Moj profil

Ljekovitost iz prirode

U našim domovima sve je više biljnih pripravaka, čajeva, masti, otopina, tinktura i kapljica od ljekovitog bilja koji nam na najprirodniji mogući način mogu pomoći u prevladavanju raznih zdravstvenih i kozmetičkih tegoba.

Ljudi su se oduvijek oslanjali na prirodu u kojoj su pronašli lijek za svaku svoju boljku. I naši preci su dobro znali da "za svaku bolest trava raste", pa je narodna medicina i u našem podneblju stoljećima zauzimala značajno mjesto. Nasreću, i mi se, nakon desetljeća isključivog povjerenja u akademsku medicinu i njene lijekove, vraćamo prirodi, te se sve više pouzdajemo u našu tradicionalnu narodnu medicinu, ali i modernu fitoterapiju, znanost  o liječenju biljem. Stoga je i u našim domovima sve više biljnih pripravaka, čajeva, masti, otopina, tinktura i kapljica koje nam na najprirodniji mogući način pomažu u prevladavanju raznih zdravstvenih i kozmetičkih tegoba i liječenju različitih bolesti.

Trputac prirodni flaster

Među brojnim biljkama koje zaslužuju svoje mjesto u kućnoj ljekarni je zasigurno stolisnik. Njegov čaj ima široku primjenu, pa pomaže kod reumatizma, gihta i želučanih tegoba, potiče apetit i probavu, a izvana djeluje kod ispucane kože ruku i psorijaze. Na popisu ljekovitih biljaka je i omiljena salata, dragušac ili potočarka. Oblozi od njenih listova izbjeljuju kožu i rješavaju nas ružnih mrlja, a jedu li se svježi, pogoduju brojnim tjelesnim funkcijama, potiču cirkulaciju, metabolizam i smiruju upale. Ona pomaže i kod kožnih osipa, oboljenja bubrega, jetre i srca, ali i gihta, reume i avitaminoze.
Kod gihta i kostobolje pomaže i oblog od svježeg nasjeckanog gaveza, koji je učinkovit i protiv bora, jer potiče rast stanica i obnovu tkiva. Gavez pogoduje imunitetu i djeluje protuupalno, pomaže kod reume, bronhijalne astme, čireva na želucu i crijevima te normalizira i povišeni i sniženi tlak. Biljka na koju se možemo osloniti, posebno u slučaju nezgode u prirodi, je i sveprisutni trputac koji više nego uspješno može zamijeniti flaster. Njegovi, vodom ili alkoholom oprani listovi stavljeni na ranu ne samo da zaustavljaju krvarenje i potiču zacjeljivanje već i sprječavaju nastanak ožiljaka.

Svježi listovi potočarke pogoduju brojnim tjelesnim funkcijama, potiču cirkulaciju, metabolizam i smiruju upale.

Matičnjak za smirenje

Čarobna ljekovita biljka je i matičnjak čiji pripravci pomažu kod nesanice, glavobolje, slabog pamćenja, ali i različitih psihičkih tegoba, nervoze, histerije, strahova, fobija te stresa, posebno ako ga prati tahikardija, a ne izazivaju ovisnost. Smiriti nas može čak i udisanje mirisa svježih izgnječenih listova.
Među biljem koje nam može pomoći je i povrtnica ili crna rotkva, čiji je svježi sok stari narodni lijek koji se koristi kod oboljenja žuči i mokraćnih organa, prehlade, bronhitisa i kašlja. Njen sok pomaže i kod upale želučane i crijevne sluznice te čira na želucu i bolesti bubrega. Žene ne bi smjele biti bez ljekovitog nevena.  Čaj od njegovih svježih cvjetova ublažava menstruacijske tegobe i regulira mjesečni ciklus kod neredovitih menstruacija. Njegovi pripravci ublažavaju grčeve i različite upale, djeluju protiv bradavica i kurjih očiju, a potiču i zacjeljivanje rana. Zvijezda narodne medicine je i breza. Čaj od njenih listova pomaže kod upale bubrega i mokraćnih putova, bubrežnih i žučnih kamenaca te gihta. Njeni pripravci pomažu kod problema s kožom, lišajeva i svraba, ali i s kosom jer jačaju korijen, potiču rast i djeluju protiv prhuti. K tome, svježi sok od breze čisti organizam i pomaže kod zloćudnih oboljenja.

Čaj od svježih cvjetova nevena ublažava menstruacijske tegobe i regulira mjesečni ciklus kod neredovitih menstruacija.

Lipom protiv sunčanih pjega

Sveprisutni čičak najučinkovitiji je kod problema s kožom, pa njegovi pripravci pomažu izvana i iznutra kod različitih upalnih bolesti, akni, seboreje i psorijaze, ali i impetiga (streptokokna ili stafilokokna infekcija kože) i folikulitisa. K tome, uspješan je čistač krvi, a pomaže i kod probavnih problema i reumatoidnog artritisa. Zgnječeni svježi listovi čička stavljeni na kožu djeluju protiv oteklina, opekotina i čireva. Ni jedna kućna apoteka ne bi smjela biti bez čaja od lipe koji pomaže kod prehlade, hunjavice, visoke temperature, kašlja, ali i infekcije dišnih putova, te astme. Pripravci pomažu i kod problema s mokraćnim i probavnim organima te bolesti srca, jetara i žuči. Djeluje i u kozmetičke svrhe, protiv bora i ekcema, a sok iz njenih cvjetova briše sunčane pjege i mrlje te potiče rast kose. Medvjeđi dlan koji je poznat kao učinkoviti afrodizijak, pomaže i kod probavnih tegoba, nadutosti, povećane kiseline i lijenog želuca te visokog tlaka, bronhitisa i infekcije dišnih putova. Pravi melem za probleme dišnih putova su i pripravci od bršljana koji olakšavaju iskašljavanje, ublažavaju kašalj, posebno suhi i nadražajni kašalj, a pomažu i kod hripavca i spastičkog bronhitisa. Od pomoći nam je i ukusna bazga čiji cvjetni pripravci djeluju protiv prehlade, kašlja, gripe i bronhitisa, ali i reume. Sok od bazge potiče funkciju bubrega te odstranjuje suvišnu vodu iz organizma, pa olakšava i proces mršavljenja.        

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.