Moj profil

U bajkovitom svijetu mitova i legendi

Magija, čudna zbivanja - san ili java - mitovi i legende - maštanja - sve to sa Malik Festa 2012. godine održanog na Trsatskoj Gradini.

Trsatska Gradina danas je bila pod „opsadom“ čudnovatih kostimiranih bića hrvatskih šuma, livada, kamenjara i potoka. Bajkoviti spektakl Malik Fest 2012. privukao je mnogo postjetitelja na Trsat, a i sama sam se vratila u doba magije i najčudnijih zbivanja.

 Možda uspijem i vas odvesti  u taj svijet prepun priča i legendi koje pune maštu, a mi ni sami nismo sigurni je li to istina, je li sve samo izmišljemo ili smo ušli u čudesni vremeplov iz kojega izlazimo prepuni dojmova i još uvijek nesigurni u kojem smo to vremenu bili, iz kojega smo izašli?

Na Trsatskoj kuli, s koje pogled seže preko Rijeke i Kvarnera put Velikih vrata,prema Istri, stvarale su se priče o čudnovatom jaju iz kojeg se liježe bazilisk – mješavina zmije, zmaja i pijetla – koji svojim ubojitim pogledom i neuništivom snagom zmijska tijela bdije nad Gradinom i čuva je od svih nedaća koje dolaze kroz vrijeme. I borbe Štriga i Štroliga s Krsnicima i njihove „čini“ koje viđamo dok obilazimo ovo zdanje i koja nas čuvaju od Vukodlaka.

A i Malik je uvijek negdje u blizini – možda u nekoj dubokoj spilji ispod dvorca kojega čuva – a možda se svi oni samo danas poigravaju sa nama i našom maštom ukoliko smo je „uključili“.

 U čudesni svijet mitova i legendi uvodi nas lutkarska predstava „Palčica“.

Baš pravi bajkoviti uvod. A ne manje začuđujuće je bilo vidjeti akrobatu na dugačkoj ljuljašci postavljenoj na luku ulaznih vratiju, kako svoje tijelo isprepleće, diže uvis i opet leti zrakom, leti prema nekim nama nedostižnim visinama odakle nas može promatrati, nas sićušne i malene dolje na zemlji!

Odahnuli smo kada smo se susreli sa mnoštvom oružja koje smo mogli upotrijebiti u slučaju nekog neočekivanog napada Vukodlaka ili Diva – mnoštvo mačeva, štitova raznih boja i oblika, samosrela, luka i strelice (da ne bude zabune - oružje je bilo drveno), pa čak i prački koje su put našle iz daleke Podravine!

Nismo dugo čekali na novi izazov – postolar je već postariji čovjek, umoran od svog svakodnevnog rada, pa je svoj posao prepustio mlađoj populaciji – zanati se moraju očuvati. Tu je bila vrlo velika gužva, ali nekoliko ljetnih papuča ili natikača se uspjelo napraviti, a ponosni su ih postolarski šegrti mogli uzeti kući – aaa, sreće prevelike!

I Masmalić – šumski duh koji je stigao sa visoravni Tramuntane sa otoka Cresa - privukao je dosta zanimanja. Filcanje vune - ne baš jednostavan način da se dobije filc - materijal od kojeg su izrađene kape, haljine ili bilo koji odjevni predmet. A mnogi koji su danas bdjeli nad Gradinom i sve prisutne čuvali, dijelom su koristili baš odjeću napravljenu ovim načinom prerade vune.

I šeširđije su imale svoj kutak za nauk, kao i kovači, travari, grnčari, ali smo opet najviše zasjeli u carstvu priča i bajki gdje je Domaći divno pričao o legenadama – očekivano, naravno, jer današnji dan tome je i poslužio.

A onda su na red došla i neka naša unutarnja, skrivena svjedočanstva, nešto što je cijelo vrijeme čučalo u nama – udomaćili se u carstvu Štriga i Štroliga – tu smo iskazali i dokazali našu lojalnost – i slikom i djelima! Smjeh i veselje bio je dobar razlog da se tu duže zadržimo. Dobre vibracije poslali smo i svima vama, ali ipak smo spremili neke tajne "čine" u malene, staklene bočice - nek se nađu ako zatrebaju. Pa neka nam zavidi tko hoće!

No, vrijeme brzo prođe, pa kada je do nas došao miris dima i pečenja, znali smo da je vrijeme za gastro-delicije. Ponuda je bila za sve posjetitelje nedostatna (u mislima su mi odmah pred oči došli Arašićevi specijaliteti), ali smo znali da nas kod kuće čeka nešto fino sa gradela, pa se svijet mašte raspršio kao oblačić i začas smo se vratili u stvarnost.

Jesmo li dio subote proveli ispod čarobne gljive maštajući i snivajući?

Teško je reći, ali uživanje u svijetu mašte, snova ili stvarnosti, u lijepom sunčanom danu i prirodi - dovoljan je bio razlog da ga prenesem u pisanom obliku i vama – a sada možete i vi maštati – o čemu? Svatko po svome izboru!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.