Moj profil
Koji roštilj odabrati: plinski, električni ili na ugljen?
Koji roštilj odabrati: plinski, električni ili na ugljen?

Koji roštilj odabrati: plinski, električni ili na ugljen?

Jednostavno je, svaki roštilj ima svoje jedinstvene prednosti. Kupujete li novi roštilj, svakako provjerite koje karakteristike su vam važne i jeste li više tip za plinski, električni ili onaj na ugljen.

Donosimo prednosti različitih vrsta roštilja, na vama je da samo odaberete koji vama odgovara:

Električni roštilj – najjednostavniji za upotrebu

Posljednjih godina porasla je popularnost električnih roštilja, koji su mnogima najdostupniji i najpraktičniji. Uz to, električni roštilj slovi i za najzdraviji, ali i najjednostavniji za upotrebu. Potreban mu je samo električni priključak i on se zagrije u svega nekoliko minuta. Njegova prednost je što se može kupiti u raznim veličinama, a prikladan je za upotrebu u zatvorenom, ali i otvorenom prostoru. Možda električni roštilji neće stvoriti isti tradicionalni okus dima koji uživate kod onih na ugljen ili plin, ali je vrlo praktičan i osigurava brzu pripremu. S druge strane riba, škampi ili piletina pripremljena na električnom roštilju ima savršen okus, kao i povrće poput tikvica. Lako se čisti i održava, a na njemu je roštiljanje zabavno i na balkonu.

Plinski roštilj – praktičan je za upotrebu i omogućuje reguliranje temperature

Plinski roštilj je vrlo praktičan za primjenu: omogućava reguliranje temperature i brzo se zagrijava. Meso ispečeno na plinskom roštilju dosta je slično dimnom okusu onoga pripremljenoga na ugljenu. Uz to, preklopni su vrlo popularni, jer kod pripreme jela gotovo sav dim ostaje unutar roštilja. Kad je riječ o onima manjih dimenzija, prednost im je da se lako prenose, a nerijetko se na njima pripremaju i deserti, poput palačinki. Svaki odrezak, osobito ako je mariniran nekoliko sati, na plinskom će roštilju imati odličan okus. Pljeskavice i kobasice zadržat će svoju sočnost, baš kao i riba. Danas se većina omiljenih burgera priprema upravo na plinskim roštiljima.

Roštilj na ugljen – specifičan okus i miris dimljenog mesa ili ribe

Mnogima je kod roštilja prioritet čaroban okus. Baš takav, specifičan, dimljeni okus jelima daje roštilj na ugljen. On zahtijeva veći prostor i za pripremu jela treba više vremena nego električni i plinski roštilji. Za njega je potrebno 20-ak minuta da se zagrije do željene temperature i treba ga znati upaliti te zadržavati energiju. No, svi će se složiti kako je njegova najveća posebnost upravo specifičan okus jela koji nam je prva pomisao na roštilj. Sve vrste mesa najukusnije su ako prethodno odstoje u marinadi, a za roštilj na ugljen dovoljna je ona od ulja, soli i papra te začinskoga bilja. Roštilj na ugljen može se kupiti u svim veličinama. Teško je zamisliti ćevapčiće, ražnjiće ili sočan odrezak bez roštilja na ugljen.

Izbor roštilja stvar je osobnih navika i uvjeta u kojima živimo. Jedno je sigurno: veliki izbor svih mogućih vrsta i cjenovnih raspona možete pronaći u Pevexu, gdje se osim roštilja mogu pronaći i dodatni rekviziti koji će olakšati cijeli posao oko roštiljanja.

Native članak

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.