Moj profil

Od srca srcu – zdravlje i užitak

Recepte iz 43 zemlje obradili su vrhunski kuhari uz poseban nadzor nutricionista i kardiologa, a glavni je cilj bio pronaći i preporučiti zdrava jela iz raznih zemalja svijeta, koja će istovremeno biti privlačna i ukusna.

Bolje spriječiti nego liječiti - stara je poslovica koju su s posebnim naglaskom na izbor zdravih jela za naše srce promovirali europski kardiolozi na godišnjem kongresu Europskog društva za kardiologiju (ESC), održanog u Stockholmu krajem kolovoza. Recepti su stigli iz 43 zemlje, obradili su ih vrhunski kuhari uz poseban nadzor nutricionista i kardiologa, a glavni je cilj bio pronaći i preporučiti zdrava jela koja će istovremeno biti privlačna i ukusna.

Prevencija srčanih oboljenja kroz edukaciju o tome što i kako jesti sastavni je dio strategije Europskog društva za kardiologiju. Njihov predsjednik prof. Roberto Ferrari poručuje kako je zdrava i izbalansirana hrana bitan preduvjet smanjenja rizika od hipertenzije, dijabetesa i koronarnih oboljenja. Pri tom ističe kako mnogi ljudi misle da zdrava prehrana znači jednolično i neprivlačno jelo koje pravi gurmani ne mogu prihvatiti. "Nakon što smo probali mnoga od predloženih jela moramo reći da to nije nužno tako, izjavio je u prigodnom intervjuu. Tradicionalna jela cijele Europe: od sjevera, istoka do nezaobilaznog Mediterana nude nam i ogromno kulturno i kulinarsko bogatstvo. Uzbudljivo je zamišljati ljude koji eksperimentiraju i traže prijatna jela iz različitih kultura, a da pri tom budu svjesni da jedu zdravo, da smanjuju rizike od srčanih oboljenja, ali da se pritom nisu lišili užitaka u jelu i druženju s ljudima."

Sva 43 menija nalaze se u European Cook Book, knjizi jedinstvenih zdravih recepata koja je tom prilikom izdana i koja još sadrži popularna objašnjenja vezana za očuvanje zdravog srca i žila.

Posebno zadovoljstvo za nas predstavlja uvrštavanje jednog dalmatinskog recepta u izbor najprivlačnijeg menija, kojeg je objavila rimska Republica (27. kolovoza 2010.). Radi se o: Tuna pašticadi by Society of Croatian Cardiology, a zbog važnosti i zanimljivosti teme, vrijedno je predočiti i cjelokupan meni. Pri tome treba još jednom napomenuti da se Hrvatska nalazi na drugom mjestu po smrtnosti od kardiovaskularnih oboljenja i da je potrebno preispitati način na koji se hranimo.

Prvi slijed - juhe:

Tarator - bugarska ljetna juha od jogurta i krastavca:
(porcija - 91 kcal, proteini - 4 g, ugljikohidrati - 5 g, kolesterol - 2 mg)

1 krastavac
1 žlica maslinovog ulja
2 režnja češnjaka
5 orahovih jezgri
400 g nemasnog jogurta
svježi kopar

Očistiti krastavac, narezati ga na kockice, začiniti solju, uljem, fino narezanim češnjakom i orasima. Ostaviti u hladnjaku najmanje 2 sata.
Prije serviranja dodati jogurt kojeg smo razrijedili s istom količinom vode. Staviti u zdjelu i ukrasiti svježe narezanim koprom.

Shorbet ads asfar - egipatska juha od žute leće
(porcija - 253 kcal, proteini - 16 g, ugljikohidrati - 39 g, kolesterol - 0 mg)

400 g žute leće
1 rajčica, oguljena i narezana na kockice
1 krumpir narezan na kockice
1 mrkva narezana na kockice
1 žlica maslinovog ulja
1 veliki crveni luk
1 šalica vode
1 žličica kumina
malo svježeg peršina

Dobro oprati leću. Dodati rajčicu, krumpir i mrkvu, posoliti i kuhati 30- ak minuta. Odliti šalicu juhe, a ostatak propasirati. Na maslinovom ulju pirjati fino narezan crveni luk na laganoj vatri da postane staklast. U to dodati pasiranu leću, kumin, šalicu odvojene juhe (u kojoj su komadići povrća i leće) i nastaviti kuhati desetak minuta. Posuti svježe nasjeckanim peršinom.

