Moj profil

Svi okusi mozzarelle: koja jela joj najbolje pristaju!

Prema nekim legendama, priča o mozzarelli rođena je u 15. stoljeću, u blizini Napulja, nakon jednog slučajnog pada grumena sira u vrelu vodu. Tada se izvorno proizvodila od bivoljeg mlijeka, a tek kasnije mozzarella se istom tehnikom počela proizvoditi od kravljeg mlijeka. Ubrzo je ovaj sir postao jedan od najpoznatijih talijanskih sireva i njegova se primjena proširila po drugim zemljama, a danas slovi kao naprodavaniji sir na svijetu.

Zbog svog blagog i svježeg okusa, te elastične strukture i podatnosti u topivosti, mozzarella je doživjela mnoge mogućnosti primjene u kulinarstvu. Odlično funkcionira u toplim i hladnim jelima, a prepoznatljiva je po svojim manjim okruglim ili jajolikim grudicama koje se uvijek čuvaju u vlastitoj sirutki.

Mozzarella i njezina primjena u jelima

Ovaj svestrani sir možemo pronaći u hladnim predjelima poput sendviča, salata, a odlično se sljubljuje u salatama poput caprese, gdje se kombinira sa svježim rajčicama i bosiljkom. Za to mogu poslužiti male okruglice poput DESPAR Mozzarellina ili S-BUDGET Mozzarelle, koji će ne samo vizualno ostvariti dojam na vašem tanjuru, nego i osigurati slasne male zalogaje nježnog okusa sira. Dodate li uz to malo maslinovog ulja, kosane rajčice i bosiljka, imate vrlo brzo pripravljenu osvježavajuću salatu. Osim mozzarelle od kravljeg mlijeka, na policama INTERSPAR-a možete pronaći i deliciju, DESPAR PREMIUM Mozzarella di bufala campana, od bivoljeg mlijeka. Intenzivnijeg je i punijeg slankastog okusa, te kremaste unutrašnjosti sira koji mnogi najradije konzumiraju svježe, uz laganu salatu ili predjelo s malo maslinovog ulja.

Otkrit ćemo vam i malu tajnu: kod pečenja, primjerice pizze ili drugih jela iz pećnice, mozzarella će dati najbolje rezultate ako se peče tek nekoliko minuta na vrlo visokoj temperaturi. Također, ako mozzarellu želite naribati, ostavite je u zamrzivaču desetak minuta ranije: ostat će kompaktnija i neće se raspadati prilikom ribanja.

Osim što se odlično slaže sa povrćem i raznim kuhanim i pečenim jelima, mozzarella odlično pristaje i s voćem: isprobajte je sa jagodama, lubenicom, dinjom, breskvama, a u nekim kombinacijama čak i sa citrusima. Kako pristaje uz različita jela, tako mozzarella pristaje i uz fina dobra vina, osobito ona svježa, lagana i suha bijela vina.

Zdravo, dijetno, puno vitamina i minerala!

Mozzarella ne samo da je ukusna, nego je i vrlo korisna za naš organizam. Obiluje vitaminima, te je po sastavu slična mlijeku od kojeg je nastala. Sadrži mnogo proteina i vrlo malo ugljikohidrata, zbog čega je omiljena i u dijetama. Ne sjeda teško, pa je često koriste i ljeti, ili u njezinoj light varijanti sa 33% manjim udjelom masnoće, poput SPAR Vital Mozzarelle light. Osim vitamina, u mozzarelli možete pronaći i puno minerala, kao i veću količinu kalcija koja povoljno utječe na koštani sustav. Kako se niti osobe koje se bore s intolerancijom na laktozu ne bi morale odreći ove delicije, tu je i SPAR FREE FROM mozzarella.

Izdvojit ćemo samo neke od razloga zbog čega ukusna mozzarella blagotvorno utječe i na naše zdravlje:

  • Sadrži vrlo malo ugljikohidrata, koji je čini izvrsnim dodatkom prehrani.
  • Zbog dovoljnog broja aminokiselina u njezinom sastavu, lako se apsorbira u tijelu, kako kod odraslih, tako i kod djece,
  • Znatni broj antioksidansa u njezinu sastavu čine je korisnom i za čišćenje štetnih tvari iz organizma i poboljšanje rada živčanog sustava.
  • Ima blagotvoran učinak na zubnu caklinu, sprečavanje karijesa i krvarenja zubnog mesa.
  • Njezin sastav pogodan je za uključivanje u prehranu kod ljudi koji pate od dijabetesa.
  • Bogat je izvor vitamina i minerala koji pozitivno utječu na zdravlje tijela, ako se koristi umjereno.

Napomena: sve informacije o benefitima konzumacije proizvoda su informativne prirode.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.