Moj profil

Prve proljetne gljive

Ove čudne godine češka se smrčkovica pojavila ranije nego ikada. Neopisivo je veselje kad se pronađe, ali kako je zaštićena ne smije se ni brati ni uznemiravati.


Pravi, istinski gušt je napraviti jelo od prvih proljetnih gljiva. Par tjedana prije nenadmašnih smrčaka pojavljuju se češke smrčkovice (Ptychoverpa bohemica Krombh.). Gljivu pronalaze samo znalci jer u to vrijeme šume nisu prenapučene gljivarima.

Ove čudne godine češka se smrčkovica pojavila ranije nego ikada. Prijatelj i ja našli smo ih na tajnim mjestima već 16.03. što molim da se zapiše kao rekord stadiona. Bilo je čak i par starih gljiva što znači da smo možda zakasnili i tjedan dana. Neopisivo je veselje kad se pronađe prva smrčkovica, kad se baci na maslac s malo soli i papra te samo složi na popečeni kruh.

Ali ništa od toga. Smrčkovica je od 18. ožujka 2002. zaštićena gljiva i ne smije se ni brati ni uznemiravati. Tužno, ali istinito. Moram čekati dozvoljene smrčke.

P.S. Pričali su mi da su mi i djed i pradjed bili poznati raubšiceri, krivolovci. A ja tako fin i pristojan. Ulicu prelazim samo na zebri.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.