrag nekoliko godina, nikad ne fali u mojoj kuhinji. Avokado je za mene namirnica iz kategorije onih s kojima uvijek možete nešto sprčkati.
Poput jaja ili banana! Postao je mojom glavnom sporednom namirnicom. Guacamole spremam tako da avokadno zgnječim vilicom, jer ne smije biti ujednačene teksture, već u komadićima, dodam sol, sok limete i svježi korijander (to samo ako ga pripremam za sebe, jer korijander je namirnica koju ili obožavaš ili mrziš).

Nakon toga se može jesti s kukuruznim čipsom (tortille), ali i namazan na prepečeni kruh uz dimljeni losos, u zdjelici s kuhanim ili prženim račićima, kao umak uz kuhanu piletinu. Stavljam da u salate od rajčica, paprika, rokule, kukuruza.

Salata s bobom

Najvažniji dio posla je odabrati onaj pravi. Sada iz iskustva znam da mora biti kompaktan, ali mekan, što znači da ne smijete osjetiti da između kore i ploda ima "zraka". Sve nijanse od tamno zelene do jako tamno zelene su u redu.
Ako takvoga nema u vašem dućanu, već su svi sjajni, zeleni i tvrdi, kupite ih i budite strpljivi. Na sobnoj temperaturi će brže sazrijeti nego u hladnjaku, a ako im i to ne paše, stavite ih u papirnatu vrećicu s bananom. (Ovo sam isprobala, i mada ne znam što si međusobno rade u mraku papira, funkcionira!) Ako ste kupili veoma zreli i ne namjeravate ga odmah upotrijebiti stavite ga u hladnjak i održati će se nekoliko dana.

Tortilje s preljevom od Eva tuna namaza

Zanimljivosti. Jeste li znali da avokado spada u voće? Da su ga Asteci nazivali "ahuacatl", u prijevodu "testis", jer navodno djeluje kao afrodizijak? Da ga na Jamajci nazivaju kruškom, a kolonizatori su tom naziv dodali pridjev "aligatorska", jer ih je njegova kora podsjećala na kožu velikog gmizavca?

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.