Moj profil

Katedrala u Peterboroughu

Nedavna vikend tema cool intermezza o crkvama i drugim sakralnim objektima inspirisala me je da napokon napisem ovaj clanak. Putem slika i kracih opisa provest cu vas kroz jednu predivnu katedralu koja je prosle godine proslavila 900 godina istorije, a nalazi se u gradu Peterboroughu u Engleskoj.

Putem svojih putopisa pokusat cu da vam predstavim neke engleske gradove koje klasicni turisti retko posecuju. Peterborough je grad u mojoj blizini, nalazi se 121 km severno od Londona. Kroz Peterborough u decembru vec sam vas jednom provela. Ovaj put cu vam predstaviti katedralu koja je najvaznija turisticka atrakcija ovog grada. Posvecena je Svetom Pavlu, Sv. Petru i Sv. Andrews. Katedrala se nalazi u samom centru grada i ulaskom u samo dvoriste imat ce te osecaj da ste zakoracili u neko drugo vreme.

Povodom proslave 900 godina istorije ovog mesta u dvoristu ispred katedrale postavljena je velika crvena knjiga s osnovnim informacijama o ovom mestu.

Vecina turista osim razgledanja unutrasnjosti katedrale voli obici i dvoriste i slikati ovu impresivnu gradjevinu.

Nevezano za verska opredeljenja, ova katedrala je omiljeno turisticko srediste ovog grada. Turisti i stanovnici ovog i obliznjih gradova uzivaju u setnji dvoristem, a i u izlezavanju na travnjaku ispred same katedrale. Ulaz u katedralu je besplatan, ali se ocekuje da ostavite donaciju. Katedrala je otvorena 364 dana u godini i u njoj se svakodnevno odrzavaju bogosluzenja, molitve i duhovni koncerti. Takodjer se odrzavaju edukativni programi, obilasci katedrale s turistickim vodicem, a i skole organizirano cesto posecuju ovo mesto.

Ako ste ikada proucavali englesku istoriju verovatno vam je bio najinteresantiji Henry VIII i njegovih 6 zena. 🙂 U ovoj katedrali sahranjena je njegova prva zena Katharine of Aragon 1536. Katharine je obozavala jesti nar i u znak secanja na nju i dalje se na njenom grobu ostavljaju plodovi ovog voca.

Takodjer je 1587 godine bila sahranjena skotska kraljica Mary, ali su njezini posmrtni ostatci prebaceni u "Westminster Abbey" 1612 godine.

Na mestu sadasnje katedrale postojala je opatija jos u 655 godini nove ere originalno zvana "Medeshamstede", ali su je unistili Vikinzi u napadima 870 godine. Izgradnja sadasnje katedrale pocela je 1118 godine. Trebalo je oko 120 godina da se katedrala zavrsi.

Originalno rucno ofarban drveni plahon datira jos izmedju 1230-1250 godine.

 U sredini se nalazi veliki oltar.

U 16 stolecu katedrala je prosirena i ovaj deo nazivaju "new building".

2001 u jednom krilu katedrale izbio je pozar i trebalo je nekoliko godina da se renovira i vrati u prvobitno stanje.

Kroz 900 godina istorije ovo mesto prezivelo je napade, pozare, rusenja... ali i dan danas ponosno stoji i ponos je tog grada.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.