Moj profil

Gingerbread house

U današnje se vrijeme gingerbread kućice prave i od nejestivog kartona, papira i plastike, ali ipak se još uvijek najviše cijene domaće kućice pa makar bile tijesne, naherene, bez vrata ili prozora.

Prije nekoliko godina, Roland Mesnier, slastičar u Bijeloj Kući, "ispekao" je za Božić gingerbread kuću od 70 kg!? Priča se da su Bushovog terijera Barnija morali gotovo mjesec dana držati podalje od slatke, ali krhke, rukotvorine koja ga je privlačila poput magneta.

Gingerbread house najpoznatiji je američki božićni kolač. Ili, bolje reći keks? Ili, ukras? Ta američka verzija kućice Ivice i Marice napravljena je od keksa s okusom đumbira, ukrašena bombonima, marshmallowima i želeima. Jestiva slikovnica.

Tako je barem bilo nekada. U današnje se vrijeme gingerbread kućice prave i od nejestivog kartona, papira i plastike. Također, postoje već pripremljeni poluproizvodi koje treba spojiti po navedenim uputstvima. Pa ipak, još se uvijek najviše cijene domaće kućice pa makar bile tijesne, naherene, bez vrata ili prozora. Izrada gingerbread kućice nije samo stvar slastičarstva, već i arhitekture. Najprije je potrebno napraviti i izrezati tlocrt od papira računajući da će se tijesto stisnuti tijekom pečenja. Nakon toga treba umijesiti tijesto, razvaljati ga, izrezati i ispeći. Veće se gingerbread kućice prave nekoliko dana, a tijesto se cijelo vrijeme tijekom radova drži u hladnjaku. Izrezani se i ispečeni dijelovi ukrašavaju bjelanjkom ili drugim umjetnim bojama, bombonima. Nakon toga se prelazi na vrlo osjetljivu fazu spajanja dijelova specijalnim ljepilom ili domaćom mješavinom šećera u prahu i bjelanjka. Ako imate sreće da sve dijelove uspješno spojite na podlozi od čvršćeg kartona, možete krenuti u posljednju fazu ukrašavanja plastičnim ili jestivim čovječuljcima, stablima, cvijećem.

Ako se namjeravate upustiti u arhitektonsko-slastičarsku avanturu gingerbread housea, možda će vam koristiti recept za osnovni građevinski materijal, tj. kekse od đumbira:

6 šalica brašna
½ žličice praška za pecivo
đumbir, cimet, klinčić, sol
150 g maslaca
1 ½ šalica smeđeg šećera
2 velika jaja
1 šalica tamne melase
1 žlica vode

Najprije pomiješajte suhe sastojke, a nakon toga im dodajte one vlažne. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak da se dobro ohladi. Vrlo je važno da kod valjanja uspijete ostvariti približno istu debljinu tijesta koje nakon toga režete, pečete, hladite, ukrašavate i spajate.

Slastičarka Teresa Layman jedna je od najvećih američkih stručnjakinja za gingerbread kućice. U svojoj je dugogodišnjoj karijeri sagradila (ups) ispekla viktorijanske ljetnikovce, švicarske planinske kućice, eskimske iglue. Za izradu osnovnog materijala ne koristi prašak za pecivo niti sodu bikarbonu kao ni jaja, a svi su ostali sastojci prirodni pa su njene kućice u potpunosti jestive. Početnicima savjetuje da kućice rade između studenog i veljače kada je zrak suh. Nakon Nove godine je dozvoljeno kućice pojesti. Teresa voli podsjetiti da ih, ako su vrlo tvrde, umakate u mlijeko, čaj ili kavu. Svim budućim građevinarima gingerbreada želi puno strpljenja i mašte.

"Koristiti sve što nađete u dućanu, suho i kandirano voće, žele i tvrde bombone, kornete za sladoled. I ne brinite ako se već za nekoliko dana vašoj slatkoj građevini uruši krov, sljedeće ćete godine biti sve bolji i bolji", ohrabruje Teresa Layman u svojoj knjizi "Gingerbread for All Seasons".

Autor slike: Stuck in Customs

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.