Moj profil

Mesne rolade

U mesnu štrucu rolamo teleće, janjeće, pureće, svinjsko, pileće, miješano, pa čak i meso patke.

Kakve mesne rolade razlikujemo

Postoji bezbroj inačica mesnih rolada, a razlikuju se u vrsti mesa i nadjeva. Tako u mesnu štrucu rolamo teleće, janjeće, pureće, svinjsko, pileće, miješano, pa čak i meso patke. Ne vjerujete? Samo ubacite u tražilicu mesna rolada i dobit ćete gomilu najrazličitijih rezultata, a svima je zajednički nazivnik maštovitost i kreacija u kuhinji.

Mesna rolada je zahvalna jer može stajati. U nju možete dodati ostatke jučerašnjeg ručka ili potražiti inspiraciju za nju u hladnjaku. Meso može biti izrezano na odreske ili mljeveno. S mljevenim mesom obično kombiniramo kruh. U mesne rolade zavijamo i komade šunke, pršut, sir, glijve, luk, špek, nasjeckane kisele krastavce, u njima dekorativno izgledaju jaja, a dodatkom, recimo listova kelja ili špinata, dobit ćete tanku liniju zelene boje i osvježiti već postojeću kombinaciju. Osobno preferiram mesnu roladu koja se mota u razvaljano lisnato tijesto. Zanimljiva je i kombinacija mesne rolade zamotane u palačinku, a na njoj će vam sigurno biti zahvalni najmlađi.

Začini

Začini kojima se rolada začinjava uveliko diktira vrsta mesa koja se obrađuje, ali i osobne preferencije onog tko kuha i onih koji će jesti. Sa soli, paprom i peršinom nikako nećete pogriješiti. Začini koji se dodaju imajući na umu karakteristike jela jesu: češnjak, mljevena crvena paprika, muškatni oraščić, mažuran i timijan, majčina dušica, ružmarin, senf, korijander, ali i curry i soja umak koji su izvrsni u kombinaciji s govedinom i u društvu vrhnja za kuhanje.

Kod začina i začinskog bilja je važno pridržavati se sljedećeg – pomoću njih naglašavamo okus jela i njenih glavnih sastojaka, a začin nikako ne smije dominirati ili odudarati od glavnog tona jela. Smjesi za mesnu štrucu dodaje se i jušna osnova od povrća ili mesa, a već prema odabiru može se podlijevati vinom ili pivom. Kao što rekoh, varijacije su bezbrojne.

Dodatkom npr. listova kelja ili špinata dobiva se tanka linija zelene boje i osvježava već postojeća kombinacija.

Priprema

Osobno sam se uvijek bojala ući u poduhvat mesne rolade, no zadnji recept koji sam čitala na tu temu me je ohrabrio. Tako u dogledno vrijeme namjeravam napraviti roladu od puretine. Piše da treba mesara zamoliti za što veći pureći odrezak i začiniti ga prema vlastitom nahođenju. Uz puretinu bih možda kombinirala kadulju, mažuran i majčinu dušicu, možda bih dodala i jabuku, a razmišljala sam i o ananasu, za finu aromu. Od ananasa sam odustala kada sam odlučila svojoj mesnoj roladi dodati kestene, koji jako fino pašu uz već navedenu jabuku. Slijedom recepta, meso se zavije, zaveže i onda peče pokriveno folijom, koja se pred kraj odstrani, kako bi meso dobilo finu rumenu koricu. Peče se oko sat vremena na cca 200 °C. Zapravo, kod ove rolade mi se najviše dopada, što ostavlja prostor za kreativnost.

No, vratimo se još malo vrtoglavoj popularnosti mesnih rolada, koji su iskoristili i mesari i u svoju ponudu uvrstili već gotove rolade, idući na ruku zaposlenima i kampanjcima u kuhinji. Za polugotovu mesnu roladu potrebno je samo zagrijati pećnicu, ubaciti roladu i upaliti tajmer. Mesnu roladu izvadite iz pećnice, pustite 10-ak minuta da odstoji, potom narežite oštrim nožem na tanke šnite, pazeći pritom da se ne raspadne, posebno u slučaju da se u sredini nalazi jaje. Šnitu rolade prelijte sokom od pečenja i ponudite uz krumpir ili neki drugi prilog i obavezno salatu. Mesna štruca se jede i hladna, stoga je idealno jelo dočekujete li na ručku goste, koji imaju običaj kasniti.

A vi, koje su vaše omiljene mesne rolade? Kako ih pripremate, servirate i uz što ih prilažete?

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.