Tuna pašticada - dalmatinski recept za glavno jelo
(porcija - 316 kcal, proteini - 30 g, ugljikohidrati -19 g, kolesterol - 94 mg)

600 g tune narezane na kriške
1 žlica maslinovog ulja
2 režnja češnjaka
5 ml vinske kvasine
20 ml crnog vina
5-6 komada klinčića
10 ml prošeka
20 suhih šljiva

Lagano popeći tunu samo da dobije boju. Dodati narezan češnjak, kvasinu, malo soli, svježe mljevenog papra i klinčiće. Pokriti i nastaviti kuhati na laganoj vatri uz povremeno dolijevanje vina i ako je presuho, malo vode. Nakon 15 minuta dodati suhe šljive i prošek. Nastaviti kuhati na laganoj vatri još desetak minuta.
Ugasiti i pustiti da jelo počine 10 minuta. Servirati s njokima od krumpira ili salatom od radiča i endivije. Odlično uz čašu plavca ili terana.

Sarme od svježeg kupusa - bjeloruski recept
(porcija - 256 kcal, proteini - 15 g, ugljikohidrati - 30 g, kolesterol - 36 mg)

1 glavica kupusa (kelj)
200 g mljevenog mesa
2-3 mrkve
4 glavice crvenog luka
½ šalice riže
2 žlice umaka od rajčica
sol i svježe mljeveni papar
2 žlice ulja

Prokuhati odstranjene listove kupusa, procijediti i odstraniti korjenasti dio.
Narezati mrkvu i crveni luk, umiješati u meso i dodati rižu. Posoliti i popapriti.
Napuniti listove smjesom i formirati male sarme. Posložiti ih u široku posudu od gize ili gline, preliti šalicom vode i umakom od rajčica. Preliti uljem, poklopiti i kuhati na laganoj vatri oko 40 minuta.

Deserti

Torta od krušaka (talijanski recept)
(porcija - 274 kcal, proteini - 6 g, ugljikohidrati - 33 g, kolesterol - 75 g)

4 kruške
1 jaje
½ šalice mlijeka
3 žlice maslinovog ulja
50 g brašna
2 žličice praška za pecivo
vanilin šećer u prahu za posipanje

Očistiti kruške, izrezati (1 krušku narezati na 8 tankih kriški za ukras) i samljeti. Istući jaje s mlijekom i dodati ulje, brašno i prašak za pecivo. Umiješati samljevene kruške i cijelu masu uliti u namašćen model za torte (ø 26 cm), na čijem dnu treba staviti papir za pečenje. Na vrhu ukrasiti u krug kriškama kruške.
Peći na 180°C dok ne uhvati lijepu boju i dok čačkalica koju ubodemo u sredinu ne ostane čista. Ohlađenu tortu posuti sa šećerom u prahu.

Souffle od limuna (danski recept)
(porciji - 138 kcal, proteina - 18 g, ugljikohidrati - 4 g, kolesterol - 28 mg)

4 lista želatine
1-2 limuna (neprskani)
200 g čvrstog nemasnog jogurta
2 žlice voćnog šećera
6 bjelanjaka
150 ml slatkog vrhnja
listovi metvice za ukras

Listove želatine držati 5 minuta u hladnoj vodi. Oprati limune i izribati njihovu koru. Iscijediti sok i izdvojiti 2 žlice. U jogurt umiješati šećer i korice limuna. Istući bjelanjke. Istući slatko vrhnje u šlag. Na vatri ugrijati 2 žlice soka od limuna pomiješanih s 3 žlice vode. U ugrijanu tekućinu staviti rastopljene listove želatine i dobro ih promiješati. Prohladiti i umiješati u jogurt. Pažljivo umiješati tučene bjelanjke i šlag. Uliti souffle u čaše i držati u hladnjaku najmanje 2 sata. Ukrasiti svježim voćem (jagode npr.) i listićima metvice.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.