Moj profil

Svježi sirni specijaliteti

Kad zađemo u gastro klasike, pronaći ćemo brojna jela koja podrazumijevaju sir kao glavni sastojak, a ne 'nešto' što se posipa na kraju. Ti recepti strogo zahtijevaju određenu vrstu sira, koja se dodaje u točnim omjerima i u zadanom trenutku pripreme.

Nek mi oproste svi siroljupci (i sama se ubrajam među njih), ali zar vam se ponekad ne čini da je sir u kuhinji poput dobrog pudera na licu?
Kad treba nešto sakriti, u estetskom smislu, ali i nedostatak okusa, najlakše je posuti sirom i... zapeći! Vrući otopljeni sir koji se razvlači mnogima izmamljuje ono "njam, njam". Osim toga, sirevi su većinom slani i masni, što je dobitna kombinacija kad govorimo o čovjekovom nepcu.

Međutim, kad izađemo iz make-up područja i zađemo u gastro klasike, pronaći ćemo brojna jela koja podrazumijevaju sir kao glavni sastojak, a ne 'nešto' što se posipa na kraju. Ti recepti strogo zahtijevaju određenu vrstu sira, koja se dodaje u točnim omjerima i u zadanom trenutku pripreme.

ne dobiva od mlijeka, već od vrhnja, tako da ga mnogi "gastro čistunci" ne smatraju sirom.

Svježi, mekani sirevi snježno bijele boje, za razliku od tvrđih, starijih i suhih, naročito su eklektični, pogodni za spravljanje slanih i slatkih jela. U tim jelima oni predstavljaju glavni sastojak.

Svježi kravlji sir koristi se u najjednostavnijim varijantama kao namaz uz dodatak vrhnja, soli, crvene paprike, mladog luka. Međutim, odličan je i sa salatama, od zelene do voćne, ali i u nekim od poznatih specijaliteta s naših područja poput štrukla, gibanice, savijače, pite, palačinki. Također je odlična zamjena za neke druge svježe sireve u klasicima poput cannellona ili raviola sa špinatom i sirom te u cheesecakeu.

Lička basa se pravi skupljanjem skorupa na kuhanom mlijeku, a jede se kao namaz, ali i dodatak mesu, povrću, naročito krumpiru.

Ricotta iako predstavlja jedan od najpoznatijih svježih sireva u svijetu, mnogi je uopće ne smatraju sirom, jer se proizvodi od sirutke, nusproizvoda pri proizvodnji sira. Slično svježem kravljem siru, koristi se u slanim i slatkim jelima. Može se praviti iz kravlje i ovčje sirutke. Osim male razlike u okusu, ova posljednja je puno masnija. Ricotta je odličan umak za njoke i tjesteninu, sama ili u klasičnim kombinacijama sa špinatom i kobasicama, ali i s drugim povrćem, gljivama. Osim toga, ricotta je osnovni sastojak brojnih deserata, sicilijanske cassate i cannola, kao i napuljske pastiere i sfogliattelle. Još jedan jednostavan način pripreme, koji potječe iz Sicilije, je ricotta pečena u pećnici začinjena tek solju, ali i slatkim dodacima poput suhog i svježeg voća, čokolade.

Mozzarella je svjetsku slavu stekla preko jedne druge gastro velesile - pizze. Osim toga, kao glavni sastojak nalazimo je u salati caprese, uz rajčice i bosiljak, ali i u brojnim drugim salatama i jelima s tjesteninom. U zapečenim jelima za razliku od drugih sireva pravu mozzarellu prepoznajemo jer ne ostavlja masni trag, niti se 'razvlači'. Postoji ona obična ili tzv. 'fiordilatte' i bivolja ili 'di bufala'. Najstariji i najpoznatiji proizvođači nalaze se u okolici Napulja. Svježu mozzarellu je najbolje držati u vodi na sobnoj temperaturi i pojesti u roku od nekoliko dana.

Burrata je manje poznati svježi sir iz talijanske regije Apulje, koji je po proizvodnji sličan mozzarelli, ali s masnijim i mekanijim središtem. Jede se uz povrće poput brokule, rajčica tek uz kap maslinova ulja.

Mascaropne je poznat kao osnovni sastojak kolača tiramisu. Glatkog i svilenkastog sastava i neodređenog okusa, pogodan je za slatka i slana jela. Potječe iz okolice Milana, točnije grada Lodi i u dijalektu riječ 'mascherpa' znači 'krema od mlijeka'. Za razliku od drugih sireva ne dobiva se od mlijeka, već od vrhnja, tako da ga mnogi "gastro čistunci" ne smatraju sirom. Njegova kalorijska vrijednost je bomba!

Chèvre je francuski meki sir od kozjeg mlijeka. U francuskoj kuhinji se koristi kao dodatak salatama (moja verzija je cikla sa chèvre sirom, maslinovim uljem i balzamičkim octom), omletima i souffléima.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.