Moj profil

Tajland

Tajlandska hrana, iako lagana, bogatog je okusa i visoke nutritivne vrijednost, a odlikuje je jednostavnost pripreme uz poznavanje i razumijevanje osnovnih zakonitosti miješanja sastojaka i kombiniranja okusa.

Geografski položaj

Tajland je smješten na jugoistoku Azije. Na svom sjeveru graniči s Laosom, Burmom, Kambodžom, na zapadu s Andamanskim morem, na jugoistoku s Tajlandskim zaljevom i Malezijom na jugu. Kraljevstvo Thai zauzima površinu od 513.115 km2, a na njegovoj relativno maloj površini susrele su se planine, tropske šume, obalni pojas i ravnice. Bangkokje kozmopolitski centar države.

Tajlandski jedinstveni umaci daju hrani jedinstven okus, a njima se regulira i toplina jela.

Tajland je meka turističkih posjetitelja zbog svojih prirodnih ljepota, ostataka drevnog kraljevstva, gostoljubivosti, ali i izvrsne kulinarske ponude.

Prašume tajlandskog juga inspirirale su lokalno stanovništvo na pripremu curryja i ribljih specijaliteta. Meso na grillu i žestoki umaci udomaćili su se na brdovitom sjeveru, voćnjaci i rižina polja prekrila su plodnu centralnu ravnicu, a dugi obalni pojas poznat po svom bijelom pijesku obiluje ribama i morskom hranom. 

Povijesni utjecaj

Geografski položaj, religija, kraljevski ustroj i vojska oblikovali su tajlandsku politiku i društvo, ali i kuhinju. Ujedinjeno Tajlandsko Carstvo osnovano je sredinom 14. stoljeća. Poznat kao Siam do 1939., Tajland je jedina jugoistočna azijska država koja je za vrijeme kolonijalnih osvajanja europskih sila uspjela zadržati neovisnost. Produkt državnog udara 1932. godine je ustroj Tajlanda kao ustavne monarhije. U rujnu 2006. godine u Tajlandu je izvršen još jedan državni udar, kojim je svrgnut premijer Thaksin Shinawatra.

Karakteristike kuhinje

Thai kuhinja je proizvod tradicionalnog istočnjačkog, ali i sve glasnijeg zapadnog kulinarskog utjecaja. Lagana je, visoke nutritivne vrijednosti i niskog udjela masnoća, a odlikuje je jednostavnost pripreme uz poznavanje i razumijevanje osnovnih zakonitosti miješanja sastojaka i kombiniranja okusa.

Tajna izvrsnog okusa, teksture i boje tajlandskih specijaliteta postiže se odabirom i kombiniranjem potpuno svježih sastojaka: povrća, voća i začinskog bilja. Obilježavaju je čili papričice, češnjak, luk, korijander, tajlandski bosiljak, limeta, metvica, limunova trava (lemon grass), kaffir limeta, galangal, tamarind i maštoviti curryji (najslavniji su crveni, zeleni i žuti - massaman curryji), ali i spretna i učestala upotreba riže (stakleni rezanci), kokosa, banane, ananasa, papaje, manga, kikirikija, mesa, lignji, škampa i morskih plodova.

Tajlandski jedinstveni umaci daju hrani i jedinstven okus, a njima se regulira i toplina jela. Slankasti okus smeđeg ribljeg umaka (Nam Pla) dobivenog iz račića i manjih riba, prepoznat ćemo gotovo u svim jelima osim u onim slatkim.

Dominantne tehnike pripreme hrane jesu:

  • quick fry ili brzo prženje, stir fry - prženje uz konstantno miješanje i deep fry – prženje u dubokom ulju
  • kuhanje na pari
  • kuhanje
  • grillanje - tajlandska jela s roštilja su poseban doživljaj. Sasvim suprotno od našeg roštilja, meso je u drugom planu, a naglasak je na voću, povrću, ribi, škampima i morskim plodovima.
  • priprema Yamova - salata s kreativnim umacima.

Tajlanđani u pripremi jela nastoje postići harmoniju između yin i yang namirnica. Tako yang namirnicama pobuđuju osjećaj topline, ubrzavaju puls i razmjenu tvari u organizmu (primjerice čilijem, đumbirom, galangalom i lemon grassom), a blagim yin namirnicama se hlade.

Osnovne namirnice

Lemon grass je biljka koja izgleda poput trave, a miriše na metvicu i ima okus sličan limunu.Ključna namirnica tajlandske kuhinje.

Kaffirlimete jake citrusne arome imaju višestruku primjenu u tajlandskoj kuhinji, a posebice u juhama. Kaffir limete doprinose i zgušnjavanju.

