Moj profil

Sve što trebate znati o pripremi savršenog temeljca od kostiju

Za bolji okus i miris samog temeljca, korisno je prije njegove pripreme kosti prvo ispeći na tavi ili u pećnici.

Juha je neizostavno jelo na svakom stolu. Bilo da se radi o nedjeljnom ručku, svečanom blagdanskom obroku ili brzinskom jelu usred tjedna, nekako je uvriježeno mišljenje da je juha krepka, nutritivno bogata i idealna hrana u svakoj prilici. Pogotovo u zimskim mjesecima kada je dodatna podrška imunitetu prijeko potrebna.

Užurbani način života, nedostatak vremena, a možda i znanja, dovelo je do toga smo pomalo zaboravili na onaj tradicionalni temeljac od kostiju. Puno nas u brzinskoj želji za mesnom juhom, pripremamo je od bilo koje vrste mesa te svega par sati kuhanja. Iako i takva juha ima svoje blagodati, onaj pravi, temeljac od kostiju za juhe je posve druga priča.

Kako se radi temeljac od kostiju?

Za pripremu tradicionalnog temeljca od kostiju najčešće se uzima goveđa koljenica, ali nije neuobičajeno isti raditi i od pilećih kostiju. Uz dodatak povrća (mrkva, luk, celer) te vode, kuha se između 4 i 24 sata. Što dulje, to bolje. Cilj je na kraju dobiti želatinoznu masu, međutim to će biti vidljivo tek nakon što se temeljac ohladi. Ukoliko koristite kosti s mesom, nakon par sati se može meso odvojiti od kostiju da se nastave kuhati samo kosti, a meso može poslužiti kao obrok, prilog ili dodatak juhi.

Za savršen temeljac od kostiju, važno je da ih mesar prepili barem na pola (a može i više) te da je omjer vode (u litrama) i kostiju (u kilogramima) 2:1.

Dobro je da se sadržaj lonca prvo ohladi na sobnoj temperaturi (može i preko noći) te potom procijedi i pohrani u hladnjak da se dobije želatinozna masa. Potom je možete porcionirati te spremiti u hladnjak do 3 dana ili u zamrzivač do 3 mjeseca.

Kako bi se smanjilo vrijeme pripreme temeljca od kostiju, može se koristiti i tzv. ekspres lonac koji značajno skraćuje vrijeme pripreme na otprilike 3 - 4 sata.

Dobrobiti temeljca od kostiju

Dugim iskuhavanjem kostiju oslobađaju se kalcij, magnezij, kondroitin sulfat i glukozamin, a sama želatina na kraju bogata je aminokiselinama prolin, glutamin i glicin. Zbog toga se temeljac od kostiju smatra odličnim izvorom aminokiselina i proteina. Neki od možebitnih pozitivnih učinka na organizam uključuju izgradnju kolagena i mišića te podrška zdravlju zglobova.

Koje kosti odabrati?

Prilikom pripreme temeljca od kostiju, bilo goveđeg bilo pilećeg, dobro je obraditi pažnju na porijeklo mesa. Za najbolju kvalitetu temeljca važno je da životinja nije tretirana hormonima niti antibioticima te da je kvalitetno hranjena i rasla na otvorenom. Kvaliteta temeljca će ovisiti i o anatomskom dijelu životinje i vrsti mesa pa će tako najkvalitetniji temeljac biti od goveđe koljenice.

Kako konzumirati temeljac?

Najlakši način za upotrebu i konzumaciju unaprijed pripremljenog temeljca od kostiju je juha. Mesu, povrću i vodi dodajte temeljac i začine po želji te kuhajte dok meso i povrće ne omekša.

Kocke temeljca mogu se koristiti za pripremu rižota. Posebice mesnih, ali i morskih i povrtnih.

Najkoncentriraniji izvor aminokiselina i proteina dobije se konzumacijom čistog temeljca od kostiju. Najčešće se prakticira kod oboljelih od autoimunih bolesti čija sluznica crijeva je često propusna za razne toksine koji potom ulaze u krvotok, a istraživanja su pokazala kako temeljac od goveđih kostiju može pomoći u njihovom cijeljenju. Stoga je za takve osobe dobro ujutro natašte, dok crijeva nisu još u punoj funkciji dnevne probave hrane pojesti malu žlicu temeljca od kostiju.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.