Moj profil

Kako se djelotvorno i prirodno zaštititi od komaraca i krpelja?

Dolaskom lijepih dana u proljeće, a osobito ljeti, stižu nam i zujeće napasti koje znaju biti prava noćna mora

U Hrvatskoj, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, postoji 51 vrsta komaraca, a posljednjih 15 godina prisutan je i tigrasti komarac. Za razliku od ostalih vrsta koje su najaktivnije u ranojutarnjim satima ili predvečer, on bode tijekom cijelog dana. Zbog toga je zaštita nužna, ne samo kad izlazimo u prirodu, već tijekom cijelog dana, pa i kod kuće, jer zujeće napasti rado se zavlače gdje ih najmanje očekujemo.

Jedina obrana od napasnika je sigurna i djelotvorna zaštita, a dokazano je kako komarci, krpelji i mušice ne vole Eucalyptus Citriodiora, odnosno ulje limunskog eukaliptusa.

Vjerujemo da je većina ljudi već iskusila neugodu prilikom uboda komaraca ili raznih insekata koji su upravo najaktivniji u proljeće i ljeto. Ubodi insekata za osobito osjetljive ljude znaju stvarati čak i otekline ili pak neugodnu svrbež i iritaciju kože. Jedno je sigurno: napadaju sve dobne skupine, kako odrasle tako i djecu. Poznato je da neke vrste komaraca prenose razne bolesti, od kojih su najčešće malarija, virus zapadnog Nila, žuta groznica, denga groznica te razne vrste encefalitisa. Za razliku od komaraca, krpelji se brzo i neprimjetno zavlače pod kožu, vrlo su sitni, a primijetimo ih tek nakon nekoliko sati kada se pijući krv mogu povećati do čak 200 puta. Zaraženi krpelj prijenosnik je raznih bolesti od kojih je najčešća bakterijska bolest, lajmska borelioza.

Osobna zaštita sprejevima ili losionima, odnosno repelentima najbolja je prevencija od uboda komaraca, krpelja i mušica. Istraživanja su pokazala kako ulje limunskog eukaliptusa, koji je aktivni sastojak Autan Botanicals spreja i losiona, daje sigurne i djelotvorne rezultate kada je riječ o sprječavanju uboda. Riječ je o najučinkovitijoj prirodnoj opciji za odbijanje insekata, a osim svježeg i ugodnog mirisa na koži, ne ostavlja tragove. Losion štiti od uboda komaraca šest sati, dok je učinkovito djelovanje spreja čak osam sati. Na tržištu je dostupan i u manjem formatu koji je prikladan za torbicu. Oba proizvoda na bazi biljaka, losion i sprej, imaju peterosatno djelovanje protiv krpelja te trosatnu zaštitu od mušica. S jednim proizvodom tako možete zaštititi cijelu svoju obitelj, jer su prirodni proizvodi prikladni i za djecu stariju od dvije godine. Sredstva na bazi biljaka, kakav je Autan Botanicals, pouzdana su zaštita od mogućih uboda, ali i dobar razlog za bezbrižno uživanje u lijepom vremenu.

Izvor fotografija:
credit: Envy Croatia

Native članak