Moj profil
Koje namirnice mogu poboljšati izgled kože?
Koje namirnice mogu poboljšati izgled kože?

Koje namirnice mogu poboljšati izgled kože?

Osim što je važno unositi namirnice koje će poboljšati izgled kože, važno je i ograničiti one koji će joj odmoći poput šećera, rafiniranih proizvoda, soli, alkohola i duhanskog dima.

Koža je naš najveći organ. Pa nije ni čudo kako smo spremni kupiti i koristiti razne preparate i dati za njih i novce kako bi kožu tretirali „izvana“. I iako su prirodni načini tretiranja kože lica i tijela i više nego poželjni, još više se za zdravlje i izgled kože može učinit „iznutra“.

Kako brinemo o zdravlju organa poput jetre, bubrega i srca te biramo namirnice i hranu koji će nam pomoći u očuvanju njihovog zdravlja, tako bi trebali voditi brigu i o zdravlju i izgledu kože te sukladno tome po potrebi korigirati prehranu.

Prehrana za zdravlje kože

Prehrana bi svakako kod zdravih osoba trebala biti uravnotežena, raznolika te umjerena i ne bi trebala isključivati niti jednu namirnicu. Samo na taj način se može poduprijeti cjelokupno zdravlje organizma.

Ukoliko pak prednost i naglasak želimo dati na izgled kože, posebice u ove ljetne mjesece i pred odlazak na more, prehrana se može adaptirati na način da se poveća unos one hrane koja će poduprijeti sjajan i poboljšan izgled kože.

Hranjive tvari potrebne za zdravlje i izgled kože:

Suha i oštećena koža može biti rezultat pretjerane izloženosti zagađivačima zraka kao i pesticidima iz hrane. 

  • Vitamini: A, D, E, B2, B3, C
  • Minerali: cink, selen, folna kiselina
  • Ostalo: omega-3 masne kiseline

Hrana za poboljšanje izgleda kože:

Konzumacija slijedeće hrane (i vode) posebice prije ljeta može doprinijeti zdravijem i poboljšanom izgledu kože:

1. Voda

Voda je tvar broj jedan za zdrav i sjajan izgled kože. Ukoliko nismo dovoljno hidrirani, nema te hranjive tvari ili namirnice koja će poboljšati izgled kože. Negazirana voda je apsolutno prvi izbor za hidraciju, ali i nezaslađeni čajevi, voćno-povrtni sokovi ili povrtne juhe isto mogu biti odličan izbor. Ovisno o razini tjelesne aktivnosti, ali i vanjske temperature, preporuke za unos tekućina variraju. U ljetnim mjesecima nikako ne bi smjele biti ispod 2 L, ali je svakako preporuka da budu bliže 3 L.

2. Tamnozeleno lisnato povrće

Tamnozeleno lisnato povrće poput špinata, kelja ili blitve, odlična su hrana za kožu jer sadrže folnu kiselinu i kalij koji mogu pomoći u obnavljanju stanica kože, pogotovo nakon izloženosti sunčevim zrakama

3. Crveno voće i povrće

Likopen je antioksidans koji se nalazi najviše u rajčici, ali i u crvenom voću i povrću kao što su paprika i papaja. Izuzetno je jak antioksidans koji ima za zadatak spriječiti oštećenja kože izazvane slobodnim radikalima pa se svakako ove namirnice preporuča čim više uvrstiti u prehranu.

4. Zdrave masnoće (plava riba, orašasti plodovi i sjemenke, avokado)

Iako ponekad na zlu glasu kao hrana koja je bogata kalorijama, orašasti plodovi i sjemenke su prava riznica zdravih masnoća koje podupiru sjajan i zdrav izgled kože. Vitamin E i masti iz orašastih plodova i sjemenki potpomažu očuvanju stanica kože čineći ih čvršćima pa samim time i elastičnosti kože.

Slično kao i orašasti plodovi i sjemenke, plava riba poput lososa obiluje omega-3 masnim kiselinama i zdravim masnoćama koji zaštitno djeluju na stanice kože.

Avokado je poznat kao biljka koja je izuzetno bogata zdravim masnoćama i gotov je neizostavan sastojak svježih salata.

5. Meso, riba i jaja

Osim što je izvor zdravih masnoća, riba je uz meso i jaja izvor kolagena, tvari koju počinjemo gubiti iz organizma već u 20-tim godinama života. Kolagen je važan za očuvanje čvrstoće zglobova i tkiva, ali i kože.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.