Moj profil

"Problematične" zimske namirnice

Postoje zimske namirnice, poput dunja, kakija, šipka, kestena, koje je teško pripremati i kombinirati, bilo zbog okusa, strukture, načina pripreme.

Svaka osoba koja provodi vrijeme u kuhinji, zna da postoje zahvalne namirnice, treba li spomenuti krumpir, rižu, piletinu, kao i one koje je teško pripremati i kombinirati, bilo zbog okusa, strukture, načina pripreme.

Ima namirnica bez kojih ne možemo živjeti, kao i onih koje se spominju u jednom jedinom receptu. Što kažete na dunju? Što s njom radimo? Opasna dok ju režemo, tek nešto manje opasna kad ju zagrizemo. Ne nalazi svoje mjesto u zdjeli s voćem, kao ni u hladnjaku. Eventualno, na vrhu glomaznog ormara od hrastovine u spavaćoj sobi?!

Ima namirnica bez kojim ne možemo živjeti, kao i onih «problematičnih», koje se spominju u jednom jedinom receptu.

Prekrasnog mirisa, kore presvučene vatom, dunja predstavlja mističan plod, koji traži znanje i vrijeme, kako bi ju nadmudrili i učinili pravom delicijom. Dunja je nejestiva u svježem obliku. Ona kuhanjem gubi trpkost i «oslobađa» svu slatkoću. Kotunjata, kotonjata, sir od dunja, kitnikez je prekrasni desert prekrasne boje, a različiti nazivi koji se koriste, govore nam o njegovoj rasprostranjenosti i tradiciji. Od dunja se također pravi odlična marmelada. Manje je poznata, zanimljiva činjenica da se odlično slaže s pečenom svinjetinom ili teletinom. Dovoljno ju je narezati na veće komade i staviti u istu posudu s mesom.

Potpuno oprečan po sastavu pulpe je kaki. Mekan do gnjecavosti, glatke kore i skliske unutrašnjosti, predstavlja izazov svoje vrste. Moja omiljena zimska voćka, koju je najbolje pojesti svježu uz pomoć žlice. Međutim, ako imate stablo kakija ili možda dva, dobro znate da je teško žlicom pojesti sve što na njemu sazrije. Tako od kakija možemo skuhati marmeladu. Možemo ih iskoristiti za pripremu krema, tako da ih jednostavno izmiksamo, dodamo im jogurt ili orahe ili amaretto kekse i obavezno kap ruma. Ove namirnice ističu njihovu prirodnu slatkoću i gusti, svilenkasti okus. Posljednjih nekoliko godina moguće je kupiti kakije koji su zreli, a nisu mekani. Njih možemo jednostavno narezati na tanke kolutove i dodati salatama. Poznanik koji ima kućnu sušilicu za voće priprema sušene kolutove kakija. Fantastična grickalica!

U istu grupu «zahtijevnih» namirnica stavila bih i kesten, ne zbog okusa, već zbog toga jer ga je teško čistiti. Po svom neutralnom okusu, istovremeno i slatkom i slanom, lako ga je kombinirati s mnoštvom drugih namirnica. Osim kolača, rolada, kesten pirea, sladoleda, pudinga, namaza, pa sve do brašna, kesten je savršeni jesenjski dodatak i brojnim slanim jelima.

Kuhane kestene možemo dodati gustoj jesenjskoj juhi od bundeve ili gljiva, pa čak i varivu od graha. Možemo pripremiti rižot od kestena uz dodatak slanine, kako bi uravnotežili njegov slatkasti okus. Isti sastojci, kesten i slanina, mogu poslužiti i za umak za tjesteninu.

Brašno od kestena dobiva se mljevenjem suhih plodova. U talijanskoj Toskani često se koristi za pripremu palente ili tradicionalnog kolača «castagnaccio» uz dodatak ružmarina, maslinovog ulja i pinjola. Može se korstiti i za pripremu njoka. Tijekom nekoliko zima stalno sam koristila brašno od kestena, miješajući ga s običnim, za pripremu finog prirodno slatkastog kruha.

Šipak ili nar je simbol zime. Uvijek kad mmi se nađe u ruci i kad ga prepolovim, ostanem iznova iznenađena. Jarko crvene bobice stisnute jedna do druge, kao da se radi o košnici. Šipak je simbol bogatstva i velikodušnosti, te se smatra neizostavnim na novogodišnjim stolovima. Najteži dio posla je sakupljanje bobica. Prekrasne su u  salatama, onim jednostavnim, kao i s hobotnicom, piletinom ili kao ukras na brojnim jelima, fritatama, tortama, pudinzima.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.