Moj profil

Dan jabuka

U povodu Dana jabuka, 21. listopada u Engleskoj se održavaju brojne manifestacije, a među najomiljenijima je Dan otvorenih voćnjaka, natjecanje u guljenju jabuka te kvizovi znanja o jabukama i voćnjacima.

Jabuke su neobično ukusne, hranjive i zdrave. Jabuke stoga zaslužuju i imaju svoj dan koji se slavi svake jeseni 21. listopada. Obilježavanje Dana jabuka pokrenula je engleska organizacija Common Ground potaknuta brzim nestajanjem tradicionalnih engleskih voćnjaka i brojnih više od 3000 sorti jabuka.

Dan jabuka stoga slavi sve bogatstvo i različitost omiljene voćke i ukazuje koliko su nam jabuke i nadalje važne i potrebne. Jabuka je iskorištena i kao simbol svih tradicionalnih vrijednosti koje iz dana u dan neopravdano i nepovratno gubimo, ali i potrebe da svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke i aktivno se suprotstavimo sveopćem osiromašenju svakodnevnog življenja. Stoga Dan jabuka nije zamišljen samo kao proslava jabuka, već i kao demonstracija svih prirodnih, društvenih i kulturnih raznolikosti i bogatstva gradova, sela i krajolika u kojem živimo, a za koje postoji realna opasnost da ih kao i mnogo toga zauvijek izgubimo.

Prvi dan jabuka upriličen je 1991. godine na staroj londonskoj tržnici u Covent Gardenu. Tim povodom voćari su izlagali i prodavali različite sorte jabuka (jabuke su se našle na tržnici nakon punih 16 godina!), sokove, jabučnicu i ostale proizvode. Držala su se različita edukativna predavanja o jabukama i voćnjacima, a svoj doprinos dali su i slikari, pisci i pjesnici te različiti zabavljači, žongleri i mađioničari sa svojim točkama u kojima je glavna zvijezda bila jabuka. Od tada pa do danas broj različitih aktivnosti i manifestacija u povodu Dana jabuka je rapidno rastao. Prilikom prvog obilježavanja izbrojeno je tridesetak aktivnosti, šest godina kasnije bilo ih je već više od tristo, a samo dvije godine kasnije, brojka se udvostručila.

Dan jabuka nezamisliv je i bez jedne od najomiljenijih manifestacija, natjecanja u guljenju jabuka.

Zbog velike popularnosti, danas gotovo da nema mjesta i kraja u kojem se ne obilježava Dan jabuka, pa je popis aktivnosti neobično dug i bogat. Danas se u povodu Dana jabuka održavaju brojne manifestacije, a jedna od najraširenijih i najposjećenijih je Dan otvorenih voćnjaka u kojima posjetitelji upoznaju oblike, mirise i naravno okuse različitih sorti jabuka, posebno onih starih i zaboravljenih, uzgojenih na ekološki način.

U povodu Dana jabuka širom zemlje odvijaju se prezentacije starih i suvremenih načina dobivanja sokova od jabuka te svima posebno omiljene jabučnice, ali i rakije od jabuka, calvadosa. Naravno, tu su i prezentacije i degustacije različitih proizvoda od jabuka, kompota, džemova, marmelada, namaza, kolača, pita i brojnih drugih slastica, ali i natjecanja za najbolju pitu od jabuka, kompot ili chutney. U nebrojenim se zalogajnicama, restoranima i pivnicama toga dana nude jela i napitci od jabuka spremljeni po zaboravljenim receptima, od kojih se neka vraćaju ili uvrštavaju na jelovnike i karte pića. Jednako tako u povodu Dana jabuka mnoge trgovine svoju ponudu jabuka i ostalog voća obogaćuju starim i ekološki uzgojenim sortama. Zanimljivo je da su zahvaljujući Danu jabuka ne samo posađeni novi i obnovljeni stari voćnjaci, već su brojni gradski parkovi i ostale javne površine obogaćene stablima jabuka i ostalog voća.

Dan jabuka nezamisliv je i bez jedne od najomiljenijih manifestacija, natjecanja u guljenju jabuka koje je 2000. godine postalo i nacionalno. Rekord natjecanja drži Robert Allen iz Hertfordshirea, koji je 2006. godine uspio oguliti jabuku na način da je neprekinuta zmija od jabučne kore iznosila čak 37 feeta, odnosno 11, 2 m. U vrtićima i školama, ali i u trgovinama, na tržnicama, trgovima i u pubovima organiziraju se predavanja o hranjivosti jabuke, ali i kvizovi o jabukama i voćnjacima. Omiljeni su i natječaji za najbolje likovne i literarne radove na temu jabuka i voćnjaka te zabavne trke s jabukom na žlici ili kotrljanje jabuke žlicom.

No, Dan jabuka se ne slavi samo u Engleskoj, već i svugdje u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Toga dana gotovo da nema medija koji ne podsjeća na Dan posvećen jabukama te naglašava njihovu hranjivost i pozitivan utjecaj na zdravlje. Baš kao i u Engleskoj i širom svijeta, Dan jabuka iskorišten je i za promicanje važnosti očuvanja starinskih sorti jabuka i popularizaciju ekološkog načina njihova uzgoja. Što je posebno važno, Dan jabuka obilježava se i u brojnim vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Toga dana jelovnici vrtića i škola obogaćuju se jabukama i kolačima od jabuka i održavaju se izložbe i degustacije različitih vrsta jabuka, jela i napitaka od jabuka. Veseli što neke škole organiziraju prodaju kolača od jabuka koje su učenici sami ispekli te zarađeni novac daruju u humanitarne svrhe. Naravno, važan dio obilježavanja i proslave Dana jabuka među djecom i školarcima su edukativna predavanja o važnosti konzumiranja jabuke, koja se s pravom naziva kraljica voća, za ljudsko zdravlje. Kako je i kod nas iz godine u godinu sve više sudionika i aktivnosti, posebno djece i mladih, za očekivati je da će obilježavanje Dana jabuka pridonijeti i tome da potrošnja jabuka u našoj zemlji sa sadašnjih 15 kg godišnje po glavi stanovnika, značajno poraste.  

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.