Moj profil

Sretan silvestarski stol!

Da se uoči dočeka Nove godine ne biste umorili od posla, dobro isplanirajte i kupnju i pripremu, a pri tome rezervirajte i vrijeme za sebe jer ni najraskošniji stol ne može sakriti umor domaćice i domaćina.

Da se uoči dočeka ne biste umorili od posla, pripremu i kupnju dobro isplanirajte tako da poslove rasporedite po danima.

Za razliku od tišeg Božića, uz koji se pjevaju uglavnom tradicionalne pjesme, Nova si godina daje oduška bukom, pjesmom i plesom, odbacivanjem prošloga i svega lošega - bacanjem simboličnih konfeta. Kao da se tako, kao što su vračevi činili u davnini sa zlim dusima, nastoji otjerati zlo i prizvati jedna lijepa radosna godina.

Izlazi se van u velikim društvima, ili se pak velika društva okupljaju kod prijatelja, a iza ponoći krenu čestitari redom čestitati od kuće do kuće. Tada uistinu nema mjesta ljutnji. Međutim, valja se dobro pripremiti jer sve te aktivnosti otvaraju apetit.

Valja osigurati mnogo hrane, i to raznovrsne. Uistinu, svoje drage goste možete pozvati i na svečanu silvestarsku večeru. Ako to želite, lakše je onda na doček otići u restoran da se u najdužoj noći ne biste gnjavili. Najekonomičniji je, i zbog raznovrsnih ukusa tako brojnih gostiju najpoželjniji, a često i najukusniji bife-samoposluživanje.

Kako kreirati silvestarski stol?

Kreirat ćete ga, primjerice, ovisno o tome koliko vam osoba dolazi, jesu li starije ili mlađe, primjerice tinejdžeri, ili su to obitelji s djecom i sl. Nije naodmet da, neovisno o tome kod koga je doček, s prijateljima isplanirate hranu i piće tako da svatko pripremi ponešto i donese gotovo, jer će tako biti i manje posuđa za pranje. S obzirom da se tada svi nastoje svečano urediti, nitko neće zamjeriti budu li i sva jela hladna, ali će uistinu biti sjajno ako svoje dobrodošle goste iza ponoći iznenadite toplom omiljenom sarmom ili vinskim gulašem, kakvom divljači ili pak prije pripremljenom a tek tada iz pećnice izvađenom slanom ili slatkom vrućom savijačom, pizzettama, turskim pidama i sl.

Hladnjak napunite svježim raznovrsnim namirnicama za svaki slučaj, a stol svečano ukrasite svijećama, blještavim kuglicama, jabukama i orasima, suhim voćem…, pa lijepo rasporedite razne grickalice, krekere, peciva od lisnatog tijesta, nareske i sireve, kanapee, raznovrsne izdašne salate od povrća, tjestenine, riže i mesa u raznim kombinacija, zatim hladne pečenke za različite ukuse, a da i ne govorimo o vrlo jednostavnim i relativno jeftinim - nije nadomet podsjetiti: često i već gotovim! - umacima raznih boja i ukusa. Nikako ne zaboravite tradicionalno novogodišnjeg odojka, koji - bio pečen cijeli kao pečenka s jabukom u ustima (koji ruje samo naprijed, za sreću), bio kao but s mrežicom - mora biti poslužen i uz tradicionalnu francusku te salate od krumpira ili graha, odnosno s ukiseljenim povrćem. Naravno, odojak, kao i ostaci od dočeka uostalom, dobro će doći za objed ili brunch kad se konačno probudite poslije naporna dočeka. Uostalom, ostane li toga mnogo, podijelite onima s kojima ste dočekali Novu godinu (ili možda i prvo siječanjsko jutro).
Prisjetite se specijaliteta omiljenih svjetskih kuhinja, od talijanske i francuske, turske, do kineske i ljute meksičke, jer to je prilika da se kuša od svega obilja pomalo. Naravno, ne zaboravite ukoliko neki od gostiju ima posebne sklonosti, pa je recimo vegetarijanac, makrobiotičar, poklonik halal ili pak košer hrane.

Obilje jela zahtijeva, dakako, i obilje piće. Pića čak i više! Planirajte, naravno, ovisno ne o tome što imate nego o tome tko će biti na dočeku. Ukoliko vam, primjerice, dolazi mlađarija, svakako pripremite mnogo bezalkoholnih pića. Ako želite ambiciozniji doček, možete ih iznenaditi i bezalkoholnim koktelima, i hladnim i toplim, a o ponoći i bezalkoholnim odnosno voćnim “šampanjcem”. Naravno, također dobro rashlađenim.
Šampanjac, odnosno bar dobar pjenušac, obvezan je za ponoćno odbrojavanje, a za one koji ne bježe od alkohola - pozor: samo neka poslije toga ne voze! Pripremite raznovrsnih aperitiva i dižestiva, koktela, dobrih bijelih i crnih vina, piva, bole te, ako se gosti moraju zagrijati nakon šetnje hladnom novogodišnjom noći, vrućeg čaja, mirisavog kuhanog vina i sl.

I na kraju ne zaboravite...

Za novogodišnji je party najvažnije ipak osigurati leda u dovoljnim, vjerojatno ogromnim količinama, pa kockice (možda s iznenađujućim bobama ili komadićima svježeg voća) možete zamrznuti i ranije i u vrećicama ih pospremiti u zamrzivač.

Za razliku od tišeg Božića, uz koji se pjevaju uglavnom tradicionalne pjesme, Nova si godina daje oduška bukom, pjesmom i plesom.

Nemojte sve to propustiti ni ako Novu čekate doma, uz televizor. Razveselite sebe i svoje nabliže, a ako se niste još posve odrekli romantike, upalite i pokoju svjećicu, prskalicu ili bar otvorite prozor da vidite kako vani prska vatromet.

Da se uoči dočeka ne biste umorili od posla, pripremu i kupnju dobro isplanirajte tako da poslove rasporedite po danima, pa ono što je moguće obavite ranije. Ne zaboravite u svemu tome rezervirati i vrijeme za sebe, odnosno za vlastito uređivanje, jer i najraskošniji stol ne može sakriti umor domaćice i domaćina.

Podsjećamo da umjesto uobičajenog posuđa, posebice ako je društvo poveće, možete nabaviti vrlo dostupno i neko otkačeno i ludo, prigodno plastično i papirnato. Naravno, isplanirajte i kamo će ga slavljenici lako baciti, odnosno kako vam mogu pomoći pospremiti prije nego odu na zasluženo spavanje. Vodite računa o stilu uređenja, jer i sklad boja pridonosi boljem raspoloženju, a i snimkama koje ćete čuvati s tog dočeka. Naravno, ne zaboravite razmaknuti namještaj za prostor za hranu, ali i za ples te pospremiti vrjednije lomljive stvari kako prvo jutro sretne nove godine ne biste započeli tugom i neočekivano velikim čišćenjem.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.