Moj profil

Ljetno uživanje u mirisima i okusima mente

Osim u čaju, ovo ljeto uživajte i u drugim čarima mente, omiljene ljekovite i začinske biljke. Po Coolkinim receptima spremite mirisna, ukusna i lagana jela, slastice te koktele koji će vas osvojiti već na prvo kušanje

Za mirisnim i ukusnim čajem od mente, metvice ili nane posegnuli smo već tko zna koliko puta i to ne samo da bismo se relaksirali i osvježili. Naime, menta je jedna od najpopularnijih ljekovitih biljka koju rado konzumiramo kako bismo prevladali manje poteškoće sa zdravljem.  Zahvaljujući svojem mirisu i okusu, te osvježavajućem učinku na naš organizam, ova svestrana biljka nam je i više nego dobrodošla kao začin koji zaslužuje svoje mjesto u svakoj kuhinji ili u svakom začinskom vrtu.

Doista, menta je prava mala čarobnjakinja koja daje svoj poseban pečat brojnim krepkim sirovim, pečenim, kuhanim i pirjanim jelima od različitog povrća, voća, mesa, ribe i mliječnih proizvoda pa je, između ostalog, prava zvijezda kuhinja Mediterana i Bliskog Istoka, posebno Grčke, Turske i Maroka. Osim toga, svojim mirisima i okusima oplemenjuje različite slastice i mnoge napitke pa je neizostavna u brojnim ukusnim i osvježavajućim bezalkoholnim i alkoholnim koktelima.

Stoga ovoga ljeta upoznajte mentu u punom sjaju te po Coolkinim receptima spremite nadasve ukusna, lagana i osvježavajuća krepka jela, slastice i napitke te uživajte u njenim okusima i mirisima na tanjurima, u zdjelicama ili u čašama. 

Osvježavajuće ukusna mala krepka jela s mentom

Kako je popis namirnica, koje u društvu s mentom postaju još bolje i ukusnije, prilično dug, menta je ne samo dobrodošla, već je i neizostavna u brojnim krepkim jelima. Kako menta kao začinska biljka gotovo da ne poznaje okusne granice, svoj svakodnevni jelovnik obogatite malim osvježavajućim ljetnim jelima te usput uživajte i u otkrivanju novih okusa. Primjerice počastite se drugačijom i posebnom salatom od bulgura ili tabbouleh, a svima dobro znane i omiljene, i u ovom slučaju posebno ukusne domaće pureće burgere učinite još ukusnijima osvježavajućim umakom od jogurta i mente. U svestranost mente, koja se osim s povrćem i mesom, savršeno slaže i s brojnim drugim začinskim biljkama uvjerite se i sa slasnim i mirisnim mesom nadjevenim tikvicama inspiriranim kuhinjama  Mediterana, te neobičnom i neobično ukusnom juhom s metvicom, u kojoj se njeni svježi zeleni listići druže s batatom i limetom.

Slatko osvježenje s mentom u važnim ulogama!

Kako je poznato da menta u međuzavisnosti sa šećerom najbolje otpušta svoju tipičnu osvježavajuću aromu, brojne se slastice vole oplemeniti njenim aromatičnim listićima. Za otkrivanje njenih slatkih čari spremite u isto vrijeme i slasni i osvježavajući baršunasti mousse s metvicom, kojem svojim okusom doprinosi i liker od mente. Spoznaju da se menta savršeno slaže s čokoladom provjerite i najboljom čokoladom na svijetu, onom domaćom, te pripremite čokoladu s metvicom, čiji će okus u to uvjeriti i sve one koji će uz vas uživati u ovoj čokoladno osvježavajućoj okusnoj čaroliji. Kako je menta, osim u čokoladu, strastveno zaljubljena i u voće, zasigurno ćete uživati u izgledom i okusom osvježavajućoj slastici aromatičnoj dinji te kruškama s ricottom i medom, desertom koji svojim okusom svjedoči o dobro poznatoj ljubavi zelenih listića prema siru i medu.  

Turbo osvježavajući napitci s mentom

Kako sadrži obilje mirisnog i aromatičnog mentola koji učinkovito rashlađuje naš organizam, menta je idealna za pripremu osvježavajućih napitaka i koktela pa ovo ljeto, bilo kada i bilo gdje, bilo solo, bilo u paru, bilo s većim ili manjim društvom, iskoristite za uživanje u čarobnim napitcima s mentom. Primjerice, kako ona ne samo da osvježava, već i pozitivno djeluje na probavu, nakon jela, posebno onog obilnijeg, počastite se ukusnim i zdravim tradicionalnim napitkom od jogurta imena doogh u čije se moći od pamtivijeka, između ostalog, pouzdaju u Iranu. Naravno, kako je ljeto stvoreno za koktele, vruće ljetne dane i noći začinite slavnim koktelom mojitom, koji je prvi put poslužen još davne 1910. u Havani na Kubi i kojem se, dobro je znati, pripisuju i afrodizijačka svojstva. No, kako bi spriječili vrlo moguću ovisnost, mojito  barem tu i tamo zamijenite imenom sličnim te podjednako ukusnim i osvježavajućim koktelom mojom od naranče. Priređujete li ljetni party, goste raspametite koktelom od lubenica i metvice u epruveti koji će ih oduševiti svojim nadasve neobičnim i maštovitim načinom serviranja.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.