Moj profil

Jela koja su nastala slučajno, a bez njih ne možemo

Iako često vrijeme igra važnu ulogu u pripremi ručka, to ne mora nužno biti otegotna okolnost. Jer, baš kad smo u žurbi, posežemo duboko u sebe te postajemo kreativni i domišljati

Rijetko razmišljamo o tome kako su mama i baka s jednim komadom mesa napravile gozbu ili pak poslužile brdo palačinki kad je u hladnjaku bilo samo jedno jaje. Ne pomišljamo ni na to da su od jednog lonca bolognese umaka idućeg dana nastale još i slasne lazanje za cijelu obitelj. U užurbanom tempu života važno nam je da je obrok jednostavan i brz, ali i kvalitetan i ukusan.  

Otkrivena su slučajno, volimo ih namjerno 

Vitez koji spašava pospana jutra i hrabro priskoči u pomoć u poslijepodnevnom naletu gladi, sendvič, nastao je iz potrebe jednog plemića da istovremeno radi dvije stvari, primjerice karta ili jaše u lov, pa je jednostavno stavio komad mesa između dvije šnite kruha i stvorio svima obožavani zalogaj.

Prema nekim zapisima, prije više od 12.000 godina, u velikim posudama krčkala se mješavina korijenja, žitarica i grahorica, a vodu su do vrenja dovodili užareni kameni oblutci.

Tu je i Cezar salata, svojevrsni produkt trenutka panike, u kojem je chef Caesar stvorio danas svjetski poznato jelo zahvaljujući tek nekolicini namirnica koje su preostale u kuhinji. Ukusna juha također je nastala iz potrebe za obrokom koji će pružiti energiju, a istovremeno nahraniti više ljudi, ali se do nje došlo relativno slučajno.

Prema nekim zapisima, prije više od 12.000 godina, u velikim posudama krčkala se mješavina korijenja, žitarica i grahorica, a vodu su do vrenja dovodili užareni kameni oblutci. Kasnije su se ukusne juhe za mnogobrojna gladna usta pripremale u kotlovima, a danas je miris krepke, domaće juhe, guste mesne ili povrtne, koji nas mame u bakinu kuhinju, svima dobro znan. Ta nostalgija, taj osjećaj, te uspomene…. ima li išta bolje?

Obogatite svoj dan najljepšim osjećajima uz tanjur ukusne juhe

Za nekoga je bogatstvo posjedovanje mnoštva stvari, netko je bogat kad putuje, ali će se svi složiti da je pravo bogatstvo dom prepun ljudi koje volimo i koji vole nas. A okus doma malo što može stvoriti i dozvati kao juha. Uz Bogatu juhu s 5 žitarica lako je obogatiti dan i uživati u neodoljivom okusu i toplini koju pruža svaki zalogaj. Topla i ukusna, gusta i bogata, ona miriše na bezbrižne dane djetinjstva i na bakine vrijedne ruke koje su pripremale obrok za cijelu obitelj. Juha doziva u sjećanje mamine zagrljaje prije nedjeljnog ručka, tatin topao smijeh i zveckanje žlice o prazan tanjur.

Kad smo u potrazi za hranjivim obrokom ili pak biramo juhu kao uvod u gozbu, tu je Bogata juha s ječmom i povrćem. Njena snaga krije se u ječmu, odličnom izvoru minerala te pomno biranom povrću poput poriluka, krumpira, luka i rajčice. Ona u sebi krije i slasno iznenađenje, ukusne komadiće sušene mesnate slanine. Odlična je kao predjelo, ali  i za trenutke kada u nedostatku vremena želimo brz i ukusan, ali istovremeno lagan obrok. Potraga za savršenom juhom za svako doba dana završava otkrivanjem Bogate juha s vrganjima i heljdom u kojoj vladaju kralj gljiva i kraljica žitarica i tu su kad god zaželimo ukusan i topao obrok, bogatog i zasitnog okusa.

Uz bogate, zasitne juhe prepune žitarica i povrća, svaki dan može biti obogaćen ukusnim obrokom i najljepšim osjećajima. Ječam, pir, zob, heljda i kvinoja sjedinjeni u ukusnu, bogatu juhu, uz pomno birane začine i povrće rezultiraju vrhunskim okusom i znače spas svima koji, ponekad u nedostatku vremena, žele brz, ukusan i lagan obrok spreman za svega dvadesetak minuta.

Život uvijek može biti bogatiji za trenutke beskrajnog uživanja, bogatiji za bliskost koju osjećamo kada smo zajedno.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.