Moj profil

Odstranjivanje fleke od crnog vina



Danas sam ponosna na sebe. Cesto se kada su fleke od crnog vina cuje da ih je nemoguce odstraniti, posebno ako su odstajale.
Naime moj sin je prosuo crno vino na sluzbenu belu kosulju od pamuka; na kojoj je imao logo firme. Nisam bila duzi period kod kuce tako da je fleka dosta zastarila. Procitala sam na netu dosta saveta, ali verujte da ni jedan nije urodio plodom, a moj sin mora da ima tu kosulju besprekornu.


Iz treceg pokusaja sam uspela skinuti fleku (tri vece). Oprala sam kosulju na 60 stepeni u ves masini. Posula sam na mokru fleku SODU BIKARBONU, ravnomerno je nanela i protrljala jagodicama prstiju da prodre u tkaninu, jer je i fleka prosla na drugu stranu platna. Po sodi sam posula ALKOHOLNO SIRCE, zatim sacekala da prodje reakcija pa sam po tome posula KUHINJSKU SO u debljem sloju i utapkala je; onda sam posula sa 6% HIDROGENOM (OXYGEN) i na sve to u veoma debelom sloju posula sa GUSTINOM (kukuruzni skrob u prahu) koristi se za zgusnjavanje, a u ovom slucaju upija boju iz fleke. Sve to treba ostaviti da deluje 3-4 sata. Ako se fleka odmah ne skine (zavisi od vrste tkenine i vina) oprati hladnom vodom kosulju i ponoviti postupak. Uspeh zagarantovan. Fleke na kosulji mog sina vise nema.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.