Moj profil

Enkaustika-drvo i polje

Ne bih puno pričala o ovom ispeglanom krajoliku, samo koju riječ...

Već su o tome mnogo jasnije pisale članice grupe „pegla umesto kista-enkaustika“, od njih sam učila, a vremenom sama otkrivala nove momente koji se ne mogu vidjeti iz slike, nego eto slovom da se kažu.

Na podlogu sad redovno nanosim sloj obične bijele svijeće. Jedna me cura pitala, kako sam to u prošlom videu samo jednom uradila, a kad sam njoj pokazala napravila sam više poteza. E video nije taj koji će pokazat svaki tren, bilo bi dosadno.

DakleM više puta preći peglom po podlozi da bi se ravnomjerno nanijela svijeća. Čim se stegne nanosim sljedeću boju, već prema planu i ideji za sliku. Na ovoj sam željela neki proljetni motiv, sa malo sunca. Otuda su spojeni nebo i sunce u plavoj i žutoj boji. Bitno je samo radit poteze peglom u jednom koraku.

Kako sam specijalizirala  😁 ...drveće bez toga ne ide, pa sam napravila i zelenu, več olistalu krošnju, ovaj puta četkicom/kistom, onim za likovno što i prvačići koriste. Četkicu na kraju čistim tako da ju držim neko vrijeme priljubljenu uz vruću peglu da boja omekša maksimalno, a onda brzo puštam peglu i četkicu brišem papirnim ubrusom, također brzo da se boja ne osuši. Naravno uvijek ostane nešto boje, ali nije mi stvaralo problem kod pravljenja krošnji u drugim bojama. Ako baš nešto boje i „zaglavi“ između dlačica najbolje je na pegli otopiti običnu bijelu svijeću i u tu „lokvicu“ potopiti četkicu, držat da se boja iz četkice grijanjem otapa, pa opet brzo brisati papirnatim ubrusom.

Ništa posebno novo nisam rekla ovim, ali ipak se nadam da će nekima pomoći u novom hobiju, ako se odluče pokušati.

Ugodnu zabavu uz peglu.

P.S. muziku koju postavim uz moje videjiće ne mijenjam, jer jednostavno ne želim zloupotrijebit ono što je neko postavio na slobodno korištenje 😉 ...dakleM svirka ista 😉

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.