Moj profil

Jeste li čuli za bezmesni ponedjeljak?

Ova međunarodna kampanja potiče ljude da ne jedu meso barem jedan dan u tjednu, kako bi poboljšali svoje zdravlje i pridonijeli održivosti okoliša

Prehrana svake osobe je doista vrlo individualna stvar, ovisi o tome jesmo li više jutarnji ili večernji tipovi, „mesojedi“, jedemo li sve obroke ili ih rado preskačemo. Bez obzira u koju biste se kategoriju svrstali, sigurni smo da jedan dan u tjednu bez mesa svima može donijeti blagotvoran učinak na organizam i probavu.

Ponedjeljak je upravo idealan za bezmesni dan, jer je prvi dan nakon vikenda, kada su obično naši stolovi bogati mesom, koje je teško probavljivo.  Organizam će nam biti zahvalan ako ga barem na jedan dan odmorimo. Biljni obrok može nadoknaditi dnevnu potrebu organizma za proteinima, osobito ako dobro kombiniramo mahunarke i žitarice, a na sreću one su nam lako dostupne.

Donosimo prijedlog dnevnog jelovnika za vaš bezmesni ponedjeljak

Namirnice koje će dostojno zamijeniti sve dnevne obroke bez mesa lako je pronaći u svim dobro opskrbljenim trgovinama SPAR i INTERSPAR.

Doručak

Humus bio namaz na bazi slanutka idealan je izbor za prvi obrok u danu, baš kao i vege naresci raznih okusa. Ako ujutro baš volite onaj okus salame na kruhu, probajte vegetarijanski narezak krastavac ili odličan namaz rajčica/bosiljak.

Ako ste pak, poput mnogih osoba ljubitelj avokada, koji je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, umak guacamole savršeno će upotpuniti bilo koji obrok. Jer, dobre prehrambene navike stvaraju se kontinuirano i lako im se prepustiti pogotovo kada je jelo ukusno, a priprema brza i jednostavna.

Ručak ili večera

Vegetarijanske lazanje s paprikama i tikvicamalako će zamijeniti vaš glavni obrok u danu, jer su kvalitetne, hranjive i vrlo ukusne, kao i veganski faširanci koji ne sadrže gluten, arome, konzervanse, boje i pojačivače okusa.

Zahvaljujući širokom asortimanu proizvoda, ne morate se odreći omiljenih jela, ona su dostupna i u iznimno ukusnoj vege verziji.

Hraniti se bez mesa ne znači odreći se sočnih burgera koji će u kombinaciji s veganskom majonezom, krastavcima i svježim pecivom oduševiti i one najizbirljivije, ili pak ćevapčića s pomfritom, jer i oni su ukusna veganska večera koja će razveseliti sve ukućane.  Umjerenost te zastupljenost svih nutrijenata poput proteina, masnoća ili ugljikohidrata važna je za održavanja balansa umjerene prehrane i ono najvažnije, za zdravlje. Mnogo je prednosti i dobrih razloga zašto potražiti policu s vegetarijanskim Veggie proizvodima i odlučiti se barem jedan dan u tjednu odgovornije i svjesnije posvetiti prehrani u kojoj neće biti zastupljeni meso i mesne prerađevine. Ponedjeljak bez mesa samo je jedan dan u tjednu, no na duži rok čini čuda. Olakšava rad probavnog sustava, ali i njegovih digestivnih pomagača poput žuči, jetre, gušterače te želuca.  

Meatless Monday, odnosno ponedjeljak bez mesa, međunarodna je kampanja koja potiče ljude da ne jedu meso barem jedan dan u tjednu, kako bi poboljšali svoje zdravlje i pridonijeli održivosti okoliša. Osim što ćete pomoći svom organizmu i vlastitom zdravlju, te se pridružiti milijunima ljudi koji to već prakticiraju u svijetu, iskoristite i još jednu pogodnost!
U trgovinama SPAR i INTERSPAR ponedjeljkom ostvarujete 15% popusta na vegetarijanske proizvode robne marke Veggie, te na još preko 70 drugih vegetarijanskih proizvoda.
Svi proizvodi robne marke Veggie praktični su, bezmesni i raznovrsni, te ih možete pronaći na odjelu svježeg i smrznutog asortimana. Uz to, mogu biti spas u zadnji čas kada ste u žurbi, dolaze vam nenadani gosti ili jednostavno želite pojesti nešto bezmesno.

Jeste li znali što znači V-label?

Svi proizvodi SPAR Veggie linije na ambalaži nose oznaku V-label. V-label oznaka je kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) dodjeljuje proizvodima izrađenim u skladu s vegetarijanskom i veganskom etikom, a cilj korištenja te oznake je olakšati potrošačima jednostavnije prepoznavanje proizvoda bez sastojaka životinjskog podrijetla. Većina njih nosi i ekološki znak, kojim je naznačeno da dolaze iz organskog uzgoja.

Native članak

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.