Moj profil
Cool chefica mjeseca srpnja - nuua
Cool chefica mjeseca srpnja - nuua

Cool chefica mjeseca srpnja - nuua

12.8.2019.coolinarika

Kada bismo samo jednom frazom trebali opisati našu srpanjsku cool cheficu, glasila bi ovako - nuua ima svijet na stolu.

Njezina energija ne samo da se može osjetiti, nego gotovo da se može vidjeti i do nas je doprla ne mareći za ikakve granice, sve iz Toronta. Ulazimo lagano u sedmu godinu našeg druženja i slavimo što smo istinski zaljubljenici u hranu i što to znamo riječima i slikom iskazati.

Uživamo u njezinim tekstovima, jer čitajući priču, zapravo imamo osjećaj da gledamo sliku, a to je najbliže načinu da se gotovo fizički prenesemo na mjesto na kojem u ovom trenutku želimo biti dok nam zubi tonu u proju a misli u sjećanja.

nuua za sebe kaže da je po prirodi nemirna osoba, a sami smo zaključili da je njezin govor kozmopolitski, poput fletbreada :). Ima sreću živjeti u prekrasnom živopisnom mjestu, gdje može čuti 120 različitih naglasaka i jezika. Kao što svi znamo da se puls grada najbolje može doživjeti na njegovim tržnicama, tako nam je i ona prenijela bilo svojeg najdražeg mjesta za kupnju, a to je Kensington Market. Vjerujemo da okružena vrtlogom zvukova, boja i okusa, upravo pronalazi zadovoljstvo i mir, kakav se samo može pronaći na mjestima za koja imamo osjećaj da im pripadamo. Budući da voli putovanja, njezini su recepti doputovali na naše stranice iz Tajlanda, Sirije , Gvatemale , Senegala  Argentine, Urugvaja, Butana, Hondurasa, Libanona Palestine, Meksika, Kanade, Koreje, Kine, Japana i drugih zemalja.

Otkrili smo da je ljubav između nuue i Argentine posebna i možemo je iščitati iz svakog retka, a u njezinim receptima gotovo osjetiti okus kulinarskog blaga te zemlje. Već u samom imenu ove južnoameričke zemlje slutimo neku mistiku i tajnovitost, a boje i mirisi uspavanog popodneva dopiru do nas preko argentinskog stola na kojem su Argentinski gulaš, Empanade od sira i luka, Patagonijski grgeč ili Argentinski sos.

nuua je sama otkrila kako najradije sprema sva jela zastupljena u kuhinji prvih naroda - kruh, juhe, gulaše, ribu i plodove mora, deserte... a najdraže kuhinje su joj etiopska, balkanska i sjevernovijetnamska. Odala nam je da ne moramo putovati u Palestinu da bismo probali Tabun - palestinski kruh pečen na kamenu, mada... radije bismo ga kušali baš tako – za stolom u Palestini. Kuhinja južnog Vijetnama  koju odlikuje balans namirnica, tekstura i okusa, rado je viđena na nuuinom stolu, dok kuhinja sjevernog Vijetnama pak spada među tri kuhinje u kojoj stoluju njezina najdraža jela.

Posebno nam je drago i zahvalni smo što nas je upoznala s kulinarskim navikama malobrojnog, miroljubivog polarnog naroda Inuit . Na njihovom će se stolu  uz muskox gulaš, arktičku ribu char i čaj od borovih iglica, naći i palauga - prženi kruh, jer da prenesemo nuuine riječi: Inuk čovjek kaže da od svih stvari, loših i dobrih, koje mu je donio bijeli čovjek, brašno je ona najbolja.

Nekako nam ovih dana ipak misli lete prema Karipskom otočju, gdje se miješaju mirisi, okusi i boje jela poput slikarske palete. A rado bismo svratili i do Burkine Faso tek toliko da provjerimo ima li na jelovniku još uvijek pilećeg treskavca, polpetica od graha ili fritulica bez mlijeka i jaja.

Pokazala nam je i kako se odlično snalazi među začinima u indijskoj kuhinji, ali i jelima udomaćenim u peruanskim domovima te u  jednostavnim jelima daleke Bocvane. Ne sumnjamo da je istinski užitak za nepce primamljiva polinezijska večera nezamisliva bez manga, banana, kokosa i ananasa.

Putujući i upijajući sve te doživljaje za osjetila, u stalnoj želji da nauči nešto novo, zabilježila je svoja iskustva i prenijela ih nama. Tako je od bake Mary iz Irske naučila kako otjerati vile iz kruha, od Miyuki kako raditi svježu tjesteninu, kako spremiti pizzu koja to nije i da nikad nije prerano za koktel , jer je negdje u svijetu 17 sati.

Poželimo li možda gricnuti crunch cake, znamo gdje ćemo potražiti recept, kao i mjesto gdje možemo pronaći najbolju paelluzateknemo li se u Torontu. A naučili smo od nje i da treba slušati mamu kad se pripremaju rum kuglice . ... ma dobro... i inače slušamo mame ;)

Odluči li se ipak nuua u dogledno vrijeme baviti ribolovom, sumnjamo da će se zadržati samo na jednom jezeru  i zato očekujemo recepte s morskim i riječnim specijalitetima iz svih zavijutaka, uglova i zakutaka naše Zemlje.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.