Moj profil

Nadogradite smoothie: 5 super sastojaka za jačanje organizma

Vrlo su zahvalan oblik obroka jer u njima sve one najomiljenije namirnice koristimo prilikom pripreme te potom uživamo u tekućem, ali hranjivom i energetski bogatom zamjenskom obroku.

Smoothiji su u zadnje vrijeme postali gotovo sastavnim dijelom dnevnih obroka većine ljudi poglavito zbog nedostatka vremena za konzumaciju gotovih obroka, njihove lakoće pripreme, ali i zdravstvenog utjecaja na organizam koji imaju.

Kako bi smoothije dodatno oplemenili hranjivim tvarima i energijom, umjesto korištenja isključivo voća i povrća te mliječne komponente, prilikom njihove pripreme možemo se poigrati s različitim začinima, napitcima te tzv. "superhranom" koja će dati dodatnu vrijednost samom obroku.

koje smo oplemenili kvalitetan su zamjenski obrok ili međuobrok.

Zeleni čaj

Umjesto vode, voćnog soka ili mlijeka/jogurta, kao bazu smoothijea upotrijebite pripremljeni zeleni čaj čija će antioksidativna svojstva dodano oplemeniti smoothie. Ovakav smoothie idealno je konzumirati u jutarnjim satima zbog energizirajućeg djelovanja zelenog čaja.

Đumbir

Smoothie s bananom i citrusima idealno upotpunjava đumbir koji je tzv. "podizač" imunosnog sustava, ali i može ublažiti želučane tegobe. Zbog njegovog snažnog okusa i arome, prstohvat je dovoljan da oplemeni jutarnji smoothie za buđenje.

Med

Ukoliko je smoothie bogat povrćem te ga je potrebno dodatno zasladiti, optimalan izbor je med zbog njegove lakoće probave u organizmu, ali i sastava hranjivih tvari te antioksidanasa. Dovoljna je mala količina meda te ga dodajte u mješavinu na vrhu žličice i probajte dok ne dođete do idealnog okusa.

Granola

U nedostatku vremena za kuhani ručak ili u slučaju potrebe obilnog doručka, smoothie u koji smo dodali granolu je odličan izbor budući da granola osigurava dodatnu razinu energije u smoothijeu kao i količinu ugljikohidrata i vlakana. Pola šalice granole dovoljno je za smoothije koji će zamijeniti jedan od glavnih dnevnih obroka.

Čili

Iako možda neuobičajen dodatak smoothijima, za ljubitelje ljutkastog okusa i one avanturističkog duha, upravo čili može biti onaj pravi dodatak u smoothije. Čili sadrži spoj kapsaicin koji pomaže u razgradnji masnog tkiva te može ubrzati metabolizam, a najbolje ga je koristiti u voćnim smoothijema, te po potrebni zasladiti medom.

Kurkuma u prahu

Osim što su odličan način za unijeti voće i povrće u organizam, pogotovo za one koji nisu njihovi najveći ljubitelji, smoothiji koje smo oplemenili ovim sastojcima svaki na svoj način mogu dodatno pozitivno djelovati na zdravlje organizma, povećanje unosa hranjivih tvari, antioksidanasa i fitonutrijenata, istovremeno pružajući kvalitetan zamjenski obrok ili međuobrok.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.