Moj profil

Praktične za pripremu, bogate okusom: Sve što trebate znati o gustim juhama

Guste juha su odličan način za uključiti što više voća i povrća u prehranu.

Guste juhe od povrća (ali i voća) su postale sve popularnije. Ne samo da se pripremaju vrlo jednostavno, već su i odličan način da se iskoriste namirnice iz hladnjaka koje su pred kraj roka trajanja ili u slučaju voća i povrća, blizu procesa raspadanja.

Uz to su i odlična prilika za improvizaciju u kuhinji i korištenje kombinacije namirnica, začina i bilja koje možda ne bismo koristili prilikom pripreme druge vrste hrane.

Priprema gustih juha od povrća:

Gotovo neizbježan u pripremi svih gustih juha (barem od povrća) su luk i češnjak. Posebnu aromu juhi daju ukoliko se sitno nasjeckaju i pirjaju par minuta prije nego što se dodaju ostale namirnice.

Korjenasto povrće, odnosno ono deblje teksture u sirovom obliku poput krumpira, mrkve, tikvice, bundeve, batata se stavlja na kuhanje prvo i njemu treba otprilike 20 minuta kuhanja da omekša.

Zatim otprilike 10 minuta prije kraja kuhanja možemo dodati povrće poput cvjetače, brokule, poriluka, gljiva, šparoga ili rajčice.

I za kraj, svega par minuta prije kraja kuhanja, dodajemo zeleno lisnato povrće poput blitve ili špinata.

Kako bi juha bila što gušća bez dodatnih zgušnjivača (ukoliko ih ne želite koristiti) voda ili temeljac (što je uvijek poželjnija opcija) se stavlja u količini tek dostatnoj da u loncu prekrije povrće.

Guste juhe od voća i povrća su jako nutritivno bogate hranjivim tvarima, a siromašne kalorijama pa su odličan obrok za one koji paze na tjelesnu težinu.

Začine, uključujući sol i papar, možemo dodati u sredini kuhanja.

Nakon što je povrće skuhano, ostavi se da se malo ohladi (iako nije neophodno) te procijedi.  Sačuvajte vodu od kuhanja te usitnite štapnim mikserom samo povrće i dodavajte vodu od kuhanja do željene gustoće.

Priprema gustih juha od voća:

Iako možda neobičajene, guste juhe od voća mogu biti prava poslastica, posebice u ljetnim mjesecima. Jedna od takvih je i hladna juha od lubenice. Njihova prednost je u tome što uglavnom ne zahtjevaju termičku obradu pa je priprema vrlo jednostavna i brza. Svi sastojci se ubace u blender ili multipraktik i vrlo brzo juha je spremna za konzumaciju.  

Zgušnjavanje gustih juha:

Ukoliko želite biti sigurni da će juha baš biti gusta, onda možete pribjeći jednoj od metoda zgušnjavanja juhe koja se radi na samom početku kuhanja, a to je priprema tzv. zaprške.   

Zapršku možemo raditi od povrća (sitno sjeckana mrkva, luk, celer) koji se poprže na malo ulja (u tom slučaju preskačemo korak pirjanja luka i češnjaka) ili od brašna gdje se na malo ulja poprži žličica brašna.

Često se prije samog serviranja gustim povrtnim juhama dodaje mliječna komponenta poput vrhnja za šlag ili kiselog vrhnja.

Prehrambena vrijednost gustih juha

Iako su guste juhe izuzetne prehrambene vrijednosti, ukoliko su pripremljene isključivo od povrća i voća, one su zapravo niske energetske vrijednosti i ne sadrže sve makronutrijente pa ne možemo govoriti da čine kompletan obrok.

Mogu funkcionirati kao samostalno predjelo, međutim ako govorimo o cjelokupnom obroku, onda im nedostaje proteinska komponenta, a vrlo često i masna.

Prijedlozi za kompletan obrok sa gustom juhom:

Kada konzumirati juhe?

Budući da su po svojem sastavu dosta lagane, guste juhe od voća i povrća se u principu mogu konzumirati u bilo koje doba dana. Ono što je svakako preporučljivo je da ukoliko uobičajenu večeru konzumirate dosta kasno (svega sat vremena pred odlaska na počinak) ili je ona često teška s puno jednostavnih ugljikohidrata ili zasićenih masnoća iz suhomesnatih proizvoda i sira, jest da zamijenite taj obrok laganom gustom juhom. Na taj način nećemo preopteretiti organizam za probavu i san će biti puno dublji, a noćni odmor kvalitetniji.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.