Moj profil

Grožđe u službi ljepote

Uživanju u mirisima i okusima netom ubranog grožđa dodajte i uživanje u blagotvornim utjecajima koje ono može imati na vašu ljepotu. Posegnite za ponovno otkrivenim receptima za domeće pripravake.

U dozrelim bobicama grožđa jesenskih vinograda ne krije se samo istina nego i ljepota. Dokazano je da grožđe obiluje vrijednim sastojcima koji kao da su stvoreni za postizanje i očuvanje ljepote, zdravlja i mladenačkog izgleda kože. Zahvaljujući obilju vitamina, minerala, voćnih kiselina te posebno polifenola, vrlo učinkovitih antioksidansa koji štite kožu od starenja, grožđane su bobice u posljednje vrijeme s pravom postale zvijezde kozmetičke industrije.

Za osvježavanje i relaksiranje lica nakon kaotičnog radnog dana izmiješajte masku od žlice soka od grožđa, meda, brašna i maslinova ulja.

Ove jeseni uživanju u mirisima i okusima netom ubranog i prešanog grožđa dodajte i uživanje u blagotvornim utjecajima koje ono, zahvaljujući svojim sastojcima, može imati na vašu ljepotu. Posegnite za ponovno otkrivenim, više nego jednostavnim receptima te pripremite neki od kozmetičkih pripravaka koji će zasigurno neizmjerno goditi vašoj koži. Očistite je, navlažite, osvježite, učvrstite ili pak izgladite. Kada je riječ o ljepoti i mladenačkom izgledu kože, grožđe je ne samo dokazano učinkovito nego i vrlo svestrano.

Odavna je poznato da sastojci grožđa pozitivno utječu ne samo na zdravlje nego i na ljepotu. Tako se još u drevno antičko doba, na prostorima Egipta, Babilona, Grčke i Rima, muškarcima darivalo vino, a ženama grožđe za očuvanje mladosti i ljepote. Uporaba ljekovitih svojstava grožđa u kozmetičke svrhe ponovno je aktualizirano prije otprilike petnaestak godina, nakon što je, naravno u Francuskoj, otkriveno da ono, među ostalim, sadrži tvari koje su mnogo puta učinkovitije u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju starenje kože od primjerice poznatih antioksidansa, vitamina E i C.

Ubrzo nakon što je znanstveno dokazano ono što se znalo od pamtivijeka, na tržištu su se pojavili prvi kozmetički preparati, a u Bordeauxu je otvoren prvi wellness centar u kojem se provodi vinoterapija. Danas, pak, gotovo sve ozbiljnije kozmetičke tvrtke u svojoj ponudi imaju liniju temeljenu na učinkovitim sastojcima iz grožđa, a vinoterapija, primjerice kupke u vinu, oblozi od grožđa ili pak masaža skupocjenim uljem dobivenim od koštica, nezaobilazna je u ponudi prestižnih wellness centara diljem svijeta.

Zdravlje i ljepota

Bobice grožđa prave su male riznice različitih vrijednih i učinkovitih sastojaka koji pogoduju njezi i očuvanju zdravlja, ljepote i mladenačkog izgleda kože. Među ostalim sadrže vitamine A, B, C i E, minerale poput natrija, fosfora, kalcija, kalija, željeza, magnezija i flora te jabučnu, vinsku i limunsku kiselinu. Osim toga, grožđe, a posebno njegove koštice, bogato je i polifenolima, antioksidansima koji su dokazano vrlo učinkoviti u borbi protiv slobodnih radikala koji uništavaju stanice naše kože i najodgovorniji su za njezino starenje.

Polifenoli, zbog kojih je uostalom grožđe i ušlo na velika vrata u svijet kozmetike, djeluju poput svojevrsnog štita i štite kožu od štetnih utjecaja iz okoline, znatno usporavajući prirodni proces starenja. Polifenoli u kombinaciji s ostalim sastojcima gode svim tipovima kože. Potiču prokrvljenost, čuvaju i pogoduju prirodnoj elastičnosti i vlažnosti kože te je tako čine nježnom, podatnom i svježom. Uspješno usporavaju pojavu ili brišu prve znakove starenja na mladenačkoj koži te osjetno usporavaju starenje i vidljivo jačaju, zatežu i osvježavaju zrelu i stariju put. Sastojci iz grožđa pogoduju i nečistoj koži jer djeluju dezinfekcijski te uspješno čiste i sužavaju njezine pore.

