Moj profil

O braći McDonald

Oni su skromno započeli  nešto novo,  ne sluteći kakve će razmere poprimiti njihove ideje o fast foodu,  ali su nažalost bili prevareni. 

Ovo je priča o kapitalizmu i o tome kako je nastao ovaj svetski brend i kakvu sudbinu su doživeli oni koji su ovaj,  kasnije ogromni posao,  stvorili.

Čini se kako je postalo uzrečicom da je Ray Kroc osnovao lanac McDonalds. Međutim, braća McDonald su pravi osnivači. Richard („Dick“) McDonald /rodjen 16.2.1909./ i njegov brat Maurice („Mac“) su 1940. godine otvorili prvi McDonald’s restoran. Dick je autor njihovog žutog znaka, koji je do današnjih dana ostao simbol ovog lanca koji širom sveta beleži godišnji promet od 25 milijardi dolara.
Kao trgovački putnik koji je prodavao kuhinjske aparate, pojavio se Kroc, tada 52-godišnjak, ambiciozan, uporan i nemilosrdan, iskoristio je braću i napravio svoje fast food carstvo preko njihovih ledja. 
Po dolasku, Kroc je ugledao i doživeo restoran na kakav do tada nije naišao. Nudili su samo hamburger, pomfrit i piće, a samo pola minute nakon što naručiš, dobijao si svoj hamburger u ruke. Restoran nije imao pribor za jelo i slične rekvizite, tipične za klasične restorane. Braća Dick i Mac McDonald tada su već bili rezignirali po pitanju ekspanzije, odnosno ideje da naprave jedan lanac takvih restorana. Međutim, Kroc im je ponudio da on to pokuša uraditi za njih. Rečeno, učinjeno - odmah je sklopljen i ugovor. Posao je išao dobro po pitanju prometa i interesa gostiju, ali je dobit uglavnom izostajala. Onda se pojavio mladi finansijski genije Harry Sonneborn, koji je Krocu predložio novi koncept posla, nakon čega su braća McDonald 1961. godine praktično izbačeni iz ugovora. Isplaćeno im je tadašnjih 2,7 miliona dolara, nakon čega je nastupilo doba procvata lanca brze hrane. Njih dvojica više nisu smela koristiti naziv "McDonald’s“ za svoj restoran. 
Danas postoji 136.000 McDonald’s restorana u više od 100 zemalja sveta. Za njih radi 420.000 uposlenika. Prvi McDonald’s u Evropi otvoren je 1971. u Amsterdamu. 
Kroc je umro 1981. u 81. godini. Njegova imovina procenjena je na pola milijarde dolara.

Snimljen je i film "The founder" /Osnivač/, sa Michael Keatonom, koji igra Kroca. Za njega je ova uloga zasigurno jedna od najvažnijih u karijeri. Producent filma naišao je na neke dokumente koji su bili u vlasništvu Jasona Frencha, unuka Dicka McDonalda, koji je do svoje smrti vodio jedan mali motel. Jason French je svojim naslednicima ostavio 1,8 miliona dolara. Slike, pisma i tonske zapise Jason French je pre svoje smrti stavio na raspolaganje reditelju filma, Handfieldu.

https://www.youtube.com/watch?v=oprJX5BomEc

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.