Moj profil

Igre na četiri kotača

Putovanje je uzbudljivo za sve i za djecu i za cijelu obitelj. Pakiranje, početak putovanja, novi krajolici, mirisi i planiranje što će se sve raditi i vidjeti na odredištu. Igranje u prijevoznom sredstvu ima svoja ograničenja i pravila za razliku od igara kod kuće.

Putovanje je uzbudljivo za sve; i za djecu i za cijelu obitelj. Pakiranje, početak putovanja, novi krajolici, mirisi i planiranje što će se sve raditi i vidjeti na odredištu. No neki dijelovi putovanja nisu baš zabavni. Dugo putovanje jednoličnim autoputom, čekanje u beskrajnoj koloni za ukrcaj u trajekt ili na naplatnim kućicama pretvorit će i najstrpljivije klince u "objesne vrištavce".

Ono što još trebate ponijeti sa sobom, a ne zahtijeva nimalo mjesta u već prepunom prtljažniku su igre za putovanja. Jednostavne, zabavne i vesele ideje za dječje igre skratit će put i dodati novu dimenziju putovanju jer će godišnji odmor i zabava započeti čim sjednete za upravljač.

Kada budete listali svaštaricu, vidjet ćete koliko se lijepih sitnica dogodilo na putovanju, a to ste zaboravili.

Kako spriječiti mučninu

Igranje u prijevoznom sredstvu ima svoja ograničenja i pravila za razliku od igara kod kuće. Budući da neka djeca, a i odrasli mogu osjetiti mučninu prilikom vožnje koja se, iz vlastitog iskustva, pojačava aktivnostima kao što su čitanje, crtanje, gledanje ili sjedenje u suprotnom pravcu vožnje, ove će igre biti  pretežno usmene, bez puno kretanja, ali definitivno s puno smijeha i mašte.
Mučnina je također dodatni kriterij kod odabira igara jer može biti vrlo neugodna tijekom putovanja i to ne samo za one koju je osjećaju, već i za suputnike.

Kako biste izbjegli uzimanje lijekova protiv mučnine, pomaže sjedenje uspravno, pogled u smjeru vožnje i naravno opuštenost, ugodna odjeća koja ne steže oko struka. Auto bi trebao biti prozračan, a mirise za auto obavezno maknite. Ukoliko je auto nov i ima intenzivan miris po novoj koži i presvlakama, što može itekako biti okidač za mučninu, najbolje je unutrašnjost prebrisati toplom vodom u koju ste stavili limunov sok. Prirodni miris limuna je svjež i ublažava mučninu. Obrok prije kretanja trebao bi biti lagan i suh i bez obzira kolika je žurba, treba ga pojesti u miru i dobro sažvakati, a nakon obroka je najbolje neko vrijeme ne piti puno tekućine, pogotovo ne gazirane. Tijekom puta odlično je piti u malim gutljajima vodu s limunom, recimo Studenu i grickati Kviki perece, štapiće u malim količinama. Ostali suputnici koji nemaju problema s mučninom trebali bi se odreći hrane intenzivnog mirisa barem za vrijeme dok svi borave u autu.

U redu, riješili ste  problem zalijevanja cvijeća preko praznika i pitanje mučnine i hrane, pa krenimo na igre.

Kameno lice

Kameno lice može biti urnebesno smiješna igra, tako da definitivno nećete ostati kameni, već sa smijehom krenuti na putovanje. Jedno je dijete Kameni, a ostali će odabrati frazu odnosno odgovor koje ono mora dati na bilo koje pitanje što mu ga ostali postave, no pri tome ostati ozbiljan dakle kamenog lica.

Recimo da je fraza: "mala krafna". Ostali pitaju bilo koja pitanja npr.
Što stavljaš na glavu kad je hladno? - Malu krafnu.
Što želiš postati kad budeš velik? – Mala krafna.
Koga ne bi volio sresti u mraku? – Malu krafnu.
Kako zoveš svoju učiteljicu? – Mala krafna.

Kada se kameni nasmije, red je na dijete ili odraslog koji je nasmijao dijete pitanjem i njemu se ponovno dodjeljuje nova fraza.

Pogodi životinju

Idealna igra za osnovnoškolce!
Dijete neka zamisli životinju, a ostali neka pogađaju o kojoj je životinji riječ, no samo uz pomoć pitanja uz odgovore da ili ne.
Npr.
Je li ta životinja velika/ ima li perje/ ima li 6 nogu... itd. Vrlo jednostavna, ali zanimljiva igra, u kojoj svaki DA odgovor daje pravo na postavljanje sljedećeg pitanja. Ukoliko je odgovor ne, pitanja postavlja sljedeći. Dijete koje je zamislilo životinju ne smije davati dodatna objašnjenja.