Osim izvana, preparatima na bazi sastojaka dobivenih iz grožđa na ljepotu kože, ali i zdravlje cijelog organizma može se djelovati i iznutra, konzumacijom grožđa i svježe istisnutog soka. Sastojci grožđa, te neobično zdrave namirnice među ostalim pozitivno djeluju na probavu, srce, krvotok i živčani sustav te potiču obrambene mehanizme cijelog organizma.

K tome, zahvaljujući činjenici da 100 g grožđa sadrži samo oko 0, 3 g masnoće i otprilike 73 kcal, ono je savršeno i za postizanje još jednog aspekta ljepote - idealne težine.

Preparati iz vlastite kuhinje

Da biste osjetili učinak kozmetike na bazi grožđa na svojem licu, ne morate odmah kupiti neki od opravdano skupih kozmetičkih preparata. Za početak će vam biti dovoljno nekoliko svježe ubranih zrelih jesenskih grozdova te malo dobre volje, strpljenja i vremena samo za vas.

Posegnite za ponovno otkrivenim, više nego jednostavnim receptima te pripremite neki od kozmetičkih pripravaka koji će zasigurno neizmjerno goditi vašoj koži.

Ako su u posljednje vrijeme borice ili bore ono što prvo primjećujete pri pogledu u ogledalo, u skladu sa svojim godinama, dakle jednom ili dva puta na tjedan pripremite masku protiv bora. Izmiješajte žumance i bjelance (od jednog jajeta) i istucite sa tri jušne žlice slatkog vrhnja, sokom od pola limuna i jednom jušnom žlicom zdrobljenog grožđanog šećera koji kupite u ljekarni. Masku držite na licu 30 minuta, a potom je isperite toplom vodom.

Za učvršćivanje i osvježavanje kože, pa tako i izglađivanje, bez obzira na godine, pripremite tonik za lice od 2 šake bobica grožđa kojima ste prethodno odstranili kožicu u multipraktiku. Tonikom obilato natopite kožu te lice nakon 10 minuta isperite mlakom vodom.

Da bi vaše lice ponovno zasjalo, pripremite peeling kojim ćete uspješno odstraniti mrtve stanice, bez obzira na tip vaše kože. U tu svrhu pomiješajte 5-7 zgnječenih bobica s jednom jušnom žlicom pšeničnih mekinja i malo soka od grožđa. Peeling kružnim pokretima nanesite na lice i potom dobro isperite mlakom vodom. Ako imate nečistu kožu, zgnječite šaku bobica i pomiješajte ih s jednom jušnom žlicom zobenih pahuljica. Masu nanesite na lice, držite 15 minuta i potom isperite mlakom vodom.

Ako vas muče proširene pore i umorna koža, u svježe istisnutom soku od grožđa natopite pamučne blazinice, rasporedite ih po licu, držite 20 mimuta, a potom lice operite hladnom vodom. Za isti efekt, dakle smanjenje pora i osvježavanje, lice istrljajte zgnječenim bobicama grožđa.

Za osvježavanje i relaksiranje lica nakon kaotičnog radnog dana izmiješajte masku od po jedne jušne žlice soka od grožđa, meda, brašna i malo maslinova ulja. Masku držite 20 minuta, a potom je isperite mlakom vodom.

Višak kilograma

Osim za postizanje ljepote kože, grožđe je idealno i za postizanje idealne težine, te ako već dulje razmišljate o topljenju suvišnih kilograma, početak novog godišnjeg doba, jeseni, kao stvoren je za "grožđanu" kuru mršavljenja.

Za tjednu kuru kroz dan rasporedite 500 g grožđa u kombinaciji s još nekoliko zdravih, niskokaloričnih namirnica. U istu svrhu možete si priuštiti i kraću vikend kuru na bazi 1000 do 1500 g grožđa i oko 2 litre biljnog čaja bez šećera raspoređeno tijekom dana. K tome, ujutro i navečer pojedite krišku prepečenca s malo sira i meda, a u podne kuhani krumpir.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.