Moj profil

O žitaricama, kruhu i malo o satiri kod Rimljana

Žitarice su izrazito važne u prehrani. Kruh, razne kaše i pivo bile su temeljna prehrana u mnogim rimskim provincijama. U samom gradu Rimu navodno nisu pili pivo ali su zato živjeli za dvije stvari:  kruha i igara.

Mnogi su rimski autori pisali o važnosti žitarica u prehrani. Katon ističe kolike zalihe su nužne prosječnom domaćinstvu, Plinije i Varon u svojim djelima značajan dio posvećuju uzgoju, čuvanju i konzumiranju žitarica. Najznačajnije su žitarice bile ječam, proso,  pir, raž i pšenica.

Arheobotanika je posebna grana zanosti kojom botaničari iz malih, najčešće jako loše sačuvanih sjemenki, donose jedan sasvim novi uvid u rimski svijet. Nekoliko je takvih areheobotaničkih analiza u zadnje vrijeme provedeno u Hrvatskoj prema kojima smo saznali koje su žitarice konzmirali Rimljani i na podučju rimske provincije Panonije.

Ječam je korišten kao hrana, stočna hrana i kao baza za izradu pive. Njime su se hranili i gladijatori hordearii – aiz pogrde su ih nazivali  ječmenim ljudima. Jelo se u raznim rjeđim i gušćim kašama - puls, tisana, conchicla. Pollenta je bila neka vrsta ječmenog kolača koju su jeli ljudi, ali njome se  dohranjivalo i mlade životinje kao što su mlade guske (koje se na hrvatskom zove gušće – hvala google).

U staroj Grčkoj alkoholno piće koje se spominje u Ilijadi i Odiseji Kykeon dobivalo se od ječma, vode i nekih začina.

Od prosa i njegovog srodnika klipastog mahunara su se radile razne vrste kruha, piva i jelo ga se kao kašu. Prema Pliniju Starijem raž je hrana za siromašne i jede se u danima strašne gladi. Preporuča da ga se miješa s pirom i tako postaje ugodnijim za trbuh. Bez obzira što Plinije ružno govori raži u  arheološkim istraživanjima rimskih lokaliteta  u Panoniji, uz  Dunav, Rajnu i na Britanskim otocima   pronađene su i sjemenke raži što upućuje na njegovu široku upotrebu. A pri izradi piva od raži miješa se s različitim bobičastim voćem i začinima. Pir je zahvalna žitarica od koje se radio vrlo kvalitetan kruh.

Sve nabrojene žitarice kultivirane su još u pretpovijesnim razdobljima Evrope. Upustite li se u proučavanje (tj. proguglajte) koliko su sve ove žitarice zapravo zdrave a može se reći da je većina njih zanemarena u današnjoj prehrani.

Pšenica je preuzela glavno mjesto u prehrani i danas, a i kod Rimljana. Možda ćete se iznenaditi, ali taj proces se dešava od 1.st. Već Plinije Stariji govori da je pšenica dominantna kao žitarica za kruh. U rimsko doba bila je jedna od glavnih proizvoda u trgovini i postojale su razne vrste pšenice koje su dobivale ime po mjestu gdje u prvi puta uzgojene.

Različite su vrste kruha izrađivane u rimsko doba, a najjednostavnija razlika je ista kao i danas. Bijeli kruh  i "integralni kruh" sa čitavim žitaricama. Kruh se nazivao prema načinu na koji je rađen, obliku, načinu pečenja, porijeklu brašna i mogao je biti miješan s različitim sastojcima kao što je sir (libum) mast ili papar.

Kruha i igara (panem et circenses) je jedna od često korištenih uzrečica i danas. U rimsko vrijeme se dijeljenjem kruha i osiguranjem dobre zabave u amfiteatru od strane trenutne vlasti  ublažavalo eventualno nezadovoljstvo pučana. Izaz je smislio rimski satiričar Juvenal (55 - 127.g.) kada se zgražavao nad ljudima  koji jednom nakon što su im  dodijeljene naredbe, konzulat, legije i sve druge počasti, sada više se ne upliču u careve poslove i željno čeznu za samo dvije stvari - kruha i igara.

Smatrao je da je rimski građanin sve više ovisan o slobodnoj distribuciji hrane i nasilnim gladijatorskim i drugim natjecanjima u Koloseumu  i konjskim utrkama u Circus Maximus -u. Smatrao je da su Rimljani izgubili sposobnost da vladaju sami  i kao takvi ne ometaju one koji vladaju.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.