Pjevam ti pjesmu

Odaberite jednu pjesmu koju svi znaju i pokušajte otpjevati melodiju pjesme, a drugi pogađaju. Stvar je u tome da se pjesma ne pjeva normalno, već se oponaša melodija fućkanjem, mumljanjem ili uz nananananaaaana. Pjesma se može pjevati napamet ili još smješnije, pjevati dok osoba na ušima ima slušalice i pokušava imitirati zvuk. Obavezno uključite i odrasle u igru, što manje sluha netko ima to je veselije. 🙂

Rječnik

Za ovu igru je potreban rekvizit, a to je rječnik stranih riječi i malo čitanja. Neka netko u rječniku pronađe neku nepoznatu riječ, a ostali neka pokušavaju što kreativnije opisati značenje riječi. Što je riječ čudnija to bolja, jer će objašnjenja biti utoliko urnebesnija. Pravilo je da objašnjenje mora zvučati kao pravo značenje. Recimo što je kineziologija – nauka koja se bavi proučavanjem i migracijama Kineza.

Na kraju moderator ove igre odlučuje hoće li on pročitati pravo značenje riječi ili će i on izmisliti definiciju. Ostali odlučuju je li to pravo značenje ili ne. Pobjednik koji pogodi dobiva riječnik u ruke i bira svoju riječ. Naravno, na kraju se može pročitati pravo značenje riječi (dakle ništa od Kineza). Ako želite izbjeći nošenje rječnika isprintajte nekoliko zanimljivih riječi, no svakako je puno zabavnije napamet otvoriti knjigu  i odabrati riječ na koju vam padne kažiprst!

Pitalice i zagonetke

Čitajući pitalice zasigurno ćete se sjetiti zadnjih zadataka iz čitanke iz osnovne škole:

"Bijele koke s neba pale, cijelo selo zatrpale ..." Što je to?
A cijeli razred u glas: sniiijeeeeeeg!

Zarazne, vesele i zanimljive za svaku dob, pitalice će okupirati pažnju klinaca i dobro se naoružajte s dovoljnim brojem pitalica, kako na dječje: "adje još" ne ostanete bez asa u rukavu. Internet je nepresušan izvor pitalica pa ih pripremite prije putovanja.

Pakiranje kovčega

Umjesto igara memory, pamćenje možete vježbati svi pa čak i oni za volanom. Igru vrlo jednostavno započinje jedan igrač tako da navodi jednu stvar koju je stavio u kovčeg.
"U mom kovčegu je majica."

Sljedeći igrač mora ponoviti prijašnju rečenicu i dodati jednu stvar:

"U mom kovčegu su majica i peraje" . U početku je to prilično jednostavno, no kasnije igrači moraju pamtiti sve više i više stvari. Prvi ispada onaj koji krivo ponovi spakirane stvari ili jednu izostavi, a pobjednik je naravno onaj koji zadnji uspije navesti sve spakirane stvari. Radi kontrole jedan od igrača može zapisivati predmete u koferu.

Svaštarica s putovanja

Ova aktivnost će zaokupiti klince na cijelom putovanju, a u nekim trenucima kada nema zabave na vidiku unijeti novu zanimaciju. Ponesite stari rokovnik ili bilježnicu s malo debljim koricama, ljepilo škarice i paket bojica. Djeca će napraviti od nje spomenar s putovanja u kojima ne moraju biti slike, već dokazi i dojmovi s puta. Dakle ulaznice za lunapark, karte, omot od prvog sladoleda pojedenog prilikom prvog kupanja na plaži ili podložak za kavu na prvom stajalištu na pumpi, sve se to kronološkim redom može zalijepiti uz bilježnicu, naravno uz nezaobilazni komentar ili crtež - što smješnije to bolje. Mogu poslužiti i razglednice koje niste nikom poslali, neka se djeca ucrtaju na razglednicu i u oblačiće napišu tekst kao u stripu i zalijepe u svaštaricu.

CIlj je da kada ljeto prođe, kada budete listali svaštaricu, vidjet ćete koliko se lijepih sitnica dogodilo na putovanju, a to ste zaboravili, a tijekom putovanja djeca će obraćati pažnju na sitnice i čuvati male dokaze da su negdje bili. Naravno, ne mora se sve kupiti, već to mogu biti i stvari koje se nađu u prirodi, kamenčić, grančica ili bilo koji podsjetnik.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.