Moj profil
Pet koraka do zaštite od krpelja koja djeluje!
Pet koraka do zaštite od krpelja koja djeluje!

Pet koraka do zaštite od krpelja koja djeluje!

Ljetni dani idealni su za kretanje i druženje na otvorenom. Bilo da se spremate na izlet s prijateljima, boravak na otvorenom s obitelji ili pak na godišnji odmor, ne dopustite da vam ugodan boravak na otvorenom pokvare krpelji i komarci. Potrebno je pripremiti se za nametljivce koji nas umaraju ljeti, te vam donosimo najbolje načine zaštite.

Mali insekti koji uzrokuju velike probleme

Krpelji su rasprostranjeni na slabo obrađenim područjima i nisu prisutni samo u šumi, već i na livadama ili u kućnom vrtu. Razdoblje aktivnosti krpelja proteže se od travnja do studenog, a osobito su prisutni u srpnju i kolovozu. Njima su izloženi svi koji se kreću u prirodi, obavljaju posao u vrtu ili šumi, ali i oni koji borave na otvorenom.

Europa je jedna od najpogođenijih regija što se tiče krpelja, a opasni su zbog prenosa teških bolesti. Krpeljni encefalitis i lajmska bolest dvije su najrasprostranije bolesti koje prenose krpelji u Europi, a osim zbog klimatskih promjena učestalost osobito opasne lajmske bolesti značajno se povećala u Europi.

Srećom, svaki krpelj nije zarazan i pri ubodu ne dolazi uvijek do infekcije. No, rizik od opasnih bolesti je velik i zaštite nikad nije dovoljno. Opasne bolesti koje nose krpelji uzrokuju teške poremećaje mozga i središnjeg živčanog sustava te poremećaje višestrukih organskih sustava.

Kako bi vaše aktivnosti na otvorenom bile što bezbrižnije, donosimo vam korisne informacije o tome kako se zaštititi od krpelja:

  1. Odjeća i obuća su najbolja zaštita: ako ćete dulje vrijeme boraviti u prirodi, osobito ako je vaša destinacija šuma, obucite zatvorene cipele, odjeću iz glatkog materijala, dugih rukava i nogavica.
  2. Koristite sredstva koja vas dugo štite od krpelja, te od ostalih insekata poput komaraca, muha i obada. Autan Tick losion, ima novu formulu koja vas štiti 12 sati od krpelja koji mogu prenijeti lajmsku bolest. Osim krpelja, Autan Tick losion sigurna je zaštita i od ostalih insekata poput komaraca i obada.
  3. Po povratku kući istuširajte se i pregledajte cijelo tijelo uključivši i vlasište.
  4. Ako se uoči krpelj, izvaditi ga pincetom-jednim potezom prema van, bez gnječenja ili jednostavno otići što prije liječniku.
  5. Pri izlasku na otvoreno i u prirodu gdje je mogućnost fizičke zaštite svedena na minimum jedino pravo rješenje su repelenti – zaštitna sredstva što se nanose na dijelove kože koji nisu pokriveni odjećom. Autan Tick losion sigurna je zaštita s novom formulom i snažnom učinkovitošću.

Autor fotografija Envy

Promo članak

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.