Riblji umak. Kada bi morali definirati najdominantniji sastojak tajlandske kuhinje, tada bi to bio riblji umak. Ribljem umaku možemo zahvaliti za slankastu aromu jela, a u prilog mu idu iproteini, minerali i vitamini kojima obiluje.

Češnjak. Mnogi tajlandski recepti počinju usitnjavanjem češnjaka i prženjem na ulju, a gotovo je nezamislivo tajlandsko jelo koje češnjak ne sadrži.

Čili papričice. Tajlanđani ne mogu zamisliti jelo ni bez čili papričica, a nekad ih i samostalno grickaju u međuobrocima. Čili papričice su različitih veličina i vrsta, a specifična je sorta Prik Kee Noo, svega centimetar dugačka i izuzetno ljuta. Usitnjene čili papričice sastavni su dio ribljeg umaka.

Kokosovo mlijeko ili Ga Ti je osnova mnogih tajlandskih curryja i slatkih jela. Kokosovo mlijeko se dobiva miješanjem naribanog mesa zrelog kokosa s vrućom vodom i potom istiskivanjem soka iz mase.

Galangal je sorta đumbira, tzv. plavi đumbir, koji je blažeg okusa i nešto drugačijeg izgleda. Galangal se dobro slaže s esencijalnim tajlandskim namirnicama, a jelima daje osebujnu kiselkastu aromu koja neutralizira miris mesa. Galangal ćete pronaći u mnogim curryjima i juhama.

Palmin šećer. Slatko je osnovni okus tajlandske kuhinje, a tradicionalna tajlandska jela najčešće sadržavaju palmin šećer.

Jasmin riža je dugog svijetlog zrna koje pri kuhanju otpušta aromu i miriše na cvijet jasmin, a raste na obroncima sjevera Tajlanda. Tajland je jedan od najvećih izvoznika riže na svijetu, a nosi i laskavu titulu proizvođača riže najviše kakvoće.

Specijaliteti

Tom Yam – najpoznatija tajlandska juha intenzivne ljute arome karakteristična je i zbog upotrebe svježih začina poput galangala, limunove trave i kaffir limete.

Tom Yam Goong
– ljuta juha od račića.

Pad Thai - rižini rezanci sa začinskim biljem, ribljim umakom, a mogu biti s piletinom, tofuom, škampima...

Gaeng Phet – crveni curry sa sušenim crvenim papričicama.

Gaeng khiew-waan – slatki zeleni curry sa svježim zelenim papričicama.

Satay – grilano meso, obično svinjetina ili piletina servirani s umakom od kikirikija (potječe iz Indonezije).

Yam – raznovrsne salate s umacima, staklenim rezancima (Yam Wun Sen) i morskom hranom (Yam Talae).

Massaman curry – žuti curry, obično s govedinom.

Som Tam - salata od papaje.

Khao Pad Supparot - ananasova riža.

Gaeng Som - papajina juha.

Kang Kiew Wan Kai - zeleni pileći curry.

Gai Pad Prik Haeng - piletina s ljutim papričicama i oraščićima.

Gaeng Joot Woon Sen – juha sa staklenim rezancima.

Nam Prik – smjesa od svježeg čilija, ribljeg umaka i limetinog soka koja se jede s rižom.

Kai Yang Ison – komadići kruške na grillu s umakom od meda i začina.

Pad See Ew – pržena tjestenina sa soja umakom i svinjetinom ili piletinom.

Travel tips

  • Jeste li vegetarijanac? Ukoliko je vaš odgovor pozitivan, zapamtite riječ kin-jay, kojom ćete Tajlanđanima dati do znanja da ne jedete mesne i riblje proizvode, ali i da ne konzumirate alkohol i cigarete.
  • Iako su Tajlanđani poznati po svojoj toleranciji, gostoljubivosti i bezbrižnosti, ono što nikako ne smijete učiniti jest uvrijediti njihove religije i monarhiju.
  • Na Tajlandu uz jelo ne serviraju noževe, jede se tako da se u lijevu ruku uzme vilica kojom se hrana smješta na žlicu smještenu u desnoj ruci. Jedenje vilicom smatra se krajnje nepristojnim činom.
  • Pozove li vas Tajlanđanin na večeru, nemojte se čuditi zajedničkom dijeljenju raznovrsnih jelaserviranih na brojnim tanjurima. Na vašem će se tanjuru za početak nalaziti porcija riže.
  • Pomoć u restoranu:
    Mogu li dobiti jelovnik na engleskom jeziku? (Mii raikarn aahaan pen phaasaa ankrit mai?)
    Možete li mi preporučiti specijalitet vaše kuće? (Mii a-rai phi set bang?)
    Jedem samo vegetarijansku hranu. (Phom/chan kin jeh?)
    Molim vas račun. (Chek ngoen duay?)